Προτάσεις ΟΚΕ για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε τοπικό επίπεδο


Την Τρίτη 31 Μαρτίου στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Ν.Α Καρδίτσας συνήλθε η ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής(ΟΚΕ) και συζήτησε το θέμα της οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση του σε τοπικό επίπεδο. Στην συνεδρίαση ήταν παρόντες. ο πρόεδρος της ΟΚΕ Ν. Καρδίτσας Τρίγκας Ηλίας, ο αντιπρόεδρος Κατσίκης Γεώργιος, ο γραμματέας Δημακόπουλος Χρήστος τα μέλη Μητρουλιάς Δημήτριος (ΣΒΘ), Τσιγαρίδας Κωνσταντίνος (ΟΕΒΕ), Τσιτσώνης Σωκράτης (Σύλλογος Εργαζομένων Ν.Α. Καρδίτσας), Κυρίτσης Κωνσταντίνος (ΓΕΩΤΕΕ), Φαλούτσος Βασίλειος (ΤΕΔΚ). Τα αποτελέσματα της πρόσφατης συζήτησης της ΟΚΕ, που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε, καταγράφηκαν όπως παρακάτω και θα κατατεθούν προς συζήτηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας, μια και η λειτουργία της ΟΚΕ είναι καθαρά γνωμοδοτική. 

Τα αποτελέσματα

1) Απασχόληση

  • Χρήση τοπικών υλικών στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στον Νομό: Προτείνονται ενέργειες, εκ μέρους των φορέων υλοποίησης των έργων (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι) προκειμένου να συμφωνήσουν με τις εταιρείες κατασκευής των μεγάλων έργων στην χρήση τοπικών υλικών. Τροχοπέδη σε αυτήν την παρέμβαση αποτελεί η έλλειψη λατομικών ζωνών.
  • Απασχόληση εργαζόμενων από την Καρδίτσα στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας: Στα πλαίσια της ενίσχυσης της απασχόλησης, θεωρείται σημαντική η μέριμνα προκειμένου οι κατασκευαστές των μεγάλων έργων της περιοχής να χρησιμοποιούν εργαζόμενους από τον Νομό. Προτείνονται μέτρα όπως η παραχώρηση εκτάσεων για στήσιμο εργοταξίων ,με αντάλλαγμα την υποχρέωση της εταιρείας να απασχολεί εργάτες αποκλειστικά από την περιοχή, επαφές με τους υπευθύνους των εταιρειών για το συγκεκριμένο ζήτημα κ.α
  • Στήριξη των κατασκευαστικών εταιρειών μέσω αναθέσεων έργων από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους του Νομού Καρδίτσας: Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που πλήττει τον κατασκευαστικό τομέα, προτείνονται απευθείας αναθέσεις έργων από τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης σε κατασκευαστικές εταιρείες. Η παρέμβαση θα βοηθήσει να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις που προκύπτουν στους διαγωνισμούς (ενστάσεις κ.α.) και παράλληλα θα έχει άμεσα αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις της περιοχής: Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων υποχρεώνει πολλούς επιχειρηματίες να περικόπτουν θέσεις εργασίας .Στα πλαίσια της ενίσχυσης της απασχόλησης, προτείνεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.
  • Επιδότηση επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων εργασίας: Σαν ένα επιπλέον κίνητρο προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εργαζομένων προτείνεται η επιδότηση των επιχειρήσεων που δεν θα περικόψουν θέσεις εργασίας .Φορέας υλοποίησης της παρέμβασης, θα είναι ο ΟΑΕΔ.
  • Εφαρμογή ειδικού προγράμματος απασχόλησης μέσω της χρηματοδότησης ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων

2) Πρωτογενής τομέας παραγωγής

  • Μείωση του Φ.Π.Α. σε αγροτικά μηχανήματα και εφόδια: Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής είναι, με βάση τα οικονομικά και κοινωνικά στοιχεία, ο κυρίαρχος της τοπικής οικονομίας. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση στον συγκεκριμένο τομέα, προτείνεται η μείωση του Φ.Π.Α. σε αγροτικά μηχανήματα και εφόδια, παρέμβαση που θα μειώσει το κόστος της γεωργικής παραγωγής και θα ανακουφίσει τους αγρότες.
  • Μείωση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτικών μηχανημάτων: Μια επιπλέον παρέμβαση για την μείωση του κόστους παραγωγής αγροτικών προϊόντων είναι η μείωση της τιμής του πετρελαίου των αγροτικών μηχανημάτων
  • Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κέντρο τοπικών προϊόντων: Προτείνεται η δημιουργία ενός σύγχρονου κτηνοτροφικού και αγροτικού κέντρου, μέσω του οποίου θα αποθηκεύονται τα τοπικά προϊόντα και θα διατίθενται σε εμπόρους αλλά και σε ιδιώτες σε ανταγωνιστικές τιμές. Το μέτρο θα λειτουργήσει θετικά στην ενίσχυση της αγοράς των τοπικών προϊόντων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών.
  • Κτηνοτροφικά Πάρκα: Η υιοθέτηση σύγχρονων και αυτοματοποιημένων διαδικασιών στην κτηνοτροφία θεωρείται απαραίτητη για την βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Προτείνεται η χωροθέτηση και δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων. Επιπλέον, η συγκεκριμένη δράση θα λειτουργήσει θετικά και στην βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στις κατοικημένες περιοχές.
  • Θεματικά δίκτυα αγροτικών προϊόντων: Η ενίσχυση των υφιστάμενων, αλλά και δημιουργία νέων δικτύων αγροτικής οικονομίας αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στην οργάνωση και την συνεργασία των παραγωγών και στην ενίσχυση της θέσης των προϊόντων τους στην αγορά.
  • Ενίσχυση παραγωγής βιολογικών προϊόντων: Η αγορά των βιολογικών προϊόντων πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση. Η λήψη μέτρων θεωρείται απαραίτητή, προκειμένου να μην καταρρεύσει. Με βάση αυτά, προτείνεται οι ενέργειες πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων και η συνεργασία των παραγωγών και των εμπόρων βιολογικών προϊόντων μέσα από ομάδες εργασίες και θεματικά δίκτυα.
  • Προώθηση αναδιαρθρώσεων: Η αγροτική παραγωγή στον Νομό Καρδίτσας στηρίζεται σε πολλές περιπτώσεις σε καλλιέργειες που θεωρούνται κορεσμένες και μη αποδοτικές. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνεται οργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την αξιολόγηση εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων και καλλιεργειών (αρωματικά φυτά, ενεργειακές καλλιέργειες κ.τ.λ.).
  • Αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκερδείας: Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται ανεξήγητα μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών διάθεσης των αγροτικών προϊόντων και των τιμών πώλησης τους από τους παραγωγούς. Αποτέλεσμα τέτοιων φαινομένων είναι, τόσο η απαξίωση των τοπικών προϊόντων, όσο και απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου προτείνεται η εντατικοποίηση των ελέγχων των δικτύων μεσαζόντων και η διοργάνωση σεμιναρίων για την εκπαίδευση των αγροτών σε οργανωτικές και οικονομικές διαδικασίες.
  • Ενίσχυση νέων οικονομικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα: Για την αντιμετώπιση της κρίσης οι παραγωγοί θα πρέπει να αναπτύξουν νέες εναλλακτικές δραστηριότητες στις οποίες ο ανταγωνισμός είναι μικρότερoς και τα περιθώρια κέρδους μεγαλύτερα (π.χ. αγροτουρισμός, συσκευασία προϊόντων με τελικό στόχο τον καταναλωτή κ.α). Προτείνεται η παροχή τεχνικής υποστήριξης σχετικά με τέτοιου είδους δραστηριότητες

3) Μεταποίηση και εμπόριο

  • Δημιουργία ζωνών ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών: Το μέτρο συνίσταται στον διαχωρισμό της επικράτειας σε ζώνες με βάση τα οικονομικά στοιχεία (ΑΕΠ, δείκτες ευημερίας) και στην συνέχεια σε λήψη μέτρων όπως μείωση Φ.Π.Α και ασφαλιστικών εισφορών για την ενίσχυση των πλέον προβληματικών περιοχών.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών των αναπτυξιακών προγραμμάτων: Οι χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την ένταξη αλλά και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, από τα κοινοτικά και εθνικά προγράμματα έχει ιδιαίτερα αρνητική επιρροή την συγκεκριμένη περίοδο. Η αντιμετώπιση του προβλήματος θα οδηγήσει σε άμεση τόνωση της αγοράς. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, προτείνονται μέτρα όπως επαφές των αιρετών οργάνων με τους αρμόδιους φορείς, με αντικείμενο την επιτάχυνση των διαδικασιών.
  • Ειδική αύξηση των ποσοστών επιχορήγησης: Τα προγράμματα χρηματοδότησης σχεδιάστηκαν σε περιόδους με διαφορετικά οικονομικά δεδομένα. Κάτω από το βάρος της κρίσης, προτείνεται η αναπροσαρμογή τους , με αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις.
  • Μείωση της τιμής των οικοπέδων της ΒΙ.ΠΕ: Η ΒΙ.ΠΕ αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον Νομό Καρδίτσας, το οποίο μένει αναξιοποίητο εξαιτίας, μεταξύ άλλων, των ιδιαίτερα υψηλών τιμών των οικοπέδων. Προτείνονται επαφές με τους αρμόδιους για μείωση των τιμών στα οικόπεδα, κάτι θα λειτουργήσει θετικά στην προσέλκυση επενδυτών.
  • Άμεση χρηματοδότηση των προγραμμάτων από το Δημόσιο: Η μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των χρημάτων στις ενταγμένες σε προγράμματα επιχειρήσεις έχουν ολέθρια αποτελέσματα για την αγορά (χρεωκοπήσεις επιχειρήσεων, αύξηση τραπεζικού δανεισμού, καθυστερήσεις πληρωμών κ.τ.λ.) Η άμεση καταβολή της χρηματοδότησης θα λειτουργήσει ευεργετικά για την αύξηση των επενδύσεων και γενικότερα την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
  • Εκπτωτική κάρτα αγοράς τοπικών προϊόντων: Προτείνεται η έκδοση κάρτας της οποίας οι κάτοχοι θα απολαμβάνουν εκπτώσεις και ειδικές προσφορές κατά την αγορά τοπικών προϊόντων σαν μια παρέμβαση που θα έχει απτά και άμεσα αποτελέσματα στην προσπάθεια τόνωσης της τοπικής αγοράς.
  • Δημιουργία παρατηρητηρίου ποιότητας: Στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών αγορών, προτείνεται η δημιουργία τοπικού παρατηρητηρίου ποιότητας το οποίο θα εκδίδει σήματα ποιότητας τοπικών προϊόντων αλλά και θα προστατεύει τον καταναλωτή από φαινόμενα κερδοσκοπίας, με την θέσπιση ορίου στην σχέση τιμής αγοράς από τον παραγωγό και τιμής πώλησης στον καταναλωτή για τα προϊόντα που θα υπάγονται σε αυτό.

4) Δημιουργία θετικού κλίματος

  • Τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε.: Σε συνθήκες κρίσης η αγορά υποφέρει από έλλειψη εμπιστοσύνης και κακή ψυχολογία. Η χρήση των τοπικών Μ.Μ.Ε. για την αναστροφή της ψυχολογίας και την ανύψωση του ηθικού κινείται σε θετική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της κρίσης.
  • Προβολή των τοπικών προϊόντων μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις, φυλλάδια κ.α.: Η προβολή των τοπικών προϊόντων μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων προώθησης αλλά και συμμετοχής σε εκθέσεις είναι μια απλή και εύκολα υλοποιήσιμη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της κρίσης
  • Χρήση νέων τεχνολογιών για δημιουργία θετικού κλίματος: Προτείνονται η χρήση sms και η κατασκευή ιστοσελίδας που θα αναδεικνύει επιτυχημένα προϊόντα και επιχειρήσεις της περιοχής. Η συγκεκριμένη παρέμβαση στοχεύει στην διαμόρφωση θετικού κλίματος τόσο στο καταναλωτικό κοινό όσο και στην ενθάρρυνση των επιχειρηματιών για πραγματοποίηση νέων επενδύσεων.
  • Αξιοποίηση προγραμμάτων από Μ.Μ.Ε.: Προτείνονται μέτρα όπως διοργάνωση συζητήσεων και συνεντεύξεις επιτυχημένων επιχειρηματιών της περιοχής ώστε να συντελέσουν στην διαμόρφωση θετικού κλίματος στην τοπική αγορά και στους καταναλωτές.

5) Τόνωση ρευστότητας

  • Πάγωμα δόσεων δανείων: Η έλλειψη ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι ίσως το βασικό χαρακτηριστικό της κρίσης. Για την αντιμετώπιση του, προτείνεται το πάγωμα των δόσεων των δανείων των επιχειρήσεων για ένα χρονικό διάστημα με μόνη την καταβολή των τόκων. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί προσωρινά των κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων
  • Ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων μεταποίησης: Η συσσώρευση χρεών των μεταποιητικών επιχειρήσεων οδηγεί σε περικοπή θέσεων εργασίας και στην χρεωκοπία πολλών εξ αυτών. Στον Νομό Καρδίτσας το πρόβλημα είναι οξύτερο εξαιτίας του μικρού μεγέθους των εν λόγω επιχειρήσεων, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες. Προτείνεται η ρύθμιση των χρεών μέσω διακανονισμών κάτι που θα συμβάλλει τόσο στην διατήρηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων όσο και στην είσπραξη των χρεών από το Δημόσιο.
  • Αξιοποίηση της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας: Ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι η εύρυθμη λειτουργία της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Προτείνεται η ενεργοποίηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας μέσα από μέτρα όπως η μείωση των προμηθειών για υπηρεσίες προς τις τοπικές επιχειρήσεις , η απλοποίηση των διαδικασιών δανεισμού προς αυτές κ.α.
  • Σχέδιο τοπικού ομολόγου
  • Βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΤΕΜΠΜΕ: Ένα από τα βασικά μέτρα της κεντρικής διοίκησης για την αντιμετώπιση της κρίσης μέχρι τώρα δεν έχει αξιοποιηθεί καταλλήλως με αποτέλεσμα το πρόβλημα της ρευστότητας της αγοράς να οξύνεται. Προτείνεται η επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά και η ένταξη δικτύων επιχειρήσεων που διαθέτουν συγκεκριμένη νομική μορφή και πρόγραμμα δράσης

6) Τουρισμός

  • Προγράμματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα: Προτείνεται η παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης προς τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο θα αναβαθμιστεί το επίπεδο των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες ,αλλά και θα βελτιωθούν οι διαδικασίες λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής.
  • Διαβούλευση των επιχειρηματιών του τοπικού τουριστικού τομέα για την διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής: Η βελτίωση των οδικών δικτύων προς τους όμορους Δήμους αναμένεται να αυξήσει τον ανταγωνισμό στον τουριστικό τομέα. Η διαμόρφωση κοινής τιμολογιακής πολιτικής στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού θεωρείται σημαντική. Προτείνεται διαβούλευση των επιχειρηματιών του κλάδου που θα οδηγήσει σε μια κοινή τιμολογιακή πολιτική.
  • Ανάπτυξη συνεργασιών με τους όμορους νομούς: Η κρίση που μαστίζει τον τομέα του τουρισμού επιβάλλει την ανάπτυξη συνεργασίας με τους όμορους Νομούς, με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων που θα προσελκύσουν επισκέπτες. Προτείνεται η εκπόνηση μελέτης για την φύση και τα αποτελέσματα τέτοιων δράσεων.
  • Ενέργειες ανάπτυξης οικολογικού τουρισμού: Η ύπαρξη πολλών περιοχών που έχουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού στα όρια του Νομού, είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής που χρήζει αξιοποίησης. Προτείνεται η εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού αλλά και η συγκρότηση φορέα συνεργασίας που θα απαρτίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

7)  Δράσεις γενικού χαρακτήρα

  • Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων: Τα φαινόμενα λειψυδρίας ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια κυρίως τις πεδινές περιοχές του Νομού. Για την αντιμετώπιση τους προτείνονται έργα όπως λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες νερού κ.α. Παράλληλα, η υλοποίηση τέτοιων έργων αναμένεται να έχει θετικές συνέπειες και στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην τόνωση του κατασκευαστικού τομέα αλλά και στην μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης (μέσω του εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα).
  • Εξοικονόμηση ενέργειας: Η ύπαρξη στο Δ ΚΠΣ σημαντικών πόρων για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας (κυρίως σε δημόσια κτίρια) θα πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως. Προτείνεται η επιτάχυνση της εφαρμογής των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας («εξοικονομώ», «εξυπνο σχολείο») καθώς έτσι θα μειωθεί το κόστος λειτουργίας των δημοσίων κτιρίων και παράλληλα θα μειωθεί η περιβαλλοντική ρύπανση
  • Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών: Η εντατικοποίηση της χρήσης νέας τεχνολογίας από επιχειρήσεις αλλά και δημόσιες υπηρεσίες αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης καθώς θα επιταχύνει της διαδικασίες, θα ελαττώσει την γραφειοκρατία, θα βελτιώσει την επικοινωνία με τους πολίτες και θα απλοποιήσει τις διαδικασίες δημόσιας διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η επιτάχυνση των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
  • Προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή: Είναι προφανές ότι κεντρικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της αγοράς αποτελεί η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδύσεων. Προτείνεται η θέσπιση κινήτρων αλλά και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για ήδη υπάρχοντα σχέδια όπως: Ξενοδοχεία Σοφάδων και Ρεντίνας, Επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας (εργοστάσιο συσκευασίας βιομάζας), Επιχειρήσεις τυποποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων , κατασκευή αγοράς Προδρόμου κ.τ.λ.
  • Επιτάχυνση δημοσιών επενδύσεων: Υπό το βάρος της πίεσης που έχει δημιουργήσει η κρίση θα πρέπει να επισπευσθούν οι επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί για την περιοχή και χρηματοδοτούνται από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα. Η άμεση υλοποίηση των μεγάλων δημοσίων έργων θα λειτουργήσει ευεργετικά στην απασχόληση, στην αγορά αγαθών αλλά και στην ανύψωση του ηθικού του καταναλωτικού κοινού και των επιχειρήσεων.
  • Επίσπευση του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου: Οι δύσκολές οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σε συνδυασμό με την ανάγκη για ουσιαστικές προτάσεις και επαφές με σημαντικούς παράγοντες της περιοχής (πανεπιστημιακούς, πολιτικούς, επιστήμονες κ.α) οδηγεί σε πρόταση για επίσπευση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο του 2010.

Παράρτημα

Στο παρόν παράρτημα όλες οι προτάσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αναφέρονται παραπάνω ταξινομούνται με βάση κριτήρια τα οποία είναι τα εξής:

1)    Χρόνος υλοποίησης της παρέμβασης

2)    Εμβέλεια της προτεινόμενης παρέμβασης

3)    Φύση της προτεινόμενης παρέμβασης

1)    Χρόνος υλοποίησης της παρέμβασης

Με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο οι παρεμβάσεις διαχωρίζονται σε: Παρεμβάσεις που θα έχουν άμεση επίδραση στην αντιμετώπιση της κρίσης (Άμεσες παρεμβάσεις) και παρεμβάσεις που τα αποτελέσματα τους θα φανούν σε μεταγενέστερο χρόνο (Μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις).

  • Άμεσες παρεμβάσεις
  • – Χρήση τοπικών υλικών στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στον Νομό
  • – Απασχόληση εργαζόμενων από την Καρδίτσα στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας
  • – Στήριξη των κατασκευαστικών εταιρειών μέσω αναθέσεων έργων από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους του Νομού Καρδίτσας
  • – Αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκερδείας
  • – Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
  • – Επιδότηση των επιχειρήσεων που δεν θα περικόψουν θέσεις εργασίας
  • – Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα και εφόδια
  • – Μείωση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτικών μηχανημάτων
  • – Δημιουργία ζωνών ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών
  • – Επιτάχυνση των διαδικασιών των αναπτυξιακών προγραμμάτων
  • – Ειδική αύξηση των ποσοστών επιχορήγησης
  • – Μείωση της τιμής των οικοπέδων της ΒΙ.ΠΕ
  • – Άμεση χρηματοδότηση των προγραμμάτων από το Δημόσιο
  • – Εκπτωτική κάρτα αγοράς τοπικών προϊόντων
  • – Τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε
  • – Προβολή των τοπικών προϊόντων μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις, φυλλάδια κ.α
  • – Χρήση νέων τεχνολογιών για δημιουργία θετικού κλίματος
  • – Αξιοποίηση προγραμμάτων από Μ.Μ.Ε.
  • – Πάγωμα δόσεων δανείων
  • – Ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων μεταποίησης
  • – Αξιοποίηση της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας
  • – Σχέδιο τοπικού ομολόγου
  • – Βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΤΕΜΠΜΕ
  • – Διαβούλευση των επιχειρηματιών του τοπικού τουριστικού τομέα για την διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής
  • – Επιτάχυνση δημοσιών επενδύσεων

  • Μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις
  • – Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κέντρο τοπικών προϊόντων
  • – Κτηνοτροφικά Πάρκα
  • – Θεματικά δίκτυα αγροτικών προϊόντων
  • – Ενίσχυση παραγωγής βιολογικών προϊόντων
  • – Προγράμματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα
  • – Ανάπτυξη συνεργασιών με τους όμορους νομούς
  • – Ενέργειες ανάπτυξης οικολογικού τουρισμού
  • – Εφαρμογή ειδικού προγράμματος απασχόλησης μέσω της χρηματοδότησης ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων
  • – Προώθηση αναδιαρθρώσεων
  • – Ενίσχυση νέων οικονομικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα
  • – Δημιουργία παρατηρητηρίου ποιότητας
  • – Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων
  • – Εξοικονόμηση ενέργειας
  • – Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών
  • – Προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή
  • – Επίσπευση του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου

2)    Εμβέλεια της προτεινόμενης παρέμβασης

Με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο οι παρεμβάσεις διαχωρίζονται σε: Παρεμβάσεις που θα έχουν επιρροή σε τοπικό επίπεδο (Τοπικές παρεμβάσεις) και σε παρεμβάσεις που θα αφορούν το σύνολο της επικράτειας (Εθνικές παρεμβάσεις).

  • Τοπικές παρεμβάσεις
  • – Χρήση τοπικών υλικών στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στον Νομό
  • – Απασχόληση εργαζόμενων από την Καρδίτσα στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας
  • – Στήριξη των κατασκευαστικών εταιρειών μέσω αναθέσεων έργων από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους του Νομού Καρδίτσας
  • – Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις της περιοχής
  • – Μείωση της τιμής των οικοπέδων της ΒΙ.ΠΕ
  • – Εκπτωτική κάρτα αγοράς τοπικών προϊόντων
  • – Τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε
  • – Προβολή των τοπικών προϊόντων μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις, φυλλάδια κ.α
  • – Χρήση νέων τεχνολογιών για δημιουργία θετικού κλίματος
  • – Αξιοποίηση προγραμμάτων από Μ.Μ.Ε.
  • – Αξιοποίηση της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας
  • – Σχέδιο τοπικού ομολόγου
  • – Διαβούλευση των επιχειρηματιών του τοπικού τουριστικού τομέα για την διαμόρφωση τιμολογιακής πολιτικής
  • – Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κέντρο τοπικών προϊόντων
  • – Κτηνοτροφικά Πάρκα
  • – Θεματικά δίκτυα αγροτικών προϊόντων
  • – Ενίσχυση παραγωγής βιολογικών προϊόντων
  • – Προγράμματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα
  • – Ανάπτυξη συνεργασιών με τους όμορους νομούς
  • – Ενέργειες ανάπτυξης οικολογικού τουρισμού
  • – Εφαρμογή ειδικού προγράμματος απασχόλησης μέσω της χρηματοδότησης ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων
  • – Προώθηση αναδιαρθρώσεων
  • – Ενίσχυση νέων οικονομικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα
  • – Δημιουργία παρατηρητηρίου ποιότητας
  • – Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων
  • – Προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή
  • – Επίσπευση του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου

  • Εθνικές παρεμβάσεις
  • – Επιδότηση επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων εργασίας
  • – Μείωση του Φ.Π.Α. σε αγροτικά μηχανήματα και εφόδια
  • – Μείωση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτικών μηχανημάτων
  • – Δημιουργία ζωνών ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών
  • – Επιτάχυνση των διαδικασιών των αναπτυξιακών προγραμμάτων
  • – Ειδική αύξηση των ποσοστών επιχορήγησης
  • – Άμεση χρηματοδότηση των προγραμμάτων από το Δημόσιο
  • – Πάγωμα δόσεων δανείων
  • – Ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων μεταποίησης
  • – Αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκερδείας
  • – Βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΤΕΜΠΜΕ
  • – Εξοικονόμηση ενέργειας
  • – Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών
  • – Επιτάχυνση δημοσιών επενδύσεων

3)    Φύση της παρέμβασης

Με βάση το συγκεκριμένο κριτήριο οι παρεμβάσεις  διαχωρίζονται σε: Παρεμβάσεις που αφορούν και έχουν οικονομικά αποτελέσματα (οικονομικές παρεμβάσεις) και στις παρεμβάσεις που αφορούν οργάνωση και διαδικασίες και δεν έχουν άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα (θεσμικές παρεμβάσεις)

  • Οικονομικές παρεμβάσεις
  • – Στήριξη των κατασκευαστικών εταιρειών μέσω αναθέσεων έργων από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους Δήμους του Νομού Καρδίτσας
  • – Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις της περιοχής
  • – Επιδότηση επιχειρήσεων για διατήρηση θέσεων εργασίας
  • – Εφαρμογή ειδικού προγράμματος απασχόλησης μέσω της χρηματοδότησης ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προγραμμάτων
  • – Μείωση του Φ.Π.Α. σε αγροτικά μηχανήματα και εφόδια
  • – Μείωση της τιμής στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτικών μηχανημάτων
  • – Δημιουργία ζωνών ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών
  • – Ειδική αύξηση των ποσοστών επιχορήγησης
  • – Μείωση της τιμής των οικοπέδων της ΒΙ.ΠΕ
  • – Άμεση χρηματοδότηση των προγραμμάτων από το Δημόσιο
  • – Εκπτωτική κάρτα αγοράς τοπικών προϊόντων
  • – Πάγωμα δόσεων δανείων
  • – Ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων μεταποίησης
  • – Αξιοποίηση της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας
  • – Σχέδιο τοπικού ομολόγου
  • – Βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών του ΤΕΜΠΜΕ
  • – Ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων
  • – Εξοικονόμηση ενέργειας
  • – Επιτάχυνση δημοσιών επενδύσεων
  • – Προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή

  • Θεσμικές παρεμβάσεις
  • – Χρήση τοπικών υλικών στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στον Νομό
  • – Απασχόληση εργαζόμενων από την Καρδίτσα στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας
  • – Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κέντρο τοπικών προϊόντων
  • – Κτηνοτροφικά Πάρκα
  • – Θεματικά δίκτυα αγροτικών προϊόντων
  • – Ενίσχυση παραγωγής βιολογικών προϊόντων
  • – Επιτάχυνση των διαδικασιών των αναπτυξιακών προγραμμάτων
  • – Τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς μέσω των τοπικών Μ.Μ.Ε
  • – Προβολή των τοπικών προϊόντων μέσα από εκθέσεις, εκδηλώσεις, φυλλάδια κ.α
  • – Χρήση νέων τεχνολογιών για δημιουργία θετικού κλίματος
  • – Αξιοποίηση προγραμμάτων από Μ.Μ.Ε.
  • – Προγράμματα εκπαίδευσης των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα
  • – Ανάπτυξη συνεργασιών με τους όμορους νομούς
  • – Ενέργειες ανάπτυξης οικολογικού τουρισμού
  • – Προώθηση αναδιαρθρώσεων
  • – Αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκερδείας
  • – Ενίσχυση νέων οικονομικών δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα
  • – Δημιουργία παρατηρητηρίου ποιότητας
  • – Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών
  • – Επίσπευση του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου
Προηγούμενο άρθρο Tα προβλήματα των νέων & η σχέση τους με σχολείο & οικογένεια
Επόμενο άρθρο Αισιοδοξία για τις ευρωεκλογές