Αποδυνάμωση πόρων των Ν.Α. με την κατάργηση του τέλους ταξινόμησης οχημάτων


Ένας σημαντικός οικονομικός πόρος αφαιρείται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους πόρους που προέρχονται  από τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών που όπως είναι γνωστό έχουν ήδη μεταβιβαστεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις με το Ν. 3220/2004 και αποτελούν βασικό έσοδο για τη λειτουργία τους.  

Τα τέλη που επιχειρούνται να καταργηθούν είναι τα τέλη μεταβίβασης  αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών που έχουν ταξινομηθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου και τα τέλη άδειας αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών που μεταβιβάζονται και έχουν ταξινομηθεί επίσης μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου. Για το ζήτημα αυτό έχουν ήδη υψωθεί έντονες φωνές διαμαρτυρίας  από το σύνολο των Νομαρχών της χώρας. Ο Πρόεδρος  της ΕΝΑΕ  με σχετική επιστολή που απευθύνει προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, ζητά την κατάργηση της σχετικής διάταξης.  

Για το παραπάνω ζήτημα ο Νομάρχης Καρδίτσας κ Φώτης Αλεξάκος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Η κυβέρνηση αντί να ικανοποιεί τα υπεσχημένα αιτήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δίνει, με το νομοσχέδιο αυτό, ένα νέο χτύπημα στα οικονομικά τους, αφαιρώντας βασικούς οικονομικούς τους πόρους. Συγκεκριμένα, τα υπεσχημένα για το νομό μας είναι 2,1 εκατ. ευρώ για το 2008 και 3,5 εκατ. ευρώ για  το 2009 για την πρόσθετη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου καθώς και τα πρόσθετα απαιτούμενα ποσά για τις μεταφορές μαθητών. Η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει τη φιλολαϊκή πολιτική από πόρους προερχόμενους από το δικό της ταμείο και όχι με πόρους που αποτελούν έσοδο της Αυτοδιοίκησης. Ο λαός μας αυτή την τακτική την ονομάζει «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα». Δυστυχώς αν δεν αναπληρωθούν οι υπεσχημένοι πόροι  και οι πρόσθετες μειώσεις, είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε δραστικά την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση των ατυχημάτων και την επιβράδυνση της αναπτυξιακής προοπτικής του Νομού.»

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο 25 έργα προϋπολογισμού 20 εκ η πρόταση για το ΠΙΝΔΟΣ
Επόμενο άρθρο Ενέργειες ενημέρωσης για την ψηφιακή δημόσια διοίκηση της Ν.Α.