Με λαμπρότητα τα «Καραισκάκεια 2009» στο Μαυρομμάτι


Με την απαιτούμενη λαμπρότητα προς τον μεγαλύτερο πολέμαρχο του 21′ Γ. Καραϊσκάκη, γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του στη γενέτειρά του το Μαυρομμάτι, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου.

Με βάση το πρόγραμμα των κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Μουζακίου στην ιστορική έδρα του το Μαυρομμάτι, μετά την προσέλευση των επίσημων προσκαλεσμένων στις 10.30 π.μ. ακολούθησε θεία λειτουργία  στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας κ.κ. Κυρίλλου και στην συνέχεια με την συνοδεία στρατιωτικής μπάντας και στρατιωτικού αγήματος από διμοιρία στρατονόμων της Καρδίτσας πλαισιωμένοι από παιδιά των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου του Μαυρομματίου  ντυμένα με Ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές έφτασαν στην κεντρική πλατεία του Μαυρομματίου. Μετά τα στρατιωτικά τμήματα ακολουθούσαν εξαπτέρυγα με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. 

Στη συνέχεια μπροστά στον έφιππο ανδριάντα του Γ. Καραϊσκάκη έγινε η καθιερωμένη επιμνημόσυνος Δέηση, εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους πολιτικούς, στρατιωτικούς, και πολιτιστικούς  φορείς του Νομού μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο Υφυπουργός παιδείας και θρησκευμάτων κ. Σ. Ταλιαδούρος, ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φ. Αλεξάκος, ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακήρυξη της τρισέγγονης της κόρης του Καραϊσκάκη, Christine Sabatier, ως επίτιμη δημότης Μαυρομματίου, ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί που παρουσίασε το χορευτικό τμήμα του πολιτιστικού συλλόγου Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου δ/δας Ευθυμίας Γιώτη. Να σημειωθεί τέλος ότι ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου κ. Κώστας Νάσιος έκανε παράκληση σε όλους τους Βουλευτές της Θεσσαλίας να προσπαθήσουν να παύσουν τις φήμες που θέλουν τον Γ. Καραϊσκάκη να μην κατάγεται από το Μαυρομμάτι.

Ο κ. Ταλιαδουρος

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων στο Μαυρομμάτι προς τιμή του Ήρωα και Αρχιστράτηγου της Ελλάδας της επανάστασης του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη δήλωσε τα εξής: «O Γεώργιος Καραϊσκάκης, την μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα, αποτελεί πρόσωπο της ιστορίας παραδειγματικό. Ο κορυφαίος αυτός αγωνιστής και αρχιστράτηγος της επανάστασης του 1821 αντιπροσωπεύει όλα τα στοιχεία που ενσάρκωναν οι Εθνικές ηρωικές μορφές της πατρίδας μας. Καθοδηγητής σε όλη του τη ζωή για τους συναγωνιστές του αλλά και για τους σύγχρονους Έλληνες, πιστός στις ηθικές αξίες, αποτέλεσε έναν σημαντικό ενοποιητικό παράγοντα όταν η πατρίδα μας κινδύνευε, όταν υπήρχε ανάγκη ταύτισης του ελληνικού λαού με τα πρότυπα ηρώων. Ο θάνατος του σηματοδότησε το τέλος του πάνω στη Γη αλλά την αθανασία στην ψυχή και την καρδιά των μετέπειτα γενεών μέχρι και σήμερα. Ο «Αχιλλέας της Ρωμιοσύνης», όπως χαρακτήρισε τον Καραϊσκάκη ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, αποτελεί για γενιές και γενιές Ελλήνων παράδειγμα ηρωισμού προς θαυμασμό και μίμηση. Ο σημερινός Έλληνας, αν και δεν έχει να αντιμετωπίσει εμπόλεμες καταστάσεις, καλείται, ακολουθώντας τα πρότυπα της ιστορίας του, να γίνει ο σύγχρονος ήρωας της προάσπισης των αξιών και των αγαθών του. Ο σύγχρονος ήρωας είναι ο κάθε ένας από εμάς που αγωνίζεται με την καθημερινότητα σύννομα, δίκαια και με πνεύμα αλληλεγγύης. Σήμερα, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε εξαιτίας των διεθνών συνθηκών, η αγωνιστικότητα τελικά κερδίζει και επιβραβεύεται. Τα παραδείγματα για το τι οφείλουμε να κάνουμε και πως οφείλουμε να ενεργούμε, ώστε να ξεφύγουμε από την παρακμή και να επιβιώσουμε ατομικά και εθνικά, το παίρνουμε από τις ιστορικές αυτές μορφές που με τον αγώνα τους εξασφάλισαν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».

Προηγούμενο άρθρο Δημιουργία παραδοσιακού ξενοδοχειακού συγκροτήματος
Επόμενο άρθρο Αποδυναμώθηκε η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας