Ανθρώπινες καταστάσεις, διλλήματα και συγκρούσεις, αντικείμενα που αφήνουν τις προθήκες των μουσείων για να γίνουν αφορμή για συναισθήματα, προβληματισμό και αναστοχασμό, «εξουσίες» που αμφισβητούνται, περιορισμοί που γίνονται αφορμή για έκφραση μέσα από πράξεις, εικόνες, κινήσεις και λέξεις. Ένας κόσμος που θυμίζει τον καθημερινό αλλά στέκεται απέναντι, σαν ακίνητη εικόνα, για να τον καθρεφτίσει, να τον κατανοήσει, να τον απορρίψει, να τον βελτιώσει…
Το βιωματικό εργαστήριο εκπαιδευτικού δράματος που φιλοξένησε την περασμένη Κυριακή το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» δεν έδωσε απλώς την ευκαιρία σε όσους συμμετείχαν να προβληματιστούν και να πειραματιστούν σ’ έναν νέο τρόπο επικοινωνίας των μουσείων. Τους πρόσφερε ένα ζωντανό παράδειγμα παιδαγωγικής πράξης, σχεδιασμένο και εφαρμοσμένο όχι από επαγγελματίες αλλά από εκπαιδευτικούς, όπως ακριβώς ήταν και όσοι το παρακολούθησαν. Ζητούμενο των διοργανωτών ήταν να δείξουν πόσο πιο εύκολα τα παιδιά αντιλαμβάνονται τον κόσμο, όταν καλούνται να ενσαρκώσουν ένα ρόλο, σε αντίθεση με τους ενήλικες που έχουν υποκαταστήσει τη δράση με τη συζήτηση και το λόγο. Αντικείμενα-θραύσματα του παρελθόντος, φωτογραφίες εποχής, ήχοι, προφορικές μαρτυρίες, θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί, παρουσίαση απόψεων μέσα από γραπτά και εικόνες επιστρατεύονται στη δημιουργική αλλά και απόλυτα ανθρώπινη αυτή διαδικασία.
Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε από την ομάδα εκπαιδευτικού δράματος της Καρδίτσας), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο υπό την αιγίδα των Εργαστηρίων Τέχνης του Δήμου με βασικούς συντελεστές τη θεατρολόγο Μαρία Μπαρμπατσάλου και τον δάσκαλο δράματος Κώστα Αμοιρόπουλο. Στην ομάδα συμμετέχουν οι Σοφία Κατσαρού, Κωνσταντία Μερεντίτη, Όλγα Μητσοπούλου, Μαρία Μιμίκου, Παρασκευή Μπράχου, Βασιλική Παναγιωτίδου, Ελένη Πιντζοπούλου, Βασιλική Τσουλά και Ιωάννα Χαβρουζά.
Τα μουσειακά αντικείμενα, οι κατασκευές που χρησιμοποίησε η ομάδα για την εργαστήριο καθώς και όλο το υποστηρικτικό υλικό είναι στη διάθεση όσων εκπαιδευτικών επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν. Ήδη μέλη της ομάδας υλοποίησαν αυτή την εβδομάδατο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μαθητές της τάξης τους στο χώρο του μουσείου πόλης. Σύντομα το βίντεο της εκδήλωσης θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του μουσείου ενώ οι συντελεστές της εκδήλωσης ετοιμάζουν μια έκδοση-οδηγό εκπαιδευτικού δράματος που θα εμπεριέχει και το συγκεκριμένο εργαστήριο.
Με αντικείμενο αναφοράς έναν αρχαίο σπόνδυλο που βρίσκεται στο αίθριο του μουσείου πόλης, η ομάδα οργάνωσε μια δράση που χρησιμοποιεί το εκπαιδευτικό δράμα ως εργαλείο βιωματικής προσέγγισης. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει σύντομη εισαγωγική παρουσίαση του εκπαιδευτικού δράματος ως παιδαγωγικού μέσου από τον Κώστα Αμοιρόπουλο και την ομάδα, ενώ στη συνέχεια μέλη της ομάδας θα παρουσιάσουν το σχέδιο προσέγγισης, το οποίο επεξεργάστηκαν βασισμένοι στον αρχαίο σπόνδυλο. Το εργαστήριο, το οποίο θα περιλαμβάνει και βιωματικές δραστηριότητες για όσους συμμετέχουν, θα κλείσει με συζήτηση και ερωτήσεις προς όλη την ομάδα.
Μέσα στη χρονιά το μουσείο θα επιχειρήσει και άλλες τέτοιες εστιασμένες προσεγγίσεις σε εκθέματα ή θεματικές ενότητες του μουσείου. Στόχος του θα είναι κάθε φορά να προτείνει νέους τρόπους και μεθοδολογικά εργαλεία επικοινωνίας με τον υλικό κόσμο των μουσείων.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο καθώς και όσα θα ακολουθήσουν μέσα στη χρονιά θα είναι αφιερωμένα στη μνήμη του πρόωρα χαμένου σημαντικού Καρδιτσιώτη ζωγράφου Παντελή Σαμπαλιώτη (1955-2011), ο οποίος για περισσότερο από μια δεκαετία (2000-2011) ήταν υπεύθυνος για το εργαστήριο της ελληνικής τέχνης στο Μουσείο του Περγάμου και στο Kulturforum του Βερολίνου, στο πλαίσιο του Jugend im Museum (οι νέοι στο μουσείο), ενός ανεξάρτητου εκπαιδευτικού φορέα, ο οποίος εδώ και τέσσερις δεκαετίες συνδέει δημιουργικά καλλιτέχνες και μουσεία του Βερολίνου.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε 30 περίπου άτομα, κυρίως εκπαιδευτικούς της α’ και β’ θμιας εκπαίδευσης και γενικότερα της επιμόρφωσης ή της δια βίου μάθησης, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να βιώσουν διαφορετικά μια μουσειακή επίσκεψη. Δυνατότητα να παρακολουθήσουν απλώς τη δράση από τον ημιώροφο του μουσείου χωρίς να συμμετέχουν, θα υπάρχει και για άλλα 20 περίπου άτομα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, ενώ όσοι το επιθυμούν, θα πάρουν βεβαίωση συμμετοχής (τηλ. 2441025301, 6977925506, Λ. Σακελλαρίου 35, απέναντι από το Παυσίλυπο).