Ομιλία Τσιάρα στο 1o συνέδριο Θεσσαλών επιχειρηματιών Ευρώπης


Στο 1ο Συνέδριο Θεσσαλών  Επιχειρηματιών Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Νυρεμβέργη στις 10 Απριλίου, παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής, ο Βουλευτής Καρδίτσας και Υπεύθυνος Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κωνσταντίνος.

Το συνέδριο, με το οποίο ιδρύθηκε Θεσσαλικός Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ευρώπης, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης. Κατά τις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Τσιαρας, μίλησε για τις ανάγκες τόνωσης της επιχειρηματικότητας μέσω του Εθνικών Προγραμμάτων, ως μόνη διέξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Επισήμανε επίσης, μέσα στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, την επιθυμία της κυβέρνησης για την ανάπτυξη στενότερης οικονομικής συνεργασίας με τους ομογενείς επιχειρηματίες

Στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ο κ. Τσιάρας ανέφερε:

«Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις σε όλες τις εθνικές οικονομίες. Αναπόφευκτα επηρεάζει και την ελληνική. Πιέζει τις μικρομεσαίες, αλλά και τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά, η ελληνική οικονομία, ενισχυμένη από τις μεταρρυθμίσεις της τελευταίας πενταετίας αντέχει, διατηρώντας και για την χρόνια αυτή θετικό πρόσημο ανάπτυξης. Η διεθνής συγκυρία απαιτεί πολιτικές υπευθυνότητας. Απαιτεί βαθειά συναίσθηση πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης. Μ’ αυτό το γνώμονα, διαμορφώσαμε και εφαρμόζουμε το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης. Κεντρική επιδίωξή μας είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας: της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, των ασθενέστερων και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων. Παράλληλα οι πολιτικές της Κυβέρνησης και τα  επιχειρηματικά σχέδια που εκπονούνται δεν εξετάζουν μόνο τις άμεσες ενέργειες και προοπτικές εξόδου από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Διακατέχονται και από μια μακρόπνοη προοπτική, που με μεθοδικότητα, διορατικότητα και εξωστρέφεια θέτει τις βάσεις για τη νέα εποχή. Διακηρυγμένος στόχος είναι η δημιουργία, με την αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων, των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ανάπτυξη μίας υγιούς και ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας.

Η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για να αυξήσουμε την απασχόληση και να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ασφαλώς και επιθυμούμε  ακόμα στενότερη οικονομική συνεργασία με τους Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού. Η παρουσία διεθνώς σημαντικών ελληνικών εταιρειών,  επιβεβαιώνει την εμπειρία της επιτυχημένης δράσης εκ μέρους σας. Η σχέση αυτή με την μπορεί, να αναβαθμισθεί, πέρα από το εμπόριο και τις επενδύσεις, και μέσα από μία αναπτυξιακή στρατηγική συνεργασία.

Θέλω να επιβεβαιώσω,  με τον πιο ξεκάθαρο και δυναμικό τρόπο, την ένθερμη επιθυμία της κυβέρνησης να προάγουμε την οικονομική μας συνεργασία. Να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για διευκολύνουμε κάθε επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα μαζί σας.»

Την επόμενη μέρα, 11 Απριλίου, ο κ Τσιάρας, παρακολούθησε τις εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε  στο Σβάνφουρτ. Στον χαιρετισμό του προς του συμπατριώτες μας ομογενείς, ο κ. Τσιάρας τόνισε την δυναμική παρουσία των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες όπου ζουν, οι οποίοι συγκροτούν μια δεύτερη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που διακρίθηκε και διακρίνεται.

Έκανε ειδική αναφορά στο το σχέδιο νόμου  για την παροχή της δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες ομογενείς, που  η κυβέρνηση έφερε προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μια ιστορική υποχρέωση μεγάλης σημασίας, που αφορά στην ενίσχυση των δεσμών του Οικουμενικού Ελληνισμού με την Πατρίδα. Επέκρινε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που με προφάσεις για δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, εμπόδισε την υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής. Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να απολογηθεί για τον εμπαιγμό των Αποδήμων Ελλήνων, που με τη στάση του τους στερεί τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος εκεί που ζουν και εργάζονται.

Ο κ. Τσιάρας έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος ειδικά στους απόδημους Θεσσαλούς λέγοντας:

«Εμείς οι Θεσσαλοί αποτελούμε διαχρονικά ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια του ελληνισμού. Στην πολύπαθη ιστορική διαδρομή αυτού του τόπου υπερασπιστήκαμε με σθένος και περηφάνια τις εθνικές αξίες. Την παράδοσή μας. Την εθνική μας κληρονομιά και την ιστορική μας συνέχεια. Αναδείξαμε τη δύναμη της ελληνικής ψυχής. Προκόψαμε διάσπαρτοι σε ολόκληρο τον κόσμο, κρατώντας ζωντανές τις παραδόσεις, μεταδίδοντας από γενιά σε γενιά την πολιτιστική μας παρακαταθήκη. Και εσείς οι Θεσσαλοί της διασποράς δείξατε υποδειγματικό ενδιαφέρον για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο χορός, η μουσική και τα τραγούδια της Θεσσαλίας ήταν και είναι συνυφασμένα με την ίδια τη ζωή. Ήταν και είναι τα στοιχεία εκείνα που κρατούν ζωντανές μέχρι και σήμερα τις μνήμες για το τόπο που αφήσατε πίσω. Και γι’ αυτό και μόνο τον λόγο, για το ότι διατηρήσατε άσβεστη την αγάπη για την Ελλάδα και την Θεσσαλία, θα ήθελα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού να σας ευχαριστήσω.»

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Ρόβλια για το Αστυνομικό Τμήμα Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Δήλωση Δημάρχου Ιθώμης για το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου