Επίσκεψη στο Δήμο Μουζακίου πραγματοποίησε ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου KLERMONT FERRANT της Κεντρικής Γαλλίας και ενημερώθηκαν από το Δήμαρχο Μουζακίου κ. Κωτσό για το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε στην περιοχή Μουζακίου. Τους Γάλλους συνόδευε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γούσιος που έχει μελετήσει την περίπτωση του Μουζακίου.
Οι φοιτητές ειδικεύονται και μελετούν την περιφερειακή ανάπτυξη στην Κεντρική Γαλλία σε μία περιοχή αντίστοιχη αυτής του Μουζακίου και της Αργιθέας και τους ενδιαφέρει η επικοινωνία και η συνεργασία με αντίστοιχες περιοχές της χώρας μας.
Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ Κωτσός αφού τους καλωσόρισε τους επεσήμανε τα παρακάτω:
«Ο Δήμος Μουζακίου είναι ένας από τους 21 ΟΤΑ του Νομού Καρδίτσας που προέκυψαν από το νόμο 2535/97. Αποτελείται από 14 Δημοτικά Διαμερίσματα με έδρα την Κωμόπολη του Μουζακίου που ήταν Δήμος (ένας από τους 4 του Ν. Καρδίτσας) και πριν τις αναγκαστικές συνενώσεις.
Ιστορικά το Μουζάκι ήταν κοινωνικό, εμπορικό, πολιτιστικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό κέντρο μια ευρύτερης περιοχής, αυτής του σημερινού Δήμου Μουζακίου, της περιοχής της Αργιθέας και ενός σημαντικού τμήματος της περιοχής της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, όπως και ενός τμήματος του σημερινού Δήμου Ιθώμης.
Όταν το 2002 αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου Μουζακίου, (έχοντας και την εμπειρία της διοίκησης του Δήμου Αργιθέας την περίοδο 1999 -2002) αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί ενιαία αναπτυξιακή ενότητα με την περιοχή της Αργιθέας, σχεδιάσαμε την ανάπτυξη όλης της περιοχής σε 6 βασικούς πυλώνες
- 1. Στον τομέα των υπηρεσιών, δεδομένου ότι το Μουζάκι διαθέτει σημαντικό αριθμό δημόσιων και μη υπηρεσιών που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή
- 2. Στον κτηνοτροφικό και αγροτικό τομέα, που αποτελούσαν παραδοσιακές μορφές απασχόλησης του πληθυσμού
- 3. Στον τομέα των τροφίμων και των ποτών (γάλα, κρέας, τομάτα, κλπ)
- 4. Στον τομέα του ξύλου
- 5. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
- 6. Στον τομέα του τουρισμού υπαίθρου
Βάση γι’ αυτό το σχεδιασμό αποτέλεσαν:
- 1. Το Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που εκπόνησε το 1993 η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε.
- 2. Η μελέτη για την εφαρμογή των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών LEADER II και LEADER+, που υλοποίησε ως Ομάδα Τοπικής Δράσης η ΑΝ.ΚΑ Α.Ε.
- 3. Η μελέτη για το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης για τον Αγροτικό Χώρο με αφορμή τα ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου Γεωργίας της 3ης προγραμματικής περιόδου, που επίσης εκπόνησε η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε.
Το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής βασίστηκε στην αξιοποίηση των τοπικών πόρων, τεχνογνωσιών και βιοτεχνικών δεξιοτήτων, για την αύξηση τοπικά της προστιθέμενης αξίας, στη βάση του καταναλωτικού ενδιαφέροντος για την ύπαιθρο χώρα και τα τοπικά προϊόντα.
Επίσης, λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης του Μουζακίου, που είναι το κέντρο τριών ιδιαίτερα ανεπτυγμένων τουριστικών περιοχών, της Λίμνης Ν. Πλαστήρα, του Περτουλίου και των Μετεώρων, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερου κάλλους φυσικό περιβάλλον της περιοχής και της Αργιθέας δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη φάση του σχεδιασμού στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.
Τέλος, οι πλούσιοι υδάτινοι πόροι και το αυξημένο αιολικό δυναμικό έδιναν τις εγγυήσεις για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή.
Την αναπτυξιακή τροχιά που βιώνει σήμερα η περιοχή την πυροδότησε η αξιοποίηση της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER II, μέσα από την οποία δημιουργήθηκαν οι πρώτες 16 επιχειρήσεις στην περιοχή προϋπολογισμού 2,25 εκατομμύρια Ευρώ.
Αυτές οι επιχειρήσεις αποτέλεσαν τη μαγιά για την αναπτυξιακή έκρηξη που σημειώθηκε κατά την 3η προγραμματική περίοδο, όπου η περιοχή Μουζακίου – Αργιθέας εντάχθηκε στα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου του Π.Ε.Π. Θεσσαλίας που χρηματοδότησαν 20 επιχειρήσεις προϋπολογισμού 5,35 εκατομμύρια Ευρώ.
Παράλληλα πιο δυναμικοί επιχειρηματίες αξιοποίησαν τον Αναπτυξιακό Νόμο και δημιούργησαν αξιόλογες επιχειρήσεις είτε στον τουριστικό τομέα, είτε στον τομέα του γάλακτος, είτε στον τομέα των τροφίμων.
Στον κρίσιμο τομέα των ΑΠΕ κατ΄ αρχήν δημιουργήθηκε από την τότε κοινότητα Βατουνιάς, το μικρό Υδροηλεκτρικό της Βατσουνιάς, δυναμικότητας 0,7 ΜW, που λειτουργεί με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας Λαϊκής Βάσης, όπου ο Δήμος Μουζακίου έχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της.
Σε συνεργασία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές έχει δρομολογηθεί στο Δήμο Μουζακίου η υλοποίηση ενός εκ των μεγαλυτέρων Αιολικών Πάρκων της χώρας δυναμικότητας 33 ΜW, μία επένδυση που θα ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ΕΥΡΩ.»
Αναφορικά με την ανάπτυξη της περιοχής Μουζακίου Αργιθέας σ’ αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να δανειστώ τα συμπεράσματα που αποτυπώνει στη σχετική του μελέτη ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Γούσιος:
«Η ανάπτυξη του Μουζακίου και της περιοχής του, βασίστηκε σε μια θαυμαστή συνδυασμένη αξιοποίηση των στενών σχέσεων, της ταυτότητας και του ανθρώπινου δυναμικού μιας τοπικής κοινωνίας, μπρος των σύγχρονων διακυβευμάτων (όπως η κίνηση προς την ύπαιθρο, η ποιότητα κτλ), κινητοποιούμενη μέσα και έξω του νέου θεσμικού, διοικητικού και πολιτικού πλαισίου το οποίο διέπει όλο και περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ του τοπικού επιπέδου και των υπερκείμενων κλιμακίων.
Το παράδειγμα του Μουζακίου έρχεται να μετριάσει τη γενική θεωρία σύμφωνα με την οποία οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, τείνουν να εξαλείψουν κάθε χωρική πρωτοτυπία, δείχνοντας καθαρά πως η κοινωνία του συμβάλλει μέσω των σχέσεών και των δικτύων της στην ανασύνθεση των συστημάτων.»
Μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου ακολούθησε διάλογος και εκείνο που επισημάνθηκε είναι οι δύο περιοχές να συνεργαστούν στην υλοποίηση κοινών ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε συνεργασία με τα δύο πανεπιστήμια και η ανταλλαγή επισκέψεων επαγγελματικών ομάδων (κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες του ξύλου ή του τουρισμού) για την ανάπτυξη και διάδοση καλών πρακτικών.