Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS από τις γυναίκες της Σέκλιζας


Την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – ενημέρωση του Συλλόγου Γυναικών Σέκλιζας με καλεσμένο ομιλητή τον γιατρό Κώστα Αθανασίου Διευθυντή Αιμοδοσίας και Πρόεδρο του Συλλόγου των Γιατρών του Νοσοκομείου Καρδίτσας.

Ο κύριος Αθανασίου ανέπτυξε τους τρόπους μετάδοσης της συγκεκριμένης ασθένειας (με σεξουαλική επαφή, από τη μητέρα στο έμβρυο, με μετάγγιση αίματος και στους χρήστες ναρκωτικών με μολυσμένες βελόνες). Μας ενημέρωσε ακόμη για μια σειρά άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως αυτά της Ηπατίτιδας Β και Ηπατίτιδας C που κάνουν συχνά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια.

Όπως τόνισε το ζήτημα της ίασης από τον ιό HIV είναι ταξικό, δηλαδή αν έχεις λεφτά μπορείς να γιατρευτείς αν όχι τότε αφήνεσαι στη μοίρα σου, όπως συμβαίνει σήμερα όχι μόνο στις περισσότερες χώρες του τρίτου κόσμου αλλά και σε πολλές της Δύσης λόγω οικονομικής κρίσης.

Επέστησε την προσοχή μας στο πως προσεγγίζουμε για το θέμα αυτό αλλά και για το ζήτημα των ναρκωτικών, τα παιδιά μας. Ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά σε κάθε απότομη μεταβολή στη συμπεριφορά τους και γενικά να είμαστε πολύ ανοιχτοί και ξεκάθαροι μαζί τους όταν μιλάμε για τέτοια θέματα.

Δε θα μπορούσε βέβαια να μην αναφερθεί στα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο, τις ελλείψεις φαρμάκων, αντιδραστηρίων και προσωπικού όπως βέβαια συμβαίνει και σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Παρακάτω παραθέτουμε την εισήγηση του Δ.Σ. του Συλλόγου.

«Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 25.000.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV.

Στην Ελλάδα, η εντυπωσιακή αύξηση που καταγράφηκε το 2011 στα νέα κρούσματα του ιού του AIDS συνεχίστηκε και το 2012, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που είχε συγκεντρώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Με την αφορμή αυτή καλέσαμε σήμερα να μας μιλήσει για το θέμα αυτό ο Διευθυντής Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καρδίτσας Κώστας Αθανασίου. Θα θέλαμε όμως να μας ενημερώσει και για την κατάσταση στο Νοσοκομείο με την ιδιότητα του Προέδρου του Συλλόγου των Γιατρών.

Πριν λίγο καιρό ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας είχε δεχτεί τα συγχαρητήρια του Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη καθώς όπως είπαν το Νοσοκομείο είχε χρόνια να κάνει τόσο καλό και μετρημένο προϋπολογισμό, ότι μείωσε δαπάνες και περιττά έξοδα, ότι στον οικονομικό τομέα τα πηγαίνει θαυμάσια.

Ωστόσο στον τομέα της Υγείας τα πηγαίνει κάπως άσχημα, αφού για να πετύχει αυτούς τους στόχους, δυσχεραίνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των γυναικών και των ανδρών.

Για τις ασφαλισμένες του ΙΚΑ τα πράγματα είναι ίδια και χειρότερα, καθώς στα πολυϊατρεία υπάρχουν ελλείψεις μηχανημάτων, ενώ εκδηλώνεται αδυναμία πραγματοποίησης τεστ ΠΑΠ και μαστογραφίας, εξετάσεων που είναι απαραίτητες και πολυδάπανες για κάθε γυναίκα. Αυτό σημαίνει ότι καλούμαστε να καταφύγουμε πάλι στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσουμε το ποσό των 50 ευρώ, αν φυσικά το έχουμε.

Την ίδια στιγμή που συντελούνται όλα τα παραπάνω με ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθείται, τα Κέντρα Υγείας υποβαθμίζονται καθημερινά. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Παλαμά που υπολειτουργεί στην κυριολεξία αφήνοντας εκτεθειμένες και τις γυναίκες των γύρω χωριών στην ανασφάλεια της αντιμετώπισης οποιασδήποτε αρρώστιας. Φυσικά οι γυναίκες αυτές που βλέπουν αραιά και που και έναν αγροτικό γιατρό μπορούν να περιμένουν μια φορά στα πέντε χρόνια να κάνουν τεστ ΠΑΠ, όταν θα θυμηθούν οι υπεύθυνοι να στείλουν μια κινητή μονάδα υγείας στο χωριό και θα το φωνάξουν από το μεγάφωνο.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τα νέα ζευγάρια να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν οικογένεια και αυτό από τη μια οφείλεται στα εξαντλητικά ωράρια εργασίας και τον ασφυκτικά περιορισμένο ελεύθερο χρόνο και από την άλλη στην ανεργία, την ανασφάλεια και το μειωμένο εισόδημα. Παρατηρείται έτσι μεγάλη καθυστέρηση και αναβολή της τεκνοποίησης, που λόγω αυξημένης ηλικίας της εγκύου συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για εμβρυϊκές ανωμαλίες και επιπλοκές της κύησης.

Πολλαπλασιάζονται και οι γυναίκες που αποφασίζουν να μην τεκνοποιήσουν για καθαρά οικονομικούς, κοινωνικούς και επαγγελματικούς λόγους. Ιδιαίτερα που τομείς όπως της μαιευτικής και της υπογονιμότητας έχουν παραχωρηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στους επιχειρηματίες της Υγείας.

Εδώ να πούμε ότι οι άτεκνες γυναίκες και οι γυναίκες που ολοκληρώνουν την πρώτη εγκυμοσύνη μετά το 35ο έτος έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού συγκριτικά με τις πολύτοκες.

Οι Σύλλογοι Γυναικών έχουμε εδώ και καιρό κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για το ζήτημα της Υγείας και έχουμε παρέμβει πάμπολλες φορές διεκδικώντας:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Καμία άνεργη, καμία ανασφάλιστη γυναίκα να μη στερείται τις προληπτικές εξετάσεις λόγω του κόστους που αυτές συνεπάγονται.

  • Κατάργηση της αναίσχυντης πληρωμής του πρώην 5ευρου που τώρα στις εισαγωγές θα γίνει 25ευρο στο Νοσοκομείο.

  • Δυνατότητα της ανασφάλιστης εργαζόμενης, αγρότισσας και νοικοκυράς να υποβληθεί ΔΩΡΕΑΝ σε μικροβιολογικές εξετάσεις, τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία.

  • ΔΩΡΕΑΝ προγεννητικό έλεγχο για νέες κοπέλες, νέα ζευγάρια χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν μια μικρή περιουσία.

  • Απαιτούμε να υπάρχουν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, όλα τα μηχανήματα, τα υλικά, η υποδομή και το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όχι μόνο στο Νοσοκομείο Καρδίτσας, αλλά και σε όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού μας, έτσι ώστε να τηρείται τελικά το αναφαίρετο δικαίωμά μας στη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και Υγεία.»

 

 

Η Πρόεδρος Η Γραμματέας

Κουλούρη Σοφία Γκαζούνη Έλλη

Προηγούμενο άρθρο Η κοινωνία απαιτεί Αλλαγή στο σύστημα εκλογής Δημάρχων –Δημ.Συμβούλων
Επόμενο άρθρο Το TEI Ξύλου με πολλαπλές παρουσίες στην Έκθεση Greek Design = Good Design