Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων για έργα και θέματα του Δήμου Καρδίτσας


– Ξεκινούν νέα έργα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς όσα βρίσκονται σε εξέλιξη και δρομολογούνται διαδικασίες για άμεση δημοπράτηση νέων

Ιδιαίτερα γόνιμη σε επίπεδο έργων, παρεμβάσεων και θεμάτων που αφορούν το Δήμο Καρδίτσας προοιωνίζεται η τρέχουσα εβδομάδα.

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τα τρέχοντα θέματα υπογράμμισε ότι το έργο που εκτελείται αυτό το διάστημα είναι πρωτόγνωρο, ενώ ο Δήμος συνεχίζει να προωθεί με μεθοδικότητα τις διεκδικήσεις του.

Ειδικότερα ο Δήμαρχος Καρδίτσας ανακοίνωσε τα εξής:

1. Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης οικισμού Μαύρικα

Ξεκινούν εντός της εβδομάδας οι εργασίες του έργου «Εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης οικισμού Μαύρικα» προϋπολογισμού 249.834,64 ευρώ που προβλέπει την κατασκευή 4.215 μ. δικτύου και 60 παροχές προς οικόπεδα και κατοικίες και αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη φάση του έργου « Υδραυλικά Δίκτυα Υποδομών περιοχής ROM- οικισμός Μαύρικα», καθώς μετά την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης θα κατασκευασθεί και δίκτυο αποχέτευσης. Η συνολική χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει ο Δήμος Καρδίτσας μέσω του προγράμματος «Εκτέλεση Εργασιών βελτίωσης υποδομών των χώρων διαμονής τσιγγάνων» του Υπουργείου Εσωτερικών, για εκτέλεση του έργου των δικτύων στον οικισμό Μαύρικα είναι 562.779 ευρώ.

2. Αποκαλυπτήρια αγάλματος « Η Μάννα» του Χρήστου Καπράλου

Ολοκληρώνονται εντός της εβδομάδος οι εργασίες για την κατασκευή του βάθρου και την τοποθέτηση του αγάλματος « Η Μάννα» του μεγάλου μας γλύπτη Χρήστου Καπράλου που αποτελεί μια ευγενική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων προς το Δήμο μας, έπειτα από πρωτοβουλία του συντοπίτη μας Προέδρου κ. Δημ. Σιούφα, προς τον οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο αποστείλαμε επιστολή, με την οποία εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος που θα κοσμεί την πόλη μας θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο 11 Απριλίου στις 6 το απόγευμα.

3. Επίσκεψη μηχανικών του ΟΠΑΠ για την Ανατολική Κερκίδα

Σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΟΠΑΠ συμφωνήθηκε και θα έρθουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι μηχανικοί του Οργανισμού για την τελική πρόταση της Ανατολικής Κερκίδας, για να δούμε συνολικά το ζήτημα κερκίδων και βοηθητικών χώρων

4. Συνάντηση με Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο για τη χρηματοδότηση των αποδυτηρίων

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσω στα μέσα της εβδομάδος στην Αθήνα θα έχω συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η χρηματοδότηση του έργου κατασκευής νέων αποδυτηρίων στη Δυτική Κερκίδα του Δημοτικού Σταδίου, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει και το έργο της κατασκευής της νέας Κερκίδας, όταν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργικότητα του Σταδίου.

5. Νομιμοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων

Στα πλαίσια των επαφών μου στην Αθήνα θα επισκεφθώ και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό και η διαδικασία νομιμοποίησης όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου, για την οποία στείλαμε πρόσφατα έναν πλήρη φάκελο με όλες τις απαιτούμενες μελέτες και τα απαραίτητα συνοδευτικά στοιχεία. Η νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει οποιοδήποτε νέο έργο στο Στάδιο και καταφέραμε με ταχύτατους ρυθμούς και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τακτοποιήσουμε μια σημαντική παράλειψη και εκκρεμότητα πολλών ετών.

6.Εξοπλισμός του Δήμου με νέα οχήματα

Ολοκληρώσαμε με επιτυχία και υπογράφουμε αύριο τη σύμβαση για την προμήθεια 5 νέων οχημάτων ( 2 επιβατηγών, 2 ημιφορτηγών και 1 βαν) για τις ανάγκες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ενώ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και για τη δεύτερη προκήρυξη για προμήθεια άλλων  4  οχημάτων ( 1 εκσκαφέας φορτωτής, 1 μικρός φορτωτής, 1 χλοοκοπτικό τρακτεράκι και 1 επιβατηγό  για τις ανάγκες των υπηρεσιών μας. Με τα νέα οχήματα που προμηθευόμαστε αυξάνουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες των υπηρεσιών μας και αυτό εκτιμούμε ότι τα θετικά αποτελέσματα αυτού του εκσυγχρονισμού του στόλου θα είναι άμεσα ορατά.

7. Έργα οδοποιίας και αναπλάσεων στην πόλη και τα τοπικά διαμερίσματα

Στο χρονικό διάστημα που διανύουμε, στο σύνολο του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας, εκτελούνται και ολοκληρώνονται έργα, αλλά και δημοπρατούνται νέες παρεμβάσεις με οικονομικό αντικείμενο που αγγίζει τα 3.000.000 € και προέρχεται κατά μέγιστο βαθμό από χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισε ο Δήμος Καρδίτσας από διάφορα προγράμματα. Πρόκειται συνολικά για 14 έργα που αφορούν εργασίες πλήρους οδοποιίας, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς και αναπλάσεις των πεζοδρομίων.

α. Έργα που υλοποιούνται τώρα

Στο αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται και θα παραδοθούν σε χρήση τα παρακάτω έργα με συνολικό οικονομικό αντικείμενο 1.970.000 €:

  • Έργο «Κατασκευή κεντρικών πεζοδρόμων», χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» και σύμβαση με τον ανάδοχο ύψους 553.000 €, στο οποίο προβλέπεται η κατασκευή πεζοδρόμου για τη σύνδεση της Δημοτικής Αγοράς με το Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη. Έχει υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης και εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.
  • Έργο «Κατασκευή και ανάπλαση πεζοδρομίων» με χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ. και σύμβαση με τον ανάδοχο 204.000 €. Το έργο αφορά την ανάπλαση της οδού Ιεζεκιήλ και ήδη εκτελείται.
  • «Οδοποιία – Ασφαλτόστρωση Καρδίτσας» με σύμβαση 263.000 €, που περιλαμβάνει εργασίες οδοποιίας σε γειτονιές της πόλης.
  • «Οδοποιία Δημοτικών Διαμερισμάτων» με σύμβαση 210.000 € που περιλαμβάνει εργασίες ασφαλτόστρωσης και οδοποιίας στα πέντε τοπικά διαμερίσματα του διευρυμένου Δήμου Καρδίτσας.
  • «Ανάπλαση πεζοδρομίων κεντρικών δρόμων» με σύμβαση 377.000 €, στα πλαίσια του οποίου σήμερα γίνεται η ανάπλαση των πεζοδρομίων στις οδούς Βασιαρδάνη και Νικηταρά.
  • «Διαμόρφωση νοτιοδυτικής εισόδου πόλης Καρδίτσας» με σύμβαση 231.000 € για την εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην είσοδο της πόλης από την οδό Ταυρωπού
  • Έργο «Διαμόρφωση εισόδων Παλαιοκκλησίου και Ρούσσου», που αφορά εργασίες ανάπλασης και διαμόρφωσης των εισόδων των τοπικών διαμερισμάτων Παλαιοκκλησίου και Ρούσσου, με σύμβαση ύψους 132.000 €, το οποίο ήδη εκτελείται.

β. Έργα που δημοπρατήθηκαν και ξεκινούν σε λίγες ημέρες

Ήδη οι υπηρεσίες του Δήμου Καρδίτσας έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες δημοπράτησης των παρακάτω έργων και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησής τους:

  • «Φωτεινή σηματοδότηση κόμβου Καποδιστρίου – Τρικάλων» κόστους 40.000 €.
  • «Συνολικές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης για τη διευκόλυνση ΑΜΕΑ», που περιλαμβάνει την κατασκευή προσβάσεων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης για τους συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα.

γ. Έργα για τα οποία ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησης

Στο επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθούν τα παρακάτω έργα, για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση:

  • «Εργασίες οδοποιίας και ασφαλτόστρωσης Δήμου Καρδίτσας», με προϋπολογισμό 231.000 €, με πιστώσεις του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».
  • «Κατασκευή πεζοδρομίων και ανάδειξη αστικού πρασίνου» με προϋπολογισμό 200.000 €, με πιστώσεις του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».
  • «Ασφαλτόστρωση αυλείων χώρων σχολείων και πέριξ χώρων» με προϋπολογισμό 65.000 € (επαναδημοπράτηση)

δ. Έργα για τα οποία κινούνται οι διαδικασίες για τη δημοπράτησή τους στο επόμενο διάστημα

  • «Οδοποιία Τ.Δ. Καρδιτσομαγούλας και Αρτεσιανού» με προϋπολογισμό 200.000 €.
  • «Συντήρηση κεντρικού πεζοδρόμου» με προϋπολογισμό 200.000 €.

8. Έργα νέων τεχνολογιών

 Ο Δήμος Καρδίτσας πρωτοστατεί στην υλοποίηση έργων νέων τεχνολογιών. Έτσι μετά την υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών, προετοιμάζουμε πρόταση για την επέκτασή του στα πλαίσια νέα Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος που ήδη δημοσιεύθηκε, ενώ μετά από τα 5 πρώτα τεχνικά δελτία που υποβάλλαμε το Δεκέμβριο μέσω της «Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδος Α.Ε.» για ένταξη και χρηματοδότηση από το Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση, στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα φέρουμε προς συζήτηση άλλες 3 προτάσεις:                    

Ψηφιακή ασφάλεια: Η πρόταση θα προβλέπει την λειτουργία ενός λεωφορείου εξοπλισμένο κατάλληλα για να λειτουργεί αυτόνομα και να επιδεικνύει – επί τόπου – την χρήση των ψηφιακών εφαρμογών, την διαδικασία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και να επιδεικνύει την ασφαλή επικοινωνία.

Επιπλέον η δημιουργία συστήματος back-up σε κάθε Δήμο συνδεδεμένο με τον οπτικό δακτύλιο της πόλης έτσι ώστε να γίνεται κεντρική αλλά τοπική αποθήκευση δεδομένων από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις και υπηρεσίες του Δήμου.

– Ενεργός Δημότης: Η πρόταση θα περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιμόρφωσης, ενημέρωσης και δικτύωσης των Δημοτών κάθε Δήμου για την συντονισμένη δράση του εθελοντισμού. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη-εθελοντή να ενημερώνεται άμεσα και να συμβάλλει στην κοινωνία αλλά και στον Δήμο να μπορεί να ενισχύσει, να αποπερατώσει, και να γνωρίζει ποιοι πολίτες έχουν συνεισφέρει όπως και να χρησιμοποιήσει αυτή τη συλλεκτική γνώση προς ανταμοιβή (ηθική η και υλική) για την τόνωση εθελοντισμού αλλά και αποπεράτωση κοινωνικών ενεργειών στο Δήμο.

 – Χάρτης  Υγείας: Η πρόταση αποσκοπεί στο να καταγράψει και να ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας (Δημόσιες και Ιδιωτικές) που λειτουργούνε στην πόλη μας.

9. Προετοιμασία νέων προτάσεων για το Μέτρο Ποιότητα Ζωής του ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Θεσσαλία 2007-13

Οι υπηρεσίες του Δήμου, έπειτα από επαφές που είχαμε με την Περιφέρεια Θεσσαλία επεξεργάζονται ήδη ένα αρχικό πλαίσιο προτάσεων που έχουν έναν ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας και μπορεί να είναι επιλέξιμες, ώστε να προταθούν για ένταξη. Το θέμα θα έρθει για διεξοδική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

10. Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ

Οι υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλία ετοιμάζουν την τεχνική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ του Δήμου Καρδίτσας με το οποίο κλείνει οριστικά το «κεφάλαιο» της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στο Δήμο μας. Μέχρι το τέλος του μήνα θα υποβάλλουμε τον πλήρη φάκελο του έργου προϋπολογισμού 450.000 ευρώ στην Περιφέρεια.

Προηγούμενο άρθρο Δεν έγινε η Γ.Σ. του Συλλόγου Προέδρων & Παρέδρων Τ.Σ. Ν. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ενημέρωση-Ανακοινώσεις-Ενέργειες του ΕΒΕ Καρδίτσας