Και επίσημα παραγωγός πράσινης ενέργειας ο Δήμος Κάμπου


Η πράσινη ενέργεια, η παραγωγή δηλαδή ενέργειας με τρόπο διατηρήσιμο που δε μολύνει το περιβάλλον, έχει και θα συνεχίσει να έχει στα επόμενα χρόνια ιδιαίτερη αναπτυξιακή σημασία σε ολόκληρο τον κόσμο. Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου -σε συνδυασμό με τη διαπίστωση ότι οι ανθρωπογενείς κλιματικές αλλαγές επέρχονται με σοβαρές παγκόσμιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις- έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ταχύτατης υιοθέτησης τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας, οι οποίες να μην έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές παρενέργειες και προπαντός να μην επιβαρύνουν επιπλέον την ατμόσφαιρα του πλανήτη με αέρια του θερμοκηπίου. Πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή για όλη τη χώρα, αναδείχθηκε ο Δήμος Κάμπου, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, εγκαινίασε πέντε φωτοβολταικά πάρκα, ισχύος 20 kw/h το καθένα. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κύριλλος με την παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα, των Υφυπουργών Οικονομίας και Παιδείας κ.κ. Μπούρα και Ταλιαδούρου, του Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκούπα, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Παπαλός

Ο Δήμαρχος Κάμπου κ. Κώστας Παπαλός στην ομιλία του ανέφερε:

«Εκ μέρους του δήμου Κάμπου και της Ενεργειακής Δήμου Κάμπου Α.Ε. σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση  σταθμό – θέλουμε να πιστεύουμε – για την ιστορία της Τ.Α. στον τόπο μας. Γιατί σήμερα εγκαινιάζουμε επισήμως την λειτουργία των 5 πρώτων Φ/Β πάρκων που κατασκευάστηκαν στη χώρα – εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε – με φορέα υλοποίησης μια εταιρία της Τ.Α. Της δικής μας εταιρίας, της ΕΝ.ΔΗ.ΚΑ Α.Ε. Μάλιστα το γεγονός αυτό αποκτά πολλαπλάσια σπουδαιότητα και δίνει αισιόδοξα μηνύματα αυτοπεποίθησης και δυνατοτήτων αν αναλογιστούμε ότι ο Δήμος μας ανήκει στην χωρία των λεγομένων μικρών έως πολύ μικρών δήμων της Πατρίδας μας.

Είναι κοινή η διαπίστωση ότι ζούμε σε μία εποχή όπου ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά είναι η τεράστια περιβαλλοντική κρίση την οποία καθημερινά βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας. Μάλιστα η κρίση αυτή έχει σαφέστατες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις. Κατά συνέπεια κρίνεται επιτακτική η ανάγκη επενδύσεων σε ανανεώσιμες και οικολογικές ενεργειακές μορφές, στη θέση των ρυπογόνων παραγώγων του αργού πετρελαίου, του άνθρακα ή του λιγνίτη. Ιδιαίτερα επιτακτική γίνεται αυτή η ανάγκη για την χώρα μας όχι μόνο για την διατήρηση του σπάνιας ομορφιάς φυσικού της περιβαλλοντικού πλούτου αλλά και γιατί στον τομέα των Α.Π.Ε. διαθέτει σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων χωρών εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα πλαίσια αυτά κινούμενος ο δήμος μας, έχοντας πάντα ως <<κεντρικη ιδεολογία>> την αειφόρο ανάπτυξη και την προσφορά προς τους δημότες μας, με τη μορφή των υπηρεσιών, των νέων δυνατοτήτων που μας παρέχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, αναζήτησε και αναζητεί ευκαιρίες, διεκδίκησε και διεκδικεί προγράμματα και πλέον, μετά από ένα διαρκή, επίπονο και επίμονο αγώνα, (ο οποίος φυσικά συνεχίζεται με αμείωτη ένταση)  τελικά κατόρθωσε, κόντρα στη γραφειοκρατία και στις αντιξοότητες που δημιουργούνται για οτιδήποτε είναι καινούργιο και καινοτόμο, να έχει παράγει συγκεκριμένα απτά, μετρήσιμα και -όπως πιστεύουμε –καθολικά αναγνωρισμένα αποτελέσματα σε αρκετούς τομείς της συνολικότερης δράσης μας. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο που έχουμε μπροστά μας είναι ασφαλώς ένα από αυτά.

Είναι αναγκαίο να τονίσουμε για μία ακόμα φορά πως τα Φ/Β πάρκα όχι μόνο είναι εντελώς ακίνδυνα προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον αλλά αντιθέτως χρησιμοποιώντας, όπως στην περίπτωσή μας, συνολικά 2,5 στρέμματα γης είναι σαν να έχουμε δημιουργήσει 200 στρέμματα δάσους, αφού τόσα θα χρειαζόταν για να απορροφήσουν τους 280 tn διοξειδίου του άνθρακα  την έκλυση των οποίων αποτρέπει το δικό μας συγκεκριμένο έργο. Σε ότι αφορά τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη, αυτά είναι, όπως είπαμε, της τάξεως των 60.000-65.000 ευρώ ετησίως ( από την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ ) .Ποσό που αντιστοιχεί στην μέση κατανάλωση ρεύματος 170 περίπου αγροτικών νοικοκυριών  Ποσό πολύ σημαντικό για το Δήμο μας αν αναλογιστούμε ότι η ΣΑΤΑ που δικαιούμαστε κάθε χρόνο, για να κάνουμε διάφορα έργα ή μελέτες, είναι της τάξης των 300.000 €. Από τα έσοδα αυτά, σύμφωνα με την εκφρασμένη πολιτική μας, το 50% θα διατίθεται, από την ΕΝ.ΔΗ.ΚΑ. Α.Ε., σε νέες επενδυτικές δραστηριότητες ενώ με το υπόλοιπο 50% θα χρηματοδοτούνται δράσεις του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού, αθλητικού και γενικότερα του κοινωνικού τομέα του δήμου με πρωτεύοντα στόχο τη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της συλλογικότητας. Πρόκειται, λοιπόν, σαφέστατα για ένα έργο διττής σημασίας: αφ’ ενός αναπτυξιακής και αφ’ ετέρου περιβαλλοντικής. Ένα έργο που πιστεύουμε ότι μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον καθιστώντας το δήμο μας – και επισήμως από σήμερα – ηλεκτροπαραγωγό και μάλιστα παραγωγό «πράσινης» ενέργειας που είναι και το μεγάλο ζητούμενο της εποχής μας. Ταυτόχρονα είμαστε βέβαιοι ότι το παράδειγμά μας δημιουργεί «καλό προηγούμενο» – όπως φαίνεται από τις επαφές που επεδίωξαν να έχουν μαζί μας διάφορα Ευρωπαϊκά δίκτυα Α.Π.Ε., πολυτεχνικές πανεπιστημιακές σχολές, διάφοροι φορείς κλπ – ανοίγοντας κάποιους δρόμους τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς της Τ.Α. στον τόπο μας, ενόψει μάλιστα της Δ΄ προγραμματικής περιόδου».

Ο κ. Σιούφας

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, επεσήμανε τα εξής: «Το εγχείρημα για τη δημιουργία Φωτοβολταϊκών Πάρκων στο Δήμο Κάμπου υπήρξε μια τολμηρή και πρωτοποριακή ιδέα του Δημάρχου Κώστα Παπαλού και της Δημοτικής Αρχής, που εξ αρχής αγκάλιασα ως τότε υπουργός Ανάπτυξης. Έκτοτε παρακολούθησα στενά την πορεία υλοποίησής του. Δυσκολίες υπήρξαν πολλές. Καμία τους δε στάθηκε ικανή να σταματήσει την κατασκευή και την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα. Πρόκειται για ένα πλέγμα πέντε (5) Φωτοβολταϊκών Πάρκων συνολικής ισχύος 100 ΚW. Μια σημαντική επένδυση για το Δήμο ύψους 575 χιλιάδων ευρώ που έγινε πραγματικότητα με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης. Σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός αυτός δίνει μόνιμα έσοδα στο δήμο, που, πέρα από την απόσβεση της επένδυσης, θα χρησιμοποιηθούν σε έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Με την έναρξη λειτουργίας του έργου ο Δήμος Κάμπου καθίσταται ηλεκτροπαραγωγός. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η παραγόμενη «πράσινη» ενέργεια είναι απολύτως καθαρή και φιλική προς το περιβάλλον. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον είναι η παρακαταθήκη που αφήνουμε στις επόμενες γενεές. Η προστασία του απαιτεί την ενεργοποίηση και τη συστράτευση όλων μας. Είναι προσωπική και μεγάλη τιμή που εγκαινιάζω αυτό το σημαντικό έργο μαζί με τον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Θανάση Μπούρα, τον συντοπίτη υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Σπύρο Ταλιαδούρο και τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Φώτη Γκούπα. Επιπλέον, η παρουσία των Αρχών του Νομού και μεγάλου αριθμού δημοτών καταδεικνύει τη σημασία του έργου. Δείχνει ότι μια Δημοτική Αρχή με όραμα και συνέπεια μπορεί να οδηγήσει το Δήμο και τους πολίτες σε ένα ακόμη καλύτερο μέλλον. Παρακαλώ τους μηχανικούς να θέσουν σε λειτουργία το σταθμό».

Προηγούμενο άρθρο Από Σεπτέμβρη το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου
Επόμενο άρθρο Η ΑΛΑΜΑΠ συμμετέχει στο 15ο Rally Φίλιππος