Αποκαλυπτήρια του αγάλματος «Η Μάνα»


Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της «Μάνας» του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Χρήστου Καπράλου, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Απριλίου 2009, στις 6.00 μ.μ., στην Πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

Πρόκειται για αντίγραφο του ορειχάλκινου αγάλματος που αποκτήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2000 και το οποίο, εκτός από τον περίβολο του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, θα κοσμεί πλέον και την πόλη της Καρδίτσας.

Τα αποκαλυπτήρια θα κάνει ο συντοπίτης Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημ. Σιούφας , με πρωτοβουλία του οποίου η Βουλή δώρισε το άγαλμα στο Δήμο Καρδίτσας.

Χρήστος Καπράλος

Ο δημιουργός του αγάλματος «Η Μάνα», Χρήστος Καπράλος (Παναιτώλιο, Αγρινίου 1909 –Αθήνα 1993) σπουδάζει αρχικά ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1930-34) με τον Ουμβέρτο Αργυρό. Ωστόσο τον κερδίζει η γλυπτική και μεταβαίνει για σπουδές στο Παρίσι, στις ελεύθερες ακαδημίες Grande Chaumiere και Colarossi ενώ εργάζεται στο εργαστήριο του Marcel Gimond.

Το 1940 στρατεύεται και κατόπιν καταφεύγει στο Παναιτώλιο ως το 1946 οπότε επιστρέφει στην Αθήνα και ανοίγει δικό του εργαστήριο.  Ασχολείται με όλα τα θέματα καθώς και με όλα τα υλικά (χαλκό, ξύλο, πωρόλιθο, μάρμαρο, πηλό, γύψο), ως γλύπτης και ως πλάστης (με αφαίρεση και προσθήκη υλικού αντίστοιχα).Πρωτίστως τον ενδιαφέρει η ανθρώπινη μορφή εμπνεόμενος τόσο από την αρχαία ελληνική γλυπτική όσο και από τις νεότερες αναζητήσεις της σύγχρονής του τέχνης. Το προσωπικό του ιδίωμα κατατείνει στην λιτότητα των μορφών και επικεντρώνεται στον ουσιαστικό χαρακτήρα τους, καταθέτοντας στην νεοελληνική αλλά και στην παγκόσμια τέχνη του 20ου αιώνα από τις πιο πρωτότυπες διατυπώσεις της. Στην περίοδο του πολέμου, απομονωμένος αναγκαστικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του, δούλεψε με μοντέλο την μητέρα του το έργο «Η Μάνα».

Προηγούμενο άρθρο Εισαγωγή Υποψηφίων ΕΠΑ.Λ. στις Στρατιωτ. Σχολές
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας