5ο συνέδριο διαδημοτικού δικτύου υγείας & κοινωνικής αλληλεγγύης Ο.Τ.Α.


Ως εκπρόσωπος του κόμματος της Ν.Δ., παραβρέθηκε την Παρασκευή 03 Απριλίου στο  5ο Συνέδριο Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ο.Τ.Α., ο Βουλευτής του νομού και Υπεύθυνος του Τομέα Υγειάς της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Ο κ. Τσιαρας, μαζί με εκπροσώπους των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, συμμετείχε στο τραπέζι ανοικτής συζήτησης, που έγινε με θέμα: «Η Οικονομική Κρίση και οι επιπτώσεις της στον Προϋπολογισμό της Υγείας και της Πρόνοιας». Κατά τις τοποθετήσεις του, ο κ. Τσιάρας, επισήμανε το γεγονός ότι όλα τα στοιχειά των πρώτων μηνών καταδεικνύουν την απαρέγκλιτη ενίσχυση της Υγείας από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.  Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει χωρίς περικοπές την χρηματοδότηση της Δημοσίας Υγείας και εγγυάται την απρόσκοπτη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φροντίδας σε όλους τους Έλληνες πολίτες.

Σημειώνεται πως εν μέσω κρίσης η  Ελληνική Πολιτεία προχώρησε στην σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας, της τάξεως 8,7% για το 2009. Ταυτόχρονα:

1.            Προχώρα η ενίσχυση της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, με το ειδικό τέλος 2% από τις προμήθειες να πηγαίνει σε αυτά.

2.            Προωθείται η αποκλειστική διάθεση των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού από το κρατικό λαχείο μόνο σε μονάδες ψυχικής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Εξασφαλίσαμε έτσι τη συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης για την ψυχική υγεία στην Δ΄ Προγραμματική Περίοδο αλλά και την παράταση για το Γ΄ Κ.Π.Σ.

3.            Τα Σχέδια Δράσης του Υπουργείου, τα οποία αφορούν όλους τους τομείς της δημόσιας υγείας, με συγκεκριμένους προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα τηρούνται απαρέγκλιτα.

4. Το Υπουργείο Υγείας προχώρα άμεσα στην πρόσληψη 5.500 νοσηλευτών, πέρα από τον συνήθη προγραμματισμό.

5.            Σε ό,τι αφορά στις υποδομές υγείας βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από έργα υποδομών υγείας σε ολόκληρη τη επικράτεια, που αφορούν  33 κέντρα υγείας και 17 νοσοκομεία.

Ταυτόχρονα με στοχευόμενα μέτρα μπαίνει τέλος στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και στο άναρχο, κατακερματισμένο και αμαρτωλό τοπίο των οικονομικών της υγείας. Περιορίζεται η κρατική σπάταλη και το Υπουργείο συμβάλλει ενεργά, με τον τρόπο αυτό, στην στήριξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα:

1.            Ο νέος νόμος για τις προμήθειες είναι πλέον πραγματικότητα και τίθεται σε πλήρη εφαρμογή. Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2009, θα εξοικονομηθούν 500 εκατομμύρια ευρώ.

2.            100 εκατομμύρια ευρώ, θα εξοικονομηθούν από τη φαρμακευτική δαπάνη με την επιστροφή του 3%, επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

3.             Άλλα 72 εκατομμύρια ευρώ εξοικονομούνται από τη δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων νοσοκομειακής χρήσης από όλα τα φαρμακεία της χώρας, στην ίδια τιμή που τα φαρμακεία των νοσοκομείων τα χορηγούν

Εν κατακλείδι ο Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ν.Δ. ανέφερε:

«Αυτόν τον καιρό είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια, μια βαθειά τομή, μια πραγματική μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας. Όλα αυτά συντρέχουν και συμβαίνουν μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα αβέβαιο, ανασφαλές και ανήσυχο. Τούτες τις ώρες πρέπει όλοι να αναλογιστούμε το μέρισμα ευθύνης, που ο καθένας φέρει. Και να συνεννοηθούμε σε εθνική βάση, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα όσα δύσκολα έρχονται με αποτελεσματικότητα. Γιατί η Υγεία όπως και η Εκπαίδευση αποτελούν εθνική υπόθεση και πρέπει να τοποθετούνται πάνω από κομματικές διαιρέσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Απαιτούν συναίνεση, πνεύμα συνεννόησης, ευρύτητα στην πολιτική μας σκέψη και ποιότητα στον πολιτικό μας πολιτισμό, ώστε να μπορούμε να χαράσσουμε ολοκληρωμένες και μακρόπνοες πολιτικές»

Προηγούμενο άρθρο Λαζαρίνες την Πέμπτη στον Παλαμά
Επόμενο άρθρο Εργασίες βελτίωσης σε δρόμους της Αργιθέας