Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος και όπως φαίνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, αφού το έθιμο έχει αρχαίες ρίζες, θα βγούνε στους δρόμους του Παλαμά οι λαζαρίνες, να τραγουδήσουν τα τραγούδια του Λάζαρη. Τα κορίτσια με τα στολισμένα καλάθια με λογιών-λογιών λουλούδια όλο γιρλάντες και όμορφα σχέδια και μαγικά σύμβολα όπως στα αρχαία χρόνια θα γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι στην απέραντη πεδινή πολιτεία για να αναγγείλουν με παινέματα και ευχές την ανάσταση του Λαζάρου και μαζί τον ερχομό της Μεγάλης Πασχαλιάς.
Συνέχεια σίγουρα, κάποιου αρχαίου λαϊκού δρώμενου και πιθανότατα της Ειρεσιώνης , οι λαζαρίνες σηματοδοτούν όχι μόνο την συνέχεια ενός αρχαίου εθίμου αλλά και τη συνέχεια ενός αρχαίου λαού.
Ακόμα και η λέξη «Ειρεσιώνη»,που σημαίνει κέντημα σε μάλλινο ύφασμα, πιθανότατα να έχει σχέση με τα στολισμένα καλάθια που κρατούν οι λαζαρίνες στα χέρια τους αφού το λουλουδένιο στόλισμα είναι πραγματικό «κεντίδι».
Και το γεμάτο σχέδια παρδαλό ξυλάκι, το “λαζαρόξυλο”, που κρατούν οι λαζαρίνες έχει κι αυτό πάνω του τα αρχαία ιερά μαγικά του σύμβολα.
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Παλαμά, θα τιμήσει τα κορίτσια της άνοιξης, τις λαζαρίνες, και θα τις υποδεχτεί παρέες – παρέες στην είσοδο του Δημαρχείου, δίνοντας το απαραίτητο φιλοδώρημα και το αυγό, σύμβολο της γονιμότητας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, (της Πέμπτης για τον Παλαμά), οι λαζαρίνες με την βοήθεια του Πολιτιστικού Οργανισμού, θα αναβιώσουν ένα πανάρχαιο έθιμο: Όλες μαζί θα πάνε στην γέφυρα του Απιδανού (Φερσαλίτης) και «θα χαλάσουν» τα καλάθια, για να ρίξουν τα λουλούδια μέσα στο νερό για το καλό της χρονιάς, «εξευμενίζοντας» ίσως κάποιες αρχαίες θεότητες των υδάτων.
Αλλά και το βράδυ οι λαζαρίνες θα χορέψουν όλες μαζί στο οικογενειακό κέντρο του Παλαμά «ΚΤΗΜΑ ΚΑΜΠΟΣ», συμπληρώνοντας έτσι, το ωραίο θεσσαλικό καραγκούνικο έθιμο με την βραδιά της λαζαρίνας.