Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Χαρακόπουλος σε απάντηση Ερώτησης που είχε υποβάλει στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, σχετικά με την αλλαγή του συστήματος εκτροφής των ζώων προκειμένου να μετατραπεί ο κλάδος από ελλειμματικός σε αυτάρκη και ανταγωνιστικό αναφέρει ότι η κτηνοτροφία μας μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική μέσω της ανάδειξης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, όπως κλιματολογικές συνθήκες και χρήση φυσικών βοσκότοπων έναντι των προϊόντων άλλων χωρών.
Ειδικότερα η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:
«Απαντώντας στην Ερώτηση 4577/5-12-2013 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Ταλιαδούρος, σας πληροφορούμε τα εξής:
Η κτηνοτροφία στη χώρα μας ασκείται σε μεγάλο ποσοστό (85% των ζώων και 80 % των εκμεταλλεύσεων περίπου) στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της, οι οποίες αποτελούν το 85% του συνόλου της επιφάνειάς της, αξιοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εκτάσεις που από τη φύση τους δεν προσφέρονται για εντατική εκμετάλλευση, όπως ορεινές, ημιορεινές, με έντονη κλίση, με φτωχή βλάστηση κ.λπ..
Η εκτατική – ποιμενική κτηνοτροφία αξιοποιεί επομένως φυσικούς πόρους (βοσκότοπους) που υπάρχουν στις ανωτέρω περιοχές και αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα για τις περιοχές αυτές, συντελώντας μέσω και των ειδικών ενισχύσεων που καταβάλλονται στις περιοχές αυτές (ειδική στήριξη, εξισωτική αποζημίωση) στη συγκράτηση του πληθυσμού.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια τάση για ανάπτυξη της συστηματικής – σταβλισμένης κτηνοτροφίας σε ορισμένες πεδινές περιοχές της χώρας.
Οι μονάδες αυτού του τύπου διαθέτουν ζώα υψηλών αποδόσεων, εγχώριων ή ξένων φυλών. Η διατροφή των ζώων στις μονάδες αυτές στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε συγκομιζόμενες – αγοραζόμενες ζωοτροφές, ενώ κάποιες από αυτές διαθέτουν και τεχνητούς λειμώνες. Το κόστος αγοράς των συγκομιζόμενων ζωοτροφών είναι υψηλό και επηρεάζει σημαντικά το συνολικό κόστος παραγωγής, γεγονός που σημαίνει ότι η βιωσιμότητα μιας τέτοιας εκμετάλλευσης εξαρτάται άμεσα από τις αποδόσεις και τις τιμές των προϊόντων (κρέατος και γάλακτος).
Με βάση τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η ανάπτυξη της σταβλισμένης – εντατικής μορφής κτηνοτροφίας δεν πρέπει να γίνει με ανταγωνιστικό τρόπο προς την παραδοσιακή μορφή διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και την παραμονή του πληθυσμού στις περιοχές αυτές.
Επιπλέον, σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή του συστήματος εκτροφής των αγροτικών ζώων στην Ελλάδα σημειώνονται τα παρακάτω:
-
Περισσότερο απ’ ότι συμβαίνει σε όλους τους άλλους τομείς της κτηνοτροφίας, η διατροφή των αιγοπροβάτων, από αρχαιοτάτων χρόνων στηριζόταν και συνεχίζει να στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό, στην εκμετάλλευση των φυσικών βοσκοτόπων, αξιοποιώντας έτσι, με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές όπου βρίσκονται οι περισσότερες βοσκήσιμες εκτάσεις. Οι εκτάσεις αυτές αποτελούνται κυρίως από επιφάνειες που είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο, να χρησιμοποιηθούν γεωργικά ως καλλιεργήσιμες, αφού αποτελούνται κυρίως από οριακά εδάφη, βρίσκονται σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές και συνήθως χαρακτηρίζονται από δύσκολες κλιματικές συνθήκες.
-
Τα τελευταία χρόνια, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, παρατηρούνται συγκεκριμένα δεδομένα αναφορικά με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων γενικότερα και την κτηνοτροφία ειδικότερα. Αυτά σχετίζονται: α) με τις σύγχρονες τάσεις παραγωγής και κατανάλωσης ποιοτικών προϊόντων βιολογικής και ολοκληρωμένης εκτροφής, β) την ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος, γ) το ολοένα αυξανόμενο κόστος των ζωοτροφών και δ) τις πιέσεις (από μεγάλες πολυεθνικές) για χρήση γενετικά τροποποιημένων φυτικών ειδών στη διατροφή των ζώων.
-
Σε αυτό το πλαίσιο συνθηκών που διαμορφώνεται, η ελληνική κτηνοτροφία μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική μέσω της ανάδειξης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, έναντι των προϊόντων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Πλεονεκτημάτων, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στις επικρατούσες κλιματικές συνθήκες, στη χρήση των φυσικών βοσκοτόπων με την πλούσια φυτοποικιλότητα και στις προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες περιοχές και συνθήκες αυτόχθονες φυλές ζώων.
-
Η απευθείας βόσκηση των φυσικών βοσκοτόπων συνεισφέρει οικονομικά στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων μειώνοντας καθοριστικά το κόστος διατροφής και παράλληλα συμβάλει ουσιαστικά στην υγιεινή των ζώων. Επιπλέον επιδρά θετικά στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, η οποία γενικά βελτιώνεται με την αύξηση της ποικιλότητας των φυτικών ειδών που καταναλώνουν τα αγροτικά ζώα κατά τη βόσκηση, διαδικασία η οποία οδηγεί στον εμπλουτισμό των προϊόντων αυτών με ποιότητα, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που έχουν θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και αυξάνουν την προστιθέμενη αξία τους, λόγω θετικής αντιμετώπισης από το καταναλωτικό κοινό.
-
Η αειφορική διαχείριση και χρήση των ελληνικών βοσκότοπων καθώς επίσης και η απρόσκοπτη συνέχιση εισροής κοινοτικών κονδυλίων στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, προϋποθέτουν την καταγραφή, χαρτογράφηση, εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας, ταξινόμηση και οριοθέτησή τους σε εθνικό επίπεδο και την υιοθέτηση σύγχρονου και επίκαιρου σχετικού νομοθετικού πλαισίου, παράμετροι οι οποίες έχουν ενταχθεί στους στόχους – προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της ανάπτυξης και προώθησης της καλλιέργειας των κτηνοτροφικών φυτών στην χώρα μας, σημειώνεται ότι:
-
παρέχονται κίνητρα σε μονάδες επεξεργασίας (μεταποίησης-τυποποίησης) για εκσυγχρονισμό ξηραντηρίων και κάθετων αποθηκευτικών χώρων κτηνοτροφικών ψυχανθών μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 3908/2011 και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 (Σχέδια Βελτίωσης),
-
ενισχύεται η καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών ( πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, μηδική, τριφύλλι κ.ά.) μέσω της Ενιαίας Ενίσχυσης του Ο.Σ.Δ.Ε..
Επιπλέον ενισχύεται η καλλιέργεια ζωοτροφών (πρωτεϊνούχες καλλιέργειες) με την ένταξη αυτών στο καθεστώς των προαιρετικών συνδεδεμένων ενισχύσεων, με την εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. 2014-2020, με ποσοστό 2% επιπλέον της βασικής ενίσχυσης.
Σημειώνεται, τέλος, ότι για την προώθηση των ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών στη χώρα μας εκδόθηκε πρόσφατα Υπουργική Απόφαση με αριθ. 1457/124624 (ΦΕΚ 2744/τ. Β 729-10-2013) με θέμα «Καθορισμός προωθούμενων ειδών, ποικιλιών οσπριοειδών και κτηνοτροφικών φυτών της οικογένειας των ψυχανθών.»