«Αιμορραγεί» η ΕΑΣΚ από τα χρέη


Την εκποίηση οικοπέδου στον Πρόδρομο και την πώληση όλων των μετοχών που διαθέτει ο οργανισμός, η πρόταση του Προέδρου Χρ. Τσιούτζιουρα.

Το ποσό του 1,63 εκ. ευρώ αναζητά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, προκειμένου να βγει από τον κυκεώνα των πλειστηριασμών αλλά και να εξοφλήσει τους συνταξιούχους και εργαζόμενους της οργάνωσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΚ κ. Τσιούτζουρας στη ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία φορέων του Νομού. Προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο ο κ. Τσιούτζουρας όσο και ο Υποδιευθυντής της ΕΑΣΚ κ. Κρανάς πρότειναν την εκποίηση ενός οικοπέδου στον Πρόδρομο και όλων των μετοχών που κατέχει η ένωση μέχρι σήμερα και σε περίπτωση που το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν φτάνει να καλύψει τα παραπάνω χρέη, να εκποιηθεί ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο (από το Μουζάκι ή τους Σοφάδες). Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Τσιάρας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Γ. Κωτσός, ο Νομάρχης κ. Φώτης Αλεξάκος, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Γεννάδιος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Στ. Γούλας, ο πρόεδρος της ΑΝΚΑ κ. Κ. Παπαλός, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Ασημίνα Σκόνδρα, ο Διευθυντής της ΑΝΚΑ κ. Β. Μπέλης, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Αγρ. Ανάπτυξης κ. Σακελλαρίου και εκπρόσωποι αγροτών.

Αρχικά ο κ. Τσούτζιουρας σημείωσε:

«Η ύπαρξη της ΕΑΣΚ είναι υποχρεωτική διότι είδαμε το κατάντημα των αγροτών του νομού από τη στιγμή που η Ενωση έπαψε να παρεμβαίνει. Για να φτάσει όμως πάλι σε σημείο που μπορεί να παρεμβαίνει ίσως απαιτούνται οδυνηρές αποφάσεις.

Και πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από την Γενική Συνέλευση. Δεν αρκούν για να ζήσει η οργάνωση το οινοποιείο και το αποστακτήριο. Θα πρέπει να εξυγιανθεί. Και ο μεγάλος βραχνάς είναι το προσωπικό που έφυγε. Το χρέος μας προς τους συνταξιούχους είναι ένα εκατ. ευρώ. Κάθε εβδομάδα έχουμε 4-5 πλειστηριασμούς. Υπάρχει μια οικονομική αιμορραγία προς τους δικηγόρους και τους δικαστικούς επιμελητές και πολύ λιγότερο προς τους εργαζόμενους. Εάν δεν βρεθεί τρόπος να απαλλαγούμε από τους πλειστηριασμούς σε ένα- δυο χρόνια θα χαθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και μοιραία η Ενωση θα κλείσει. Ηδη χάσαμε ένα κτήμα 15 στρεμμάτων στην Καρδιτσομαγούλα για 22.000 ευρώ. Κάθε εβδομάδα προσπαθούμε να αποφύγουμε τους πλειστηριασμούς αλλά θα φτάσουμε σε σημείο να μην μπορούμε να πληρώσουμε άλλο.

Η πρότασή μου είναι η εξής: Απαραίτητα να εκποιηθούν ένα- δυο περιουσιακά στοιχεία  για να γλιτώσουν τα υπόλοιπα και να πάει η οργάνωση μπροστά.

Αναφέρομαι στο οικόπεδο στον Πρόδρομο και στην πώληση όποιων μετοχών έχουμε. Αν δεν φτάσουν να προχωρήσουμε στην εκποίηση ενός εκ των κτιρίων της ΕΑΣΚ στους Σοφάδες ή στο Μουζάκι. Έτσι η οργάνωση θα πάρει το δρόμο της και θα εξυγιανθεί. Θέλουμε λοιπόν την απόφαση της Γεν. Συνέλευσης.

Ήδη έγινε η ρύθμιση στο ΙΚΑ, ευελπιστούμε σε ρύθμιση και στο Υπ. Οικονομικών και άρα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τις δόσεις και τα τρέχοντα έξοδα».

Ο κ. Γιαννάκος

Ο Πρόεδρος της ΟΑΔΗΣΚ κ. Β. Γιαννάκος δήλωσε κάθετα αντίθετος στην πώληση περιουσιακών στοιχείων και τάχθηκε υπέρ της διαχείρισης και αξιοποίησης αυτών. Πρότεινε μάλιστα την δημιουργία τυροκομείου στο ακίνητο του Προδρόμου.

Από την πλευρά του ο προηγούμενος πρόεδρος της Ένωσης κ. Απ. Πετρόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα δανεισμού της ΕΑΣΚ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς πολιτείας. Σε ότι αφορά τις επενδύσεις υποστήριξε ότι η Ένωση δεν μπορεί να ενταχθεί πουθενά, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Διευθυντής της ΑΝΚΑ.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Γιώργος Κωτσός επισήμανε ότι για να ορθοποδήσει η Ένωση πρέπει να φτάσει στο σημείο μηδέν και έθεσε ως προτεραιότητα την εξεύρεση του ποσού για την εξόφληση των συνταξιούχων.

Ο βουλευτής κ. Κ. Τσιάρας δήλωσε θα καταβληθεί προσπάθεια για ρύθμιση των χρεών στην εφορία. Σημείωσε πάντως ότι οι φορείς μπορεί να γίνουν κοινωνοί των προβλημάτων της ΕΑΣΚ αλλά η ευθύνη ανήκει στην ίδια την Οργάνωση. Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται ρεαλισμός και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το εάν οι πωλήσεις των περιουσιακών στοιχείων θα φέρουν αποτέλεσμα χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, πρέπει να προταθεί συγκεκριμένο σχέδιο που μπορεί να δημιουργήσει μια Ένωση, πιο μικρή ίσως, αλλά πιο ευέλικτη.    

Ο Νομάρχης Καρδίτσας δεν δίστασε να μιλήσει ευθέως για ύπαρξη δυο ομάδων στην ένωση, που δεν σχετίζονται με τα κόμματα και για μια αντιπαλότητα που δεν τιμά κανέναν και δεν δίνει προοπτική. Όπως είπε, η αντιπαλότητα εξακολουθεί και σήμερα να υπάρχει. Ο κ. Αλεξάκος υπογράμμισε την ανάγκη για συγκεκριμένο σχεδιασμό και πρόγραμμα από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την Οργάνωση.

Την εξάλειψη της αντιπαλότητας για να προχωρήσει η ΕΑΣΚ ζήτησε και η πολιτευτής της ΝΔ κ. Ασημίνα Σκόνδρα.  

Προηγούμενο άρθρο Εκδήλωση για την επέτειο ενάρξεως αγώνος της Ε.Ο.Κ.Α.
Επόμενο άρθρο Εντάσεις και ύβρεις στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο