Η διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα – Η απάντηση του Δήμου


Σε σχέση με πρόσφατο δημοσίευμα που αφορούσε τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, ένα είναι σίγουρο, ότι ο αρθρογράφος είτε από παραπληροφόρηση είτε από άγνοια, είτε από προφανή μικροπολιτική σκοπιμότητα, βιάστηκε. Βιάστηκε αλλά και δεν πρότεινε, μόνο ξόρκισε το ……. κακό.

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια δεδομένα που οδήγησαν το Δ.Σ. στη συγκεκριμένη απόφαση:

α) Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα δεν έχει υπηρεσία καθαριότητας και ούτε έναν εργαζόμενο ο οποίος κινδυνεύει να απολυθεί …..

β) Δε διαθέτει καθόλου μηχανολογικό εξοπλισμό, παρά ένα ελάχιστο και ασαφές ποσοστό ιδιοκτησίας επί των ολίγων πεπαλαιωμένων οχημάτων 15ετίας της διαδημοτικής, τα περισσότερα εκτός επιχειρησιακής δυνατότητας

γ) Υπάρχει βεβαίωση του ΦΟΔΣΑ Δυτικής Θεσσαλίας (ΠΑΔΥΘ) ότι αδυνατεί να διαχειριστεί την αποκομιδή απορριμμάτων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και την καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτιρίων οι οποίες περιλαμβάνονται στη μελέτη που συνέταξε ο δήμος

δ) Εδώ και 15 έτη με πρωτοβουλία και του Δημάρχου μας (τότε Δήμαρχος Πλαστήρα) συστάθηκε διαδημοτική Υπηρεσία καθαριότητας (ως τότε υπήρχαν ιδιώτες αλλά και ανεξέλεγκτες χωματερές), στη λογική καταβολής ετήσιου τμήματος προς το Δήμο Καρδίτσας (120 χιλιάδες ανά έτος στους Δήμους Πλαστήρα και Νεβρόπολης Αγράφων), οποίος συγκεκριμένες μέρες θα κάνει την αποκομιδή, ήτοι:

  • 1 φορά την εβδομάδα για 9 μήνες (χειμερινή)

  • 2 φορές την εβδομάδα για 3 μήνες (θερινή)

ε) Ο Δήμος Καρδίτσας αναλαμβάνει με τις 120 χιλιάδες ετησίως τις δαπάνες προσωπικού, καυσίμων, ανταλλακτικών, φθορών, διοικητική υποστήριξη της διαδημοτικής

στ) Τα 2 τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα φέτος, υπήρξε μια (παραδεκτή επίσημα και από το Δήμο Καρδίτσας) επιχειρησιακή, αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθεί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας στις δεσμεύσεις του συμφωνητικού (πλήρης έλλειψη προσωπικού αλλά και εξοπλισμού). Αποτέλεσμα αυτού η ύπαρξη τεραστίων προβλημάτων στη αποκομιδή και διάθεση των απορριμμάτων και μάλιστα σε μια περιοχή και τουριστικής αιχμής και περιβαλλοντολογικά ευαίσθητης. Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα για να ανταπεξέλθει στο τεράστιο πρόβλημα έκανε υπερπροσπάθειες και μάλιστα …. ασύμβατες με τα νομικά και αυτοδιοικητικά δεδομένα, οι οποίες δεν δύναται πρακτικά να συνεχιστούν

ζ) Το νομικό πλαίσιο καλώς ή κακώς (κακώς για εμάς) δεν επιτρέπει τις προσλήψεις (θα αναφερθούμε παρακάτω)

Τα παραπάνω λοιπόν ισχύοντα δεδομένα και με απόλυτα ρεαλιστική και πραγματιστική προσέγγιση και προφανώς όχι…. με συνομωσιολογική, επαναστατική και μικροπολιτική αντίληψη, μας οδήγησαν, με ευρύτατη υπερπαραταξιακή στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου, στη μόνη για εμάς διέξοδο, με όλες τις νομικές δικλείδες εγγυήσεων για την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας, που ήταν ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ.

Το ποσό δε, χωρίς υποτιθέμενη έκπτωση, δεν ξεπερνά αυτό της ως τώρα διαδημοτικής συνεργασίας και των λοιπών εργασιών και με όγκο έργου 20-25% μεγαλύτερο βάσει της εγκεκριμένης μελέτης του Δήμου.

Άρα είναι αυτονόητο πως δε θα υπάρξει ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ των δημοτών που ας μας επιτραπεί από τον αρθρογράφο σεβόμαστε και αγαπάμε και μείς (όπως και αυτός τώρα, το έτος 2013).

Αυτό άλλωστε το γνωρίζουν οι δημότες μας, καθότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης (για 4ο φέτος έτος) υπήρξε πάγωμα των αυξήσεων των δημοτικών τελών (σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπήρξε μείωση).

Ας δούμε υποθετικά, μια άλλη σημαντική παράμετρο για την επίλυση του προβλήματος χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό.

Τι θα συνέβαινε λοιπόν εάν ο δήμος μας είχε τη δυνατότητα να συστήσει δημοτική υπηρεσία καθαριότητας (αυτή είναι η μοναδική, ανέφικτη όμως, ΑΛΛΗ λύση)

  • Πρώτον, θα έπρεπε να βρεθούν (από πού;) 500-600 χιλιάδες ευρώ για τον κατ’ ελάχιστο μηχανολογικό εξοπλισμό (μεγάλο, μεσαίο, μικρό απορριμματοφόρο, πλυντήριο κ.ο.κ.).

  • Δεύτερο, θα έπρεπε να προσληφθούν (τονίζουμε όμως ότι νομικά δεν επιτρέπεται) 5-6 άτομα ως προσωπικό.

Προσέξτε όμως, οι ανάγκες χρησιμοποίησης προσωπικού για την αποκομιδή είναι

  • για 1 φορά την εβδομάδα για 9 μήνες και

  • για 2 φορές την εβδομάδα για 3 μήνες

δηλαδή θα πρέπει να πληρώνουμε πλήρεις αποδοχές στο προσωπικό (για πέντε μέρες) για να δουλεύει 1 φορά την εβδομάδα ή και 2 φορές εβδομαδιαίως.

Επίσης να μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος πρέπει να δαπανά για τα καύσιμα, τα ανταλλακτικά, τα ελαστικά, τις μηχανολογικές ζημιές και για την επιχειρησιακή στήριξη της διαδικασίας.

Υπάρχει σήμερα τουλάχιστον μέσης σοβαρότητας δημότης να δεχθεί αυτό;

Όχι βέβαια, ουδείς δημότης το δέχεται γιατί το κόστος μιας τέτοιας πρακτικής θα το επιβαρύνονταν ο ίδιος μέσω υπέρογκης ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ αύξησης των δημοτικών τελών που θα γινόταν και μάλιστα επί ποινή παράβασης καθήκοντος του Δημοτικού Συμβουλίου εάν δεν επιβαλλόταν ως απόφασή του.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καθαριότητα εκ του Νόμου είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσία. Αν ξοδεύουμε Α ευρώ, πρέπει να εισπράττουμε υποχρεωτικά Α ευρώ.

Θα άντεχε λοιπόν κ. Δ/ντα, ο μαστιζόμενος σήμερα από την οικονομική ύφεση και την κρίση, πολίτης να πληρώσει διπλά και τριπλά τέλη στη λογική εμμονής κάποιων, σε ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ και ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ;

Αυτά φιλοδοξούν κάποιοι να εφαρμόσουν στο όνομα παλαιοκομματικών αντιλήψεων ίσως και μικροπολιτικών επιδιώξεων;

Μήπως τέτοιες πρακτικές υπερδιόγκωσης των ανελαστικών δαπανών των Δήμων (άκρατες προσλήψεις και άκρατος δανεισμός) είναι που οδήγησαν δεκάδες Δήμους σε οικονομικό αδιέξοδο με δημιουργία 2 δισεκατομμυρίων ευρώ χρεών και 850 εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σε σύνολο αυτοδιοίκησης της χώρας;

Χρέη τα οποία, θα πληρώσουν εν τέλει οι δημότες τους, χρέη που δημιουργούν τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας και κακής ποιότητας παρεχόμενες δημοτικές υπηρεσίες.

Αναρωτήθηκε ο αρθρογράφος γιατί ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα στέκεται όρθιος στην κρίση ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της εποχής και των δημοτών και είναι οικονομικά υγιής και με ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ, παρότι οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ μειώθηκαν 65% περίπου;

Αναρωτήθηκε γιατί έχει στα 2,5 χρόνια θητείας, πάνω από 15 έκτακτες εντάξεις έργων σε διάφορα προγράμματα ύψους άνω των 23 εκατομμυρίων ευρώ, θετικά δυσανάλογες με το μέγεθος και τα στελεχιακό δυναμικό του Δήμου;

Να τονίσω λοιπόν ότι ο δήμος μας έχει αναλογία 3 υπαλλήλους ανά 1000 κατοίκους ενώ οι υπερχρεωμένοι και οι λειτουργικά αδύναμοι Δήμοι της χώρας έχουν Μ.Ο. από 8 έως 12 υπαλλήλους ανά 1000 κατοίκους!!!

Κ. Δ/ντα

Πολύ σοφή λοιπόν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, 100% προς όφελος των συμφερόντων των δημοτών του, με απόλυτο σεβασμό στην οικονομική ασφυξία που έχει υφίσταται σήμερα η μέση οικογένεια.

Όσο για τις «πομπώδεις» εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος (πατρόνες μνημονίων, μνημονιακές τακτικές, τροϊκες κλπ), έχουμε να πούμε ότι συμπάσχουμε και κατανοούμε ειλικρινά την αγωνία του για το μέλλον των δημοτών μας και παρότι ο ίδιος δεν είναι δημότης του ΔήμουΛίμνης Πλαστήρα, θα αγωνιστούμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς μνημόνια και δεσμεύσεις, αλλά όμως με σύνεση, ψυχραιμία, ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα.

Με συνθήματα όμως, χωρίς προτάσεις, θέσεις, προσφορά στον τόπο και με προσωπικές πολιτικές επιθέσεις προς το πρόσωπο του Δημάρχου μας, τίποτα δεν προϊδεάζει ότι ο δηλώσας επικεφαλής Νέας Δημοτικής Κίνησης (και όχι ακόμη υποψήφιος Δήμαρχος, γιατί άραγε;) προτάσσει κάτι το ….. νέο, το …. διαφορετικό, το μη παλαιοκομματικό.

Μάλλον μία από τα ίδια, ίσως και χειρότερα ως επόμενη αντιπολιτευτική ομάδα στο δήμο μας.

Κ. Δ/ντα, δύο ακόμη ζητήματα,

του επικεφαλής της νέας κίνησης ας του πει κάποιος ότι ο Δήμος για τον οποίο πολιτικά ενδιαφέρεται και που με τεράστιες προσπάθειες καταφέραμε να μείνει αυτόνομος και όχι να προσαρτηθεί στο χάος του υπερΔήμου Καρδίτσας, ονομάζεται Δήμος Λίμνης Πλαστήρα και όχι Πλαστήρα όπως πολλάκις στο άρθρο του αναφέρει…

Μάθαμε επίσης κ. Δ/ντα και το εξής εκπληκτικό από τον ίδιο αρθρογράφο, ότι ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα ανοίγει το χορό των …. ιδιωτικοποιήσεων με την … επιχείρηση ιδιωτικοποίησης του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ και … άλλων περιουσιακών στοιχείων!!! Αυτό χωρίς σχόλιο….

Τι άλλο θα ακούσουμε και θα διαβάσουμε έως τις δημοτικές εκλογές;

Υπομονή συνδημότες μας και φίλοι αναγνώστες του Τοπικού Τύπου

Εκ του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα

Προηγούμενο άρθρο Ενάμιση χρόνο χωρίς φίλτρο η υδρευτική γεώτρηση Καλλιθήρου - Καταγγελία Β. Τσαντήλα
Επόμενο άρθρο Η Κυριακή για τις γυναίκες είναι αργία