Στον απόηχο της ημερίδας για τον ποταμό Γαβρά


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Κυριακάτικη εκδήλωση της ΟικόΣφαιρας η οποία μέσα από την σχετική ημερίδα ένωσε πολίτες, ειδικούς, φορείς, και τοπικές αρχές και έτσι μέσα από δημιουργικό διάλογο και αντιπαραθέσεις όλοι μαζί χαράξανε τα πρώτα βήματα του μεγάλου δρόμου για την αξιοποίηση του ποταμού Γάβρα.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται μέσα από συνεργασίες να καθοριστούν οι προτεραιότητες σ΄ ένα προγραμματισμό άμεσο αλλά και μακροπρόθεσμο που θα στοχεύει στην επίλυση άμεσων προβλημάτων (καθαρισμός , αντιπλημμυρικά) αλλά και την χρήση του ποταμού από τους κατοίκους της πόλης.

Στην αρχή ο πρόεδρος της ΟικόΣφαιρας κ. Βασιλάκος Σωκράτης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους. Στη συνέχεια ο κ. Ντάνης Αντώνης , εκπαιδευτικός μέλος της ΟικόΣφαιρας και Υπεύθυνος του ΚΠΕ Μουζακίου, παρουσίασε την πρόταση της ΟικόΣφαιρας για την διαδικασία που σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει κατάθεση προτάσεων από τους πολίτες, συλλόγους και ειδικούς, δημιουργία συντονιστικού οργάνου, καθώς και συνεργασία ανάμεσα στους φορείς που έχουν σχετικές δραστηριότητες. Ο κ. Γεωργίου Γιώργος μέλος του Δ.Σ της ΟικόΣφαιρας αφηγήθηκε ιστορίες και βιώματα που αφορούσαν τον ποταμό και περιείχαν και δράσεις προστασίας του Γάβρα.

Ο πρώτος εισηγητής κ. Ευθυμίου Γιώργος, επίκουρος καθηγητής Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ανέπτυξε το θέμα «Παρόχθια δασικά οικοσυστήματα. Λειτουργίες, διαχείριση και αξιοποίηση αυτών». Τόνισε την αξία της βιοποικιλότητας, των λειτουργιών της βλάστησης που στηρίζουν τις όχθες, φιλτράρουν και καθαρίζουν το νερό και προσφέρουν κατοικία σε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς. Επίσης έθεσε τις αρχές της ορθής διαχείρισης και ανέφερε παραδείγματα που τις ενσωματώνουν.

Ο κ. Βέργος Στέργιος, πρώην καθηγητής Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος ΤΕΙ Θεσσαλίας, μέλος ΜΚΟ Τρικάλων «Πράσινη Κιβωτός» αναφέρθηκε σε μελέτη του2003 που εκπονήθηκε από το τμήμα Δασοπονίας σε συνεργασία με το μελετητικό γραφείο Καρδίτσας, του μηχανικού κ. Πιστρίκα Κων. και η οποία μπορεί να αποτελέσει βάση για νέες μελέτες για το τμήμα του ποταμού από Παπαράντζα μέχρι τα Σφαγεία. Η μελέτη αυτή ανάμεσα σε πολλά άλλα περιλαμβάνει, διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου, θέσεις καθόδου στο ποτάμι ανά 200 μέτρα, καθιστικά με ομάδες δέντρων και θάμνων, συστήματα ύδρευσης και άρδευσης, ηλεκτροφωτισμό, καθαρισμό της κοίτης και την εξασφάλιση σταθερής ροής του νερού.

Συμπληρωματικά και στη θέση εισηγήτριας που δεν μπόρεσε να έρθει, παρουσίασε τα θετικά και αρνητικά της διαχείρισης του τμήματος του Ληθαίου ποταμού, που διασχίζει τα Τρίκαλα και δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην πόλη.

Ο κ. Νταλός Γιώργος καθηγητής Σχεδιασμού – Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, ΤΕΙ Θεσσαλίας παρουσίασε το θέμα «Χρήση του ξύλου ως υλικό προβολής και ανάδειξης χώρου». Αναφέρθηκε στις εντυπωσιακές ιδιότητες του ξύλου σαν οικοδομικό υλικό και το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο συγκεκριμένο χώρο για περιφράξεις– πινακίδες – κιόσκια- διαδρόμους , μονοπάτια – φωλιές – παγκάκια –παιδικές χαρές κτλ.

Ο κ. Τσόγκας Αριστοτέλης, γεωπόνος, μέλος Δ.Σ ΟικόΣφαιρας, ανέπτυξε το θέμα «Το ποτάμι της Δράσης. Έκανε πρόταση για εναλλακτικές δραστηριότητες στην παραποτάμια περιοχή». Μίλησε για παρεμβάσεις που έχουν σχέση με τον αθλητισμό , την αξία του αθλητισμού και για δραστηριότητες υπαίθρου που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στον συγκεκριμένο χώρο. Επίσης για αναβίωση τοπικών γιορτών- εθίμων όπως τα κούλουμα που γινόταν παλιότερα αλλά και γιορτές για την νεολαία.

Η κ. Γεροκώστα Γιάννα, Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Πηνειού» μετέφερε την 20ετή εμπειρία και την καθοριστική συμβολή αυτής τη οργάνωσης για τον καθαρισμό και την βελτίωση της διαδρομής του Πηνειού μέσα στην πόλη της Λάρισας. Υπογράμμισε ότι σημαντική ήταν η αλλαγή της στάσης των Λαρισαίων απέναντι στο ποτάμι και τη χρήση του. Από σκουπιδότοπος έγινε ένας σημαντικός χώρος συνάντησης, αναψυχής και υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ως εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Κατσαβάρας Θ. και Κωτούλας Φ., οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και κινήσεων κ.κ. Βερύλλης Δ., Αρχοντής Δ. και Τσαντήλας Β., ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Επίσης παρευρέθηκαν ο Διευθυντής Δασών, ο Διευθυντής της ΑΝΚΑ καθώς και μέλη διοικήσεων συλλόγων και πολίτες της Καρδίτσας.

Μέσα από τις τοποθετήσεις και τον διάλογο αναδείχθηκαν τα παρακάτω ενδιαφέροντα σημεία και προτάσεις:

  • Οι οικονομικές δυσκολίες για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων. Ο Δήμος Καρδίτσας έχει από καιρό τοποθετηθεί θετικά και συνδράμει με τα μηχανήματα και το προσωπικό του, ενώ μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει μελλοντικές δυνατότητες χρηματοδότησης μέσα από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (Νέο ΕΣΠΑ) το Leader κτλ
  • Η μελέτη για το Γάβρα πρέπει να συνδεθεί με το στρατόπεδο Λουμάκη, το Παλέρμο, την Παπαράντζα και το Δημοτικό Στάδιο. Μπορεί να φθάσει μέχρι τα Σφαγεία αλλά να επεκταθεί και εκτός πόλης.

  • Χρειάζεται σύμβαση του Δήμου με το Ελληνικό Δημόσιο για να προχωρήσουν οι μελέτες.

  • Απαραίτητη η οριοθέτηση της κοίτης.

  • Υπάρχουν δυνατότητες συμμετοχής σε ομάδες εργασίας στην Περιφέρεια.

  • Καλή θα ήταν μια συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο.

  • Υπάρχει πρόβλημα σχετικά με το πώς οι υπηρεσίες υλοποιούν και ελέγχουν τις περιβαλλοντικές μελέτες.

  • Ζήτημα επίσης υπάρχει με την σταθερή ροή του νερού στον Γαβρά για να λειτουργεί σωστά ο βιολογικός καθαρισμός.

  • Είναι σημαντική η συμμετοχή για συνδιαμόρφωση θέσων στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

  • Είναι απαραίτητη η αξιοποίηση των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπάρχουν στην Καρδίτσα.

  • Να ελέγχεται περιοδικά η ποιότητα και η ρύπανση του ποταμού σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Σχολές και την ΔΕΥΑΚ.

  • Προσοχή και έλεγχος κατά τον καθαρισμό της κοίτης (αντιπλημμυρικά έργα) ώστε να μην καταστρέφεται όλη η βλάστηση γύρω από το ποτάμι, όπως έγινε με την πρόσφατη αντίστοιχη παρέμβαση από νοσοκομείο μέχρι Παπαράτζα. Προσοχή στις παράνομες αμμοληψίες.
  • Η φυσική ομορφιά είναι κάτι που καταστρέφεται εύκολα από οργανωμένα συμφέροντα που έχουν ως κύριο σκοπό το κέρδος. Έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον.

  • Οργάνωση και αξιοποίηση όλων των δυνάμεων με βάση τον διάλογο που αναπτύχθηκε στην ημερίδα ώστε η «Ανάπλαση – εξωραϊσμός και ανάδειξη της παραποτάμιας περιοχής Γάβρα»να προχωρήσει αποτελεσματικά.
  • Η ΟικόΣφαιρα, επιμένει στην συλλογική αντιμετώπιση αυτού του μεγαλόπνοου έργου. Αρχές, φορείς και πολίτες ας συστρατευθούν με σκοπό την υλοποίηση του έργου.

Προηγούμενο άρθρο Σε γιορτινή ατμόσφαιρα ο Δ. Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Ο Γ. Αναγνωστόπουλος ορκίσθηκε βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ