Εκτεταμένοι έλεγχοι ενόψει του Πάσχα


Προειδοποίηση προς όλους τους παράγοντες της αγοράς να τηρήσουν τους κανόνες ενόψει των γιορτών του Πάσχα, απευθύνει η Νομαρχία Καρδίτσας και συγκεκριμένα τα μεικτά κλιμάκια αποτελούμενα από τη Δ/νση Εμπορίου και Δ/νση Κτηνιατρικής που διεξάγουν ελέγχους αυτές τις ημέρες και τους οποίους θα εντείνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Μετά και από σχετική δήλωση του Αντινομάρχη Καρδίτσας κ. Τότσικα, οι έλεγχοι θα ενταθούν, ενώ γίνεται γνωστό ότι στους παραβάτες θα επιβληθούν, εφόσον χρειαστεί, τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος και τα οποία είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

 «Με δεδομένο ότι κατά τις εορτές του Πάσχα θα είναι αυξημένη η ζήτηση αγαθών που θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι, η Νομαρχία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή προς ικανοποίηση του καταναλωτικού κοινού, τόσο σε επίπεδο τιμών, ποιότητας και σε προσφορά αγαθών.

Η ελεύθερη αγορά δεν είναι ασύδοτη, έχει κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους.

Βασικός κανόνας είναι πως όλες οι επιχειρήσεις από την παραγωγή ως την κατανάλωση οφείλουν σε όλα τα είδη ζωικής και φυτικής προέλευσης να εμφανίζουν την ακριβή ταυτότητα και την προέλευση αυτών.

Για το λόγο αυτό η συνεχής παρουσία των υπηρεσιών μας στις αγορές θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία του καταναλωτή. Γι’αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα:

α) Υποχρέωση των λιανοπωλητών ειδών διατροφής για ανάρτηση πινακίδων με την αναγραφή των ενδείξεων – είδος – προέλευση – τιμή – ποιότητα.

β) Αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν οπωρολαχανικά της κατηγορίας των διατιμημένων ή ελεγχόμενου κέρδους, σε τρόπο ώστε οι τιμές πώλησης που αναγράφουν να είναι σύννομες σε σχέση με τα προκαθορισμένα ποσοστά κέρδους.

γ) Η υποχρεωτική εφαρμογή των διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα που αφορούν την εμπορία και διακίνηση ειδών αρτοποιΐας.

δ) Η υποχρεωτική εφαρμογή από τους λιανοπωλητές κρεοπώλες των διατάξεων περί σήμανσης των κρεάτων με τις σφραγίδες υγιεινής καταλληλότητας και προέλευσης των κρεάτων.

ε) Η εφαρμογή των διατάξεων του Αγορανομικού Κώδικα που προστατεύουν τον καταναλωτή από μη θεμιτές ενέργειες επαγγελματιών, όπως η άρνηση πώλησης και η απόκρυψη προϊόντων προς επίτευξη υπερβολικής τιμής.

στ) Εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα τροφίμων και ποτών που αφορούν την ημερομηνία λήξης χρόνου διατηρησιμότητας των συσκευασμένων προϊόντων.

Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα τα οποία κυμαίνονται από 750 ευρώ έως 30.000 ευρώ.

2. Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τη σχέση τιμής και ποιότητας, έτσι ώστε να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές, με λιγότερο κόστος.

Ο καλά ενημερωμένος καταναλωτής μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο στην Αγορά.Τέλος στο πλαίσιο της προσπάθειας της πάταξης του παραεμπορίου και της λειτουργίας του υγιούς ανταγωνισμού θα διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι στους χώρους των Λαϊκών Αγορών, επισημαίνοντας ότι τα προβλεπόμενα από τη σχετική Νομοθεσία πρόστιμα είναι αυστηρά».

Συν-ευθύνη όλων το …ασφαλές αμνοερίφιο

Με ένα σαφές πλαίσιο για τη σφαγή και τη διακίνηση αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, που καθιστά για πρώτη φορά συνυπεύθυνους -με συγκεκριμένες ευθύνες- τις αρχές, τους κτηνοτρόφους και τους διακινητές, επιχειρεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να ελέγξει την αγορά, με προφανή στόχο να διασφαλίσει τόσο το εισόδημα των παραγωγών όσο και την κυκλοφορία υγιεινών σφαγίων.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο αναλύοντάς το με τις αντίστοιχες ευθύνες για τις παραβάσεις, σημειώνει:

* Η σφαγή των ζώων να γίνεται μόνο κατόπιν της ταυτοποίησης των ζώων και αφού φέρουν τις ενδεδειγμένες άδειες μεταφοράς και ενώτια. Σε περίπτωση που εκφορτώνονται ζώα κατά παράβαση, η ευθύνη θα βαραίνει τον εργάτη παραλαβής, την εγκατάσταση, τον κτηνοτρόφο, τον μεταφορέα και τον κτηνίατρο, αν αυτός δεν επιβάλει άμεσα τις προβλεπόμενες ποινές και την απώθηση των ζώων.

* Ο προ σφαγής έλεγχος είναι ουσιαστικά κλινικός έλεγχος και αφορά στην υγιεινή του σφαγίου. Σε περίπτωση μη εφαρμογής, η ευθύνη θα βαραίνει τον τεχνίτη σφαγής, την εγκατάσταση και τον κτηνίατρο.

* Η λειτουργία των σφαγείων θα αρχίζει μόνο αφού οι εγκαταστάσεις επιθεωρηθούν για τις συνθήκες Υγιεινής και τις προϋποθέσεις που επιβάλλουν οι ορθές πρακτικές σφαγής.

* Τα ζώα θα σφάζονται μόνο κατόπιν αναισθητοποίησης. Σε περίπτωση μη εφαρμογής του κανονισμού, η ποινική ευθύνη θα βαραίνει τον εκτελούντα τεχνίτη, την εγκατάσταση και τον κτηνίατρο.

* Η ρυπαρότητα των παραγομενων σφαγίων θα είναι λόγος κατάσχεσης, άλλως σε περίπτωση εξόδου από την εγκατάσταση σφαγίων ρυπαρών, θα βαραίνει τον κτηνίατρο.

* Η διάνοιξη του διαφράγματος των αμνών και η επιθεώρηση της θωρακικής κοιλότητας είναι υποχρεωτική. Αν σφάγια αμνοεριφίων με κλειστό διαφραγμα διαφύγουν εκτός σφαγείου, κατάσχονται και η ευθύνη βαραίνει τους τεχνίτες, την εγκατάσταση και τον κτηνίατρο.

* Η σαφήνεια των σημάνσεων καταλληλότητας και ιχνηλασιμότητας θα είναι σαφής. Σφάγια με κακή σφράγιση θα κατάσχονται και, σε περίπτωση εξόδου του σφαγίου από την εγκατάσταση η ευθύνη θα βαραίνει τον κτηνίατρο.

* Το προβλεπόμενο χρώμα των σφραγίδων θα είναι χρώματος λαμπρό κυανό για σφάγια της Ε.Ε. και καστανό για σφάγια τρίτων χωρών. Συνιστούμε την ανανέωση φθαρμένων σφραγίδων, αργή και σχολαστική εκτέλεση της σφράγισης, αφού πρώτα τα σφάγια κρυώσουν.

* Τα επικίνδυνα υλικά θα συλλέγονται προσεκτικά στις γραμμές παραγωγής, σε ειδικούς κάδους. Σε περίπτωση διαφυγής σπληνών αμνοεριφίων στην αγορά εκτός σφαγείου, η ευθύνη θα βαραίνει την εγκατάσταση παραγωγής, τον φέροντα και τον κτηνίατρο.

* Τα οχήματα μεταφοράς των κρεάτων θα έχουν τον απαιτούμενο βαθμό καθαριότητας και την προβλεπόμενη Κτηνιατρική Άδεια οχήματος σε ισχύ, και σε καμιά περίπτωση τα σφάγια δεν τοποθετούνται στο δάπεδο του οχήματος. Σε περίπτωση παράβασης, η ευθύνη βαραίνει τον φέροντα, την εγκατάσταση και τον κτηνίατρο, αν δεν προβεί σε κυρώσεις και δεν απαγορεύσει τη φόρτωση.

* Τα εμπορικά έγραφα που συνοδεύουν τα κρέατα θα έχουν υπογραφεί από τον κτηνίατρο και θα αναγράφουν καθαρά την προέλευση των σφαγίων. Σε περίπτωση ύπαρξης στην αγορά μη θεωρημένων εμπορικών από τον κρεοσκόπο, η ευθύνη θα βαραίνει τον έμπορο, το σφαγείο και τον κτηνίατρο.

* Στα καταστήματα τα σφάγια είναι μέσα στα ψυγεία ή τις προθήκες προφύλαξης, άλλως συνίσταται παράβαση που βαραίνει τον φέροντα.

* Τα καταστήματα πώλησης φέρουν τις ενδεδειγμένες ταμπέλες, που οφείλουν να είναι συμβατές με το εμπόρευμα.

* Η πώληση κατεψυγμένων σπλάχνων για νωπά είναι παράβαση και βαραίνει το κατάστημα πώλησης. Τα κατεψυγμένα σπλάχνα φέρουν πάντα την ένδειξη της εγκατάστασης κατάψυξης και συσκευασίας, και εν γένει τις προβλεπόμενες σημάνσεις, σε διαφορετική περίπτωση συνίσταται υγειονομική και εμπορική παράβαση που βαραίνει τον φέροντα.

Υπαίθρια σφαγή και ζυγιστικές μηχανές

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί η αύξηση του φαινομένου της υπαίθριας σφαγής αμνοεριφίων στα μαντριά τις παραμονές του Πάσχα, πρόβλημα που παραδέχονται οι αρμόδιοι αλλά δηλώνουν αδυναμία αντιμετώπισής του, εάν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για επέμβαση των κτηνιάτρων.

«Η σφαγή εκτός των νόμιμων εγκαταστάσεων απαγορεύεται ρητά και η παραβίασή της θεωρείται κακούργημα…» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Προηγούμενο άρθρο Γιατί σταμάτησε το έργο του Φυσικού αερίου; Η ευθύνη του Δήμου
Επόμενο άρθρο Ανατέθηκε η κατασκευή του Διοικητηρίου