Θετικά τα αποτελέσματα από την καλλιέργεια στέβια στο Nομό


Πολύ θετικά εκτιμήθηκαν τα αποτελέσματα της καλλιέργειας του φυτού Στέβια (Stevia rebaudiana) στο ν. Καρδίτσας, όπως παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από τη Δ/νση Βιομηχανικών Φυτών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας και της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ημερίδα ήταν συμβατική υποχρέωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της  Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αφορούσε την έρευνα της οικονομικότητας του φυτού Στέβια στο ν. Καρδίτσας με στόχο την ενημέρωση των Γεωπόνων και των παραγωγών του νομού με χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας.

Στους τέσσερις αποδεικτικούς αγρούς που εγκαταστάθηκαν στο ν. Καρδίτσας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με την συνεργασία της Δ/νσης Βιομηχανικών Φυτών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας διαπιστώθηκε η προσαρμοστικότητα του φυτού στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας. Δεν παρατηρήθηκαν προσβολές εντόμων και ασθενειών και η αντίδραση του φυτού σε διάφορες  καλλιεργητικές φροντίδες υπήρξε θετική.

Η ανάπτυξη των φυτών, οι αποδόσεις σε χλωρή και ξηρή μάζα καθώς και η περιεκτικότητα στην γλυκαντική ουσία Στεβιοσίδη, που είναι και το τελικό προϊόν της καλλιέργειας, μετρήθηκαν και βρέθηκαν εντός των πλαισίων, που προκύπτουν από τη διεθνή εμπειρία, όπως επίσης και από άλλες πειραματικές καλλιέργειες στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την οικονομικότητα της καλλιέργειας εκτιμήθηκε ότι μπορεί να προσφέρει ένα καλό εισόδημα σε επίπεδο οικογενειακής εκμετάλλευσης το οποίο μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μέσα από συλλογικές δράσεις των παραγωγών στο επίπεδο της επεξεργασίας, της μεταποίησης και της διάθεσης στην αγορά.

Τα αποτελέσματα και τις τεχνικές παρατηρήσεις της καλλιέργειας παρουσίασαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.κ. Πέτρος Λόλας και Κώστας Πολύμερος και οι Γεωπόνοι Ντζάνης Ηλίας  από τον Καπνικό Σταθμό Έρευνας Αγρινίου και Ευαγγελογιάννης Θωμάς από τη Δ/νση Βιομηχανικών Φυτών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Αλεξάκος, ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Λεμονιάς και ο Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Κυρίτσης. 

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη στο Δ. Μουζακίου από Πανεπιστήμιο της Γαλλίας
Επόμενο άρθρο Ερωτήματα για τη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου