Ερ.: Κύριε Σιούφα, είναι άδικος ο νέος φόρος για τα ακίνητα; Θα περάσει από το Βουλή;
Απ.: Το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε, κατά τη γνώμη μου, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιβολή φόρου στα ακίνητα να δει από πού μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι. Να περιορίσει, για παράδειγμα, τις σπατάλες με το κλείσιμο ή τη συγχώνευση υπηρεσιών και εταιρειών του Δημοσίου που στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτα. Σε ό,τι αφορά τώρα αυτό που με ρωτάτε, θα σας πως ότι το σχέδιο νόμου εμπεριέχει αδικίες και πρέπει να γίνουν βελτιώσεις. Και στα εισοδηματικά κριτήρια και σε κατηγορίες συνανθρώπων μας, όπως στους ΑμεΑ και τους πολύτεκνους.
Ζήτημα προς διερεύνηση επίσης υπάρχει με τις αντικειμενικές αξίες και την πραγματικότητα της αγορά, με τα εγκαταλελειμμένα σπίτια, με τα αγροτεμάχια. Δεν μπορεί να μπαίνει φόρος σε πρώην χωράφια που από χρόνια έχουν εγκαταλειφτεί. Θέλω να πιστεύω ότι, πριν εισαχθεί στη βουλή, θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και θα εξαλειφθούν οι αδικίες, γιατί έτσι όπως παρουσιάστηκε προκαλεί τεράστιες αντιδράσεις ακόμα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Ερ.: Η Βουλή μπορεί να ψηφίσει το νέο ασφαλιστικό, όπως το περιέγραψε ο Γιάννης Στουρνάρας, με την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και την παράλληλη αύξηση των ορίων ηλικίας;
Απ.: Γενική άποψη θα εκφράσω, γιατί δεν υπάρχει ακόμη κάτι το συγκεκριμένο. Απλά μια περιγραφή του υπουργού έχουμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και βαθιά μελέτη το ασφαλιστικό. Οποιαδήποτε απόφαση ενδέχεται να λειτουργήσει ως ντόμινο για τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν είναι τόσο εύκολο να λέμε καταργούμε ή όχι τις πρόωρες συντάξεις, αυξάνουμε ή όχι τα όρια ηλικίας, και μάλιστα αναδρομικά. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες στο ασφαλιστικό σύστημα, που χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης.
Ερ.: Πως κρίνετε την προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; Η συγκυβέρνηση θα βλάψει τελικά τη ΝΔ;
Απ.: Η Νέα Δημοκρατία έχει εταίρο στην κυβέρνηση. Δεν της έδωσε ο λαός την αυτοδυναμία για να καθορίζει μόνη της την ατζέντα της πολιτικής. Όσοι διαμαρτύρονται για την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ – τελευταία ακούμε και τέτοιες φωνές – ας σκεφτούν τι θα έπρεπε να γίνει: Να μείνει η χώρα ακυβέρνητη; Η προγραμματική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων μόνον ως θετική κρίνεται στη βάση ενός μίνιμουμ πολιτικού συμβολαίου για την διακυβέρνηση σε συνθήκες οικονομικού πολέμου που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας η απάντησή μου είναι ότι προέχει η σωτήρια της χώρας. Η έξοδος από την κρίση. Να ξανασταθεί στα πόδια της η κοινωνία.
Ερ.: Ποιά είναι τα κύρια προβλήματα της εκλογικής σας περιφέρειας;
Απ.: Ο νομός Καρδίτσας είναι καθαρά αγροτικός νομός. Δυστυχώς, εκείνοι που όφειλαν να δώσουν τον αναπτυξιακό προσανατολισμό με άξονα αυτό που έχει η Καρδίτσα δεν το έκαναν τα προηγούμενα χρόνια. Οι συνέπειες της κρίσης, αν δινόταν βαρύτητα προς αυτή την κατεύθυνση, θα ήταν μικρότερες. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την οδική απομόνωση, που δυσκολεύει και το άλλο πλεονέκτημα των πανέμορφων τουριστών τοπίων και την ανάδειξη του μοναστηριακού τουρισμού, βρήκαν το νομό αδύναμο όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση. Αν δείτε τον πίνακα της ανεργίας θα καταλάβετε τι εννοώ όταν μιλάω για αδύναμο νομό. Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται. Μια ανάσα θα δώσει η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-65. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η κρίση σε όλα τα επαγγέλματα που παρέχουν υπηρεσίες. Από τους εμπόρους μέχρι τους ταξιτζήδες. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά τσακίζει κάθε επιχειρηματία.
Ερ.: Ζητήσατε να ισχύσει η κινητικότητα και για τους υπαλλήλους της Βουλής που έχουν «άμεση σχέση» με τους πολιτικούς. Τι λέτε;
Απ.: Ναι το ζήτησα. Είναι αδιανόητο να εφαρμόζεται η κινητικότητα παντού εκτός από τη Βουλή. Επειδή διόρισαν κάποιοι παιδιά, συζύγους και συγγενείς, να το θεωρούμε άβατο; Από τη Βουλή αυτών των χαριστικών διορισμών θα έπρεπε να ξεκινήσει η κινητικότητα. Και για λόγους παραδείγματος και για λόγους ουσίας.
Εξάλλου, τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να αποκαταστήσουν το πολιτικό σύστημα στα μάτια του κόσμου. Και όχι βέβαια αποφάσεις όπως η τελευταία – παντελώς απαράδεκτη-, να διέρχονται από τα διόδια οι βουλευτές χωρίς να πληρώσουν. Διερωτώμαι ποιος εισηγήθηκε μια τέτοια προκλητική για το λαό απόφαση.