Ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας, ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, σχετικά με την δυνατότητα να συμπεριληφθεί η Σκλήρυνση κατά Πλάκας στις παθήσεις, που κρίνονται ότι είναι μη αναστρέψιμες και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:
«Με την με αρ.Φ.11321/οικ.31102/1870/31.10.2013 (ΦΕΚ 2906/τ.Β΄/18-11-2013) απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας ορίστηκαν συνολικά 43 παθήσεις για τις οποίες κρίθηκε ότι είναι μη αναστρέψιμες και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Ο καθορισμός των παθήσεων πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, στην οποία ήταν Πρόεδρος ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και ιατροί καθώς και εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Ωστόσο στην συγκεκριμένη λίστα των 43 παθήσεων δεν συμπεριλαμβάνεται η σκλήρυνση κατά πλάκας, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 3402/2005, τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας αποτελούν, «ευπαθή ομάδα ασθενών χρήζουσα ιδιαίτερης πρόνοιας από την Πολιτεία». Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος που καταστρέφει το κεντρικό νευρικό σύστημα, της οποίας δεν έχει βρεθεί ακόμα η θεραπεία της και αντιμετωπίζεται μόνο με συντηρητικές αγωγές χωρίς αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Οι εξάρσεις αλλά και οι υφέσεις που παρουσιάζει έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φόρες να μην γίνεται ορατή στους υπόλοιπους ανθρώπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτός ο οποίος νοσεί δεν ταλαιπωρείται καθημερινά από την ύπουλη αυτή ασθένεια.
Επειδή όπως έχει επισημανθεί σε αυτή την λίστα των 43 παθήσεων διαπιστώνονται παραλείψεις πολλών μη αναστρέψιμων παθήσεων και χιλιάδες πάσχοντες υφίστανται μια αναιτιολόγητη ταλαιπωρία ενώ αυξάνεται παράλληλα άνευ λόγου ο φόρτος εργασίας των Υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ),.
Επειδή κρίνεται κοινωνικά δίκαιο να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στον Πίνακα με τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον ώστε, να απαλλαγούν τα άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και λοιποί πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις από τις συνεχείς επαναξιολογήσεις,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σκοπεύει σε συνεργασία και με την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή να επανεξετάσουν την κατάρτιση της λίστας και να συμπεριλάβουν την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στις παθήσεις, που κρίνονται ότι είναι μη αναστρέψιμες και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται οι ασφαλισμένοι να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) καθώς και άλλες που ενδέχεται να προκύψουν μέσα από μια νεότερη εκτίμηση;»