Ένας Πλαστήρας επανιδρύει το κόμμα του παππού του! – Ο απόγονος του θρυλικού “Μαύρου καβαλάρη” θα επαναφέρει την ΕΠΕΚ


Φέρει ένα από τα πιο βαριά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, και μάλιστα σχεδιάζει να αναβιώσει την κληρονομιά του προγόνου του, Νικολάου Πλαστήρα, ο οποίος έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη του στον 20ό αιώνα. Ο λόγος για τον Δημήτρη Πλαστήρα, που μετά από μια πολυετή διαδρομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο του Μοσχάτου, δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» πως είναι έτοιμος να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και να επανιδρύσει την ιστορική ΕΠΕΚ του «Μαύρου καβαλάρη». Αναφέρει, μάλιστα, πως είναι όλα έτοιμα για το νέο κόμμα και το μόνο που μένει είναι η κατάθεση του καταστατικού στον Αρειο Πάγο.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Ο 58χρονος σήμερα μηχανολόγος-μηχανικός συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς με τον επικεφαλής του θρυλικού 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, αφού ο παππούς του ήταν πρώτος ξάδερφος του γνωστού στρατιωτικού και πολιτικού που διέπρεψε κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας. Ολόκληρη η οικογένεια, άλλωστε, έχει παράδοση στις Ενοπλες Δυνάμεις, αφού τόσο ο πατέρας του Δημήτρη Πλαστήρα όσο και ο παππούς του υπηρέτησαν ως αξιωματικοί στον Ελληνικό Στρατό, ενώ ο τελευταίος φονεύθηκε λίγο μετά τον εμφύλιο. Πρόσφατα, μάλιστα, έγινε και ειδική εκδήλωση στο Τατόι και απονεμήθηκε τίτλος τιμής στη μνήμη του.
Ο Δημήτρης Πλαστήρας, ξετυλίγοντας το κουβάρι του γενεαλογικού του δέντρου, μιλάει με μεγάλη υπερηφάνεια για την οικογένειά του, φτάνοντας μέχρι τον γενάρχη της, στην εποχή της Τουρκοκρατίας. Το μόνο βέβαιο είναι πως από τον ξακουστό του πρόγονο έχει πάρει και αυτός το μικρόβιο της πολιτικής, καθώς ο Νικόλαος Πλαστήρας, εκτός από στρατιωτικός, ενεπλάκη ενεργά και με την πολιτική και έφτασε μέχρι τα ανώτατα αξιώματα, αφού σε τρεις περιπτώσεις κυβέρνησε την Ελλάδα.
Ο Δημήτρης Πλαστήρας ξεκίνησε από πολύ νωρίς τη συνδικαλιστική του δράση. Στα φοιτητικά έδρανα της Πάτρας, όπου σπούδασε, ίδρυσε την ΑΣΚ-Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση. «Δύσκολες εποχές», εξηγεί ο ίδιος, καθώς τότε κυριαρχούσε η Αριστερά σε όλα τα επίπεδα.
Ενα περιστατικό που έχει να θυμάται από τα χρόνια εκείνα είναι η συνάντησή του με τον σημερινό πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, παρέα με τον Δημήτρη Τσιγγούνη και τον Αναστάση Παπαληγούρα, είχε πάει ως αρχηγός της ΔΑΠ για… διαπραγματεύσεις. Η συνεργασία δεν ευοδώθηκε ποτέ, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε η ΑΣΚ να ενσωματωθεί στη ΔΑΠ, κάτι που δεν δέχτηκε ο κ. Πλαστήρας.

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΝΙΣΤΕΣ»

Ο απόγονος του «Μαύρου καβαλάρη», επιστρέφοντας λίγα χρόνια μετά στην Αθήνα και το Μοσχάτο, ξεκίνησε να ασχολείται με τα κοινά. Εκλέχθηκε πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1982 ως ανεξάρτητος, αλλά ένα σοβαρό τροχαίο τον Δεκέμβριο του 1983 τον πήγε πολύ πίσω και έτσι επέστρεψε στην ενεργό πολιτική ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια. Το 1994 κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος και απέσπασε ένα σημαντικό ποσοστό, κάτι που «κέντρισε» τη Ν.Δ. στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 1998 να του δώσει το χρίσμα. «Η συνεργασία μου με τη Ν.Δ. δεν ήταν ποτέ καλή. Οποτε πήγαμε να συνεργαστούμε, είτε σε τοπικό είτε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, δεν πήγε καλά με δική τους ευθύνη», λέει σήμερα πιο ώριμος ο κ. Πλαστήρας, ο οποίος μετά την αποτυχημένη συνεργασία του με τη Ν.Δ. μεταπήδησε στο κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, που ιδρύθηκε το 2000, αναλαμβάνοντας μάλιστα και χρέη του υπεύθυνου Οργανωτικού.
Η αναστολή της λειτουργίας του κόμματος το 2002 βρήκε αντίθετο τον Δημήτρη Πλαστήρα, που ωστόσο ξεκίνησε να οργανώνει αμέσως τα επόμενα βήματά του. Εχοντας ως προίκα το ΠΑΜΕΚ, το Πανελλήνιο Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, που είχε ιδρύσει το 1979, άρχισε μια προσπάθεια να μαζέψει συλλογικά κινήματα και κόμματα με πατριωτικό προσανατολισμό. Ετσι δημιουργήθηκε ο «Δρόμος Ελλήνων», ένας σχηματισμός στον οποίο συνασπίστηκαν άλλοι μικρότεροι. Το εγχείρημα δεν είχε αίσιο τέλος, καθώς εσωτερικά προβλήματα του κόμματος οδήγησαν στα δικαστήρια τον ιδρυτή μου, Νίκο Μαντέ, και τον στρατηγό Αϋφαντή, που είχε την προεδρία, με αποτέλεσμα να μην κατέβει στις εκλογές.

«Πρώτα το έθνος, μετά το κράτος»

Ο Δημήτρης Πλαστήρας πήρε αποστάσεις από την όλη διαμάχη που ξέσπασε στον σχηματισμό «Δρόμος Ελλήνων» και συνέχισε να κάνει περιοδείες σε όλη τη χώρα. «Εχουμε 3.628 εγγεγραμμένα μέλη σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους νομούς-πυρήνες», λέει στα «Π». Η «μαγιά», μάλιστα, αυτή προαναγγέλλει πως αποτελεί τη βάση για το νέο κόμμα που έχει ήδη έτοιμο και θα έχει το ίδιο όνομα με εκείνο του Νικολάου Πλαστήρα. «Θα έχει τα ίδια αρχικά, αλλά δεν θα είναι οι ίδιες λέξεις» λέει, χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερα. Οριοθετώντας, μάλιστα, τον ιδεολογικό χώρο στον οποίο ανήκει ο ίδιος, λέει πως «αυτοπροσδιοριζόμαστε ως εθνιστές και όχι ως εθνικιστές. Είμαστε πατριώτες, αλλά όχι κρατιστές, για αυτό βάζουμε πρώτα το Εθνος και μετά το κράτος». Το νέο κόμμα θα έχει ιδεολογική συγγένεια με εκείνο του «Μαύρου καβαλάρη», το κάδρο του οποίου κοσμεί ένα κεντρικό σημείο του γραφείου του στο Μοσχάτο. «Οι εποχές έχουν αλλάξει από τότε», παραδέχεται, «αλλά η ασφάλεια που είχε ο ελληνισμός, η σταθερότητα του πολιτεύματος και η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα που έκανε ο Πλαστήρας είναι τρία στοιχεία που μας εμπνέουν μέχρι σήμερα». Οσον αφορά την παρουσία του στην εκδήλωση του νέου κόμματος του Β. Πολύδωρα, «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό», εξηγεί αναλυτικά: «Σεβόμαστε το νέο κόμμα και πιστεύουμε στον Πολύδωρα και τον Ζώη. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν έχουμε έτοιμο τον νέο φορέα που μπορεί να συμμετάσχει στην “Ενωση”». Μάλιστα, αναφέρει πως ήδη έχουν μαζευτεί οι υπογραφές για να πάρει σάρκα και οστά το νέο κόμμα.

Του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Προηγούμενο άρθρο Στο Μεγάρο Μουσικής Αθηνών το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνελήφθησαν φυγόποινοι στην Καρδίτσα