Αφήνουμε πίσω μας Τρόικα και Μνημόνια. Αποκαθιστούμε τη ζωή των Ελλήνων – Ομιλία Σκόνδρα για τον προυπολογισμό


«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προσκαλώ όλους να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό του 2014. Το ζήτησα και πέρυσι για το 2013, από αυτό το Βήμα. Τότε το στήριζα στην εμπιστοσύνη μου στον Αντώνη Σαμαρά, στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης και στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Το 2013 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά και ο περυσινός προϋπολογισμός έπρεπε να εξυπηρετήσει στόχους που πολλοί τους θεωρούσαν άπιαστους. Οι καταστροφολόγοι, όμως, διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Φέτος, απευθύνω την ίδια πρόσκληση στους ίδιους ανθρώπους. Τώρα δεν στέκομαι στη θεωρία αλλά σε απτά αποτελέσματα. Είναι στόχοι που πετύχαμε και κανείς δεν δικαιούται να τους αρνηθεί. Όποιος το πράττει, ιεροσυλεί απέναντι στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, που έσφιξαν το ζωνάρι τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες της χώρας. Έχασαν από τα εισοδήματά τους, πλήρωσαν συσσωρευμένους φόρους και έφτασαν στα όρια τους. Εδώ τους οφείλουμε μια συγγνώμη για το τεράστιο οικονομικό βάρος που σήκωσαν – αλλά που δυστυχώς ήταν μονόδρομος – και ένα μεγάλο ευχαριστώ, διότι χωρίς την αντοχή που έδειξαν και τις θυσίες τους, η Ελλάδα σήμερα θα ήταν μια οικονομικά κατεστραμμένη χώρα εκτός Ευρωζώνης.

Μίλησα για απτά αποτελέσματα. Δεν είναι πραγματικότητα το πρωτογενές πλεόνασμα, πρωτοφανές για τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα; Όχι μόνο δεν δανειστήκαμε για να περάσουμε τη χρονιά, αλλά ήταν και το ορόσημο για την αποφυγή της χρεοκοπίας.

Το 2014 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δις. Η Ελλάδα για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία της παράγει περισσότερα από όσα καταναλώνει. Δεν είναι χειροπιαστό αποτέλεσμα η εξισορρόπηση στο εμπορικό μας ισοζύγιο; Δεν παρουσιάζει πλεόνασμα το ισοζύγιο πληρωμών;

Όλοι οι δείκτες, οι εξαγωγές, η ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, η σταδιακή αναχαίτιση της ύφεσης και της ανεργίας αποτελούν μια ακτινογραφία της ελληνικής οικονομίας σήμερα, που σταθεροποιήθηκε και δημιουργούνται πλέον οι προϋποθέσεις για αναπτυξιακή πορεία με εξωστρέφεια και λιγότερη εξάρτηση από το κράτος.

Και τώρα, κύριε Υπουργέ, χρησιμοποιώντας όλα αυτά ως εφαλτήριο πρέπει να επιταχύνουμε για να φανούν άμεσα οι αλλαγές στη καθημερινότητα του πολίτη και ειδικά των ασθενέστερων που περιμένουν με υπομονή να επαναφέρουν τη ζωή τους σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Στους ΑΜΕΑ, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, που είναι σκληρό να τους ζητάμε να ζήσουν με 300 – 500 ευρώ το μήνα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία δεν ήταν απλά η διάσωσή της. Είναι και η αναδιάρθρωσή της από μια αποκλειστικά καταναλωτική οικονομία που στηρίχθηκε σε δανεικά και ψευδαισθήσεις, σε μια βιώσιμη, παραγωγική και ανταγωνιστική. Πράγμα καθόλου εύκολο όταν μάλιστα αυτό πραγματοποιείται απότομα, σε περίοδο ύφεσης και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Όμως, και αυτό το στοίχημα η Ελλάδα το κερδίζει.

Ο Προϋπολογισμός που συζητάμε δεν πλουσιοπάροχος, όπως θα ήθελα. Όμως, είναι ρεαλιστικός, με αναπτυξιακή κατεύθυνση. Ενσωματώνει, δε, τη σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση για τη δημιουργία ενός δικαιότερου, απλούστερου και αποτελεσματικότερου φορολογικού συστήματος. Χτυπάει τη φοροδιαφυγή, τελειώνει τη συνεχή επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Η δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας δεν μπορεί να εξαντληθεί βεβαίως μόνο σε φορολογικές παρεμβάσεις. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους, αλλά και στους δανειστές μας. Όχι άλλα μέτρα, όχι άλλοι φόροι. Θα μπορεί η τρόικα, από εδώ και στο εξής να προτείνει ή έστω να υποδεικνύει, όχι όμως να επιβάλλει και να απαιτεί. Δεν το αντέχει η χώρα, δεν το σηκώνουν οι πολίτες.

Αγαπητοί συνάδελφοι, για να βελτιώσουμε περαιτέρω τους δείκτες της οικονομίας χρειάζονται δράσεις και πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα στα δημόσια έργα, στην επιχειρηματικότητα, στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αναπτυχθεί πέρα από τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, πέρα από την αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης, πέρα από την ανάδειξη του υποθαλάσσιου πλούτου της, του ενεργειακού και του ορυκτού.

 Η πατρίδα μας έχει το πλεονέκτημα της πρωτογενούς παραγωγής, τη βάση δηλαδή του δευτερογενή και τριτογενή τομέα, της μεταποίησης που μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο μιας νέας βιομηχανοποίησης της ελληνικής επικράτειας και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το περιβόλι της Ευρώπης. Από τον αγροτικό τομέα έχουμε να περιμένουμε πολλά. Σκεφτείτε τους κομβικούς κλάδους που περιλαμβάνει: Την γεωργία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τη δασοκομία, την αλιεία. Οι κλάδοι αυτοί, εκτός από την αυτάρκεια της χώρας, μπορούν να παράσχουν άμεσα τεράστιους πόρους στην οικονομία μας.

Η Ελλάδα, όμως, αυτή τη στιγμή έχει και ένα ακόμα πλεονέκτημα: Έναν Πρωθυπουργό και μια Κυβέρνηση που είναι προσγειωμένη, κινείται μεθοδικά, είναι αποφασισμένη, λέει αλήθειες και ιεραρχεί τις ανάγκες.

Αφού εξασφάλισε την επιβίωση της χώρας, την αξιοπρέπεια και τη σταθερότητα, τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσει στην αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι πολίτες. Ήρθε η ώρα να στηρίξει τους μικρομεσαίους, τους εμπόρους, τους επαγγελματίες τους βιοτέχνες, τους αγρότες μας. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη της ξενιτιάς για τους νέους, να πολεμήσει τον αδυσώπητο εχθρό της κοινωνίας, την ανεργία. Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς αυτούς τους εχθρούς πολεμάμε. Ενώ κάποιοι άλλοι, με ειρωνείες, με απειλές, με παραληρήματα, με ψεύτικα μεγάλα λόγια, πολεμούν εμάς. Προσπαθούν να κρατήσουν τους Έλληνες βαλτωμένους μέσα στην κρίση, τη δυστυχία και την αγανάκτηση για να έχουν λόγο ύπαρξης. Εμείς, όμως, τη δοκιμασία αυτή θα την αφήσουμε πίσω μας. Γι’ αυτό σας καλώ να μας ακολουθήσετε, ξεκινώντας από σήμερα.»

 

Προηγούμενο άρθρο Υποδοχή Κυπρίων ποδηλατών στο Δημαρχείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ορκωμοσία για 36 νέους αποφοίτους του ΤΕΙ Ξύλου