Την Τρίτη 28-1-2014 μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες του ΣΔΕ Καρδίτσας και του παραρτήματος Σοφάδων, επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.
Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής καταγράφοντας το χαρακτήρα του πολιτισμού της και την πολιτισμική εξέλιξή της, μέσα από μια ιστορική διαδρομή που καλύπτει χρονικά όλες τις περιόδους της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα από περιοχές της Καρδίτσας: λίμνη Ν. Πλαστήρα, Μαυραχάδες, Μαγούλα Συκεώνας, Αστρίτσα, Μαυρομμάτι, Γεωργικό, Κτιμένη, Αγ. Θεοδώρων Φίλια, Πύργο Κιερίου, Κέδρο, Μητρόπολη, Γόμφους, Αργιθέα.
Η έκθεση είναι δομημένη κατά χρονολογική σειρά και με θεματικές ενότητες, αποσκοπώντας στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση του παρελθόντος με αναφορές στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο, στις καθημερινές δραστηριότητες, την αισθητική, τη λατρεία, το εμπόριο, την οικονομία και το θάνατο ως φυσική κατάληξη, τόσο κατά τους Προϊστορικούς και Ιστορικούς χρόνους. Με πρωτογενές αρχαιολογικό υλικό δίνονται τα προϊόντα της Νεολιθικής Οικονομίας, η εξέλιξη τους κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου, καθώς και η ιστορία των αρχαίων πόλεων Κιέριον, Όρθη, Μητρόπολη, Γόμφοι και Αργιθέα, με τη σειρά που παρουσιάζονται σε μια δελφική επιγραφή των μέσων του 2ου αι. π.Χ.
Κατόπιν, θαυμάσαμε την έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» που ξεκίνησε από το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως και σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας. Αφορά την ανάπλαση του προσώπου ενός εντεκάχρονου κοριτσιού της κλασικής αρχαιότητας (εποχή του Χρυσού 5ου αιώνα π.Χ.). Το 430 π.Χ. έπεσε το θανατικό στην Αθήνα, θερίζοντας ένα τέταρτο του πληθυσμού και πρώτα τον άμαχο πληθυσμό, τα παιδιά και τους ανήμπορους. Το κορίτσι μολύνθηκε από το μικρόβιο και θάφτηκε στον κοινό τάφο του Κεραμεικού, στην όχθη του Ηριδανού ποταμού. Βρέθηκε το κρανίο της ύστερα από δύο χιλιάδες και τετρακόσια σαράντα δύο χρόνια και μέσα από αυτό έγινε η ανάπλαση του προσώπου της. Η ανάπλαση ενός προσώπου από το κρανίο απαιτεί μια σειρά από διαδικασίες, συντονισμό και συνεργασία πολλών ειδικών επιστημών. Αξιοποιώντας τα συμπεράσματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, χρησιμοποιώντας την ανάλυση του αρχαίου DNA για την αναζήτηση του αιτιολογικού παράγοντα του Λοιμού των Αθηνών και μελετώντας τα μορφολογικά γνωρίσματα του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος των αρχαιοελλήνων φθάσαμε στην ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος.
Σήμερα, το άψυχο κορίτσι που ανασύραμε από το σκοτάδι της γης και του χρόνου πήρε ένα όνομα: Μύρτις. Βρίσκεται ανάμεσά μας για να εξορκίζει τα κακά των πολέμων, για να μιλήσει για τα ερείπια και τους άχρηστους χαμούς των ανθρώπων, για να συνομιλήσει με τα παιδιά και τους έφηβους και να ηχήσει με την παγερή σιωπή της το μήνυμα της ειρήνης.
Ευχαριστούμε το δήμο Σοφάδων για την συμπαράστασή του στις εκδηλώσεις του σχολείου μας καθώς και το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου – ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο κ. Καραγιαννόπουλο που μας πρόσφερε μια αναλυτική και πληρέστατη ξενάγηση.
Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες
Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ