Από Σεπτέμβρη το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου


Σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιθώμης πραγματοποιήθηκε το πρωί με θέμα την εύρυθμη λειτουργία του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Φαναρίου από τη σχολική χρονιά 2009-2010. Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιθώμης κ. Σταύρος Παπαγεωργίου και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αργύρης Χαδούλης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Γεώργιος Τζέλλος και υπηρεσιακοί παράγοντες. Στη σύσκεψη μελετήθηκε η λειτουργία και Πειραματικού Λυκείου στο Νομό από το σχολικό έτος 2010-2011 προκειμένου οι μαθητές τους Γυμνασίου να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση σε ανάλογο σχολείο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου.

Ο κ. Ταλιαδούρος

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σ. Ταλιαδούρος, σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Φαναρίου σε 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου από το σχολικό έτος 2009-2010, είναι μια απόφαση που δικαιώνει την προσπάθεια όλων μας. Υλοποιεί τα οράματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας, του Δήμου Ιθώμης και ιδιαιτέρως του Δημάρχου κ. Παπαγεωργίου και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Τζέλου αλλά και των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων. Η μετατροπή αυτή συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον Νομό καθώς δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές που θα εγγραφούν στο σχολείο να εκπαιδευτούν από προσωπικό με αυξημένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Ο σκοπός των πειραματικών σχολείων είναι η πρακτική παιδαγωγική επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και η πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων και μεθόδων διδασκαλίας, χρήση σχολικών βιβλίων, οπτικοακουστικών και άλλων μέσων εκπαιδευτικής τεχνολογίας. Το κτίριο που στεγάζει το Γυμνάσιο Φαναρίου διαθέτει τη σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή που μπορεί να στεγάσει τη λειτουργία του Πειραματικού Γυμνασίου με πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, βιβλιοθήκη, κλειστό γυμναστήριο αλλά και με πλούσιο ιστορικό πολιτιστικό παρελθόν καθώς τα αρχεία του σχολείου ανάγονται στο 1896. Οι υποδομές αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές λειτουργίας. Παράλληλα το διδακτικό προσωπικό του Νομού, μεγάλο μέρος του οποίου έχει αυξημένα προσόντα θα μπορεί πλέον να προσφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση των νέων της Καρδίτσας μέσω της προσφοράς του στην εκπαιδευτική διαδικασία του Πειραματικού Γυμνασίου. Ιδιαίτερης σημασίας η λειτουργία του Γυμνασίου και για την πολιτιστική και εκπαιδευτική ανάπτυξη της περιοχής καθώς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ιδρυθεί άλλο Πειραματικό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε μαθητές από όλον τον Νομό να εγγραφούν στο Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου»

Ο κ. Παπαγεωργίου

Ο Δήμαρχος Ιθώμης κ. Σταύρος Παπαγεωργίου, τόνισε τα εξής: «Να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί το πρώτο Πειραματικό Γυμνάσιο στο Νομό μας και συγκεκριμένα στον Δήμο Ιθώμης. Ο θεσμός των Πειραματικών Σχολείων είναι ένας θεσμός καταξιωμένος στη συνείδηση του ελληνικού λαού και πολύ περισσότερο χαροποίησε τους δημότες μας η ίδρυση αυτού του σχολείου στην περιοχή μας καθώς το σχολείο του Φαναρίου είναι ιστορικό που ανέδειξε σημαντικά πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών και της πολιτικής. Η σημερινή συνάντηση είχε σαν σκοπό να θέσουμε τα τεχνικά ζητήματα που απαιτούνται ώστε τον Οκτώβρη να είναι έτοιμο να ξεκινήσει τη λειτουργία του.

Ο κ. Νικολόπουλος

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος, επεσήμανε: «Ο Νομός Καρδίτσας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στα ελληνικά πανεπιστήμια και δικαιούται να έχει Πειραματικό Σχολείο. Σε όλη την Ελλάδα σήμερα λειτουργούν 28 Πειραματικά Σχολεία και ο Ν. Καρδίτσας έχει την τύχη να έχει το 29ο. Τα περισσότερα Πειραματικά Σχολεία λειτουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, κατά συνέπεια αν συνδυάσουμε το υψηλό ποσοστό επιτυχίας των μαθητών του Ν. Καρδίτσας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις παροχές που θα τους δώσει το Πειραματικό Σχολείο θα αυξήσουμε κατά πολύ και θα την κάνουμε πιο ποιοτική την εκπαίδευση στην περιοχή και βέβαια αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος για τους κατοίκους και τους μαθητές της περιοχής. Αυτό είναι το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Παιδείας».

Ο κ. Τζέλλος

Ο Δ/ντης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Τζέλλος ανέφερε: «Το Πειραματικό Γυμνάσιο Φαναρίου Καρδίτσας είναι πλέον γεγονός. Μετά από συντονισμένες προσπάθειες των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων κ.κ. Σιούφα και Ταλιαδούρου καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρο που παλεύαμε επί διετία. Από του χρόνου λοιπόν θα έχουμε την ευχέρεια να εγκαινιάσουμε τη λειτουργία και του Πειραματικού Λυκείου ώστε τα παιδιά του Πειραματικού Γυμνασίου να έχουν συνέχεια και στο Πειραματικό Λύκειο. Αποτελεί μια επιτυχία της τοπικής κοινωνίας και είναι ένας πόλος έλξης για τον τόπο».  

Προηγούμενο άρθρο Έγινε η διοικητική παράδοση των Σ.Μ.Α & του λοιπού εξοπλισμού
Επόμενο άρθρο Και επίσημα παραγωγός πράσινης ενέργειας ο Δήμος Κάμπου