Τα οράματα του κ. Βερίλλη και η σκληρή πραγματικότητα


Ο εξοβελισμός του ποδηλάτου από την Καρδίτσα.

Προχθές το βράδυ παρακολούθησα μια σπουδαία ταινία στην τηλεόραση. Μιλάω για την «πτώση» που αναφερόταν στις τελευταίες ημέρες του Χιτλερ, με πρωταγωνιστή στον ρόλο του Χίτλερ τον γνωστό και από την τελευταία ταινία του Αγγελόπουλου ελβετογερμανό ηθοποιό Μπρούνο Γκανζ. Η ταινία επιβεβαίωνε αυτό που διαβάζουμε και στα βιβλία ιστορίας, ότι ο παράφρων και επηρμένος Χίτλερ ακόμα και τις τελευταίες ώρες του, μετά την διάψευση όλων των σχεδίων του, συνέχιζε να σχεδιάζει αδιανόητες πλέον αντεπιθέσεις και να μιλά για τελική επικράτηση, μη κάνοντας τίποτα να σταματήσει έστω και τότε την καταστροφή της χώρας του. Και από δίπλα ο γνωστός Γκέμπελς να επικροτεί και να επαυξάνει.

Θέλετε συνειρμικά, θέλετε από κόλλημα, πάντως το μυαλό μου αμέσως πήγε στην σημερινή διοίκηση του Δήμου και στο «πες, πες, στο τέλος κάτι θα μείνει» του Γκέμπελς. Και εξηγούμαι για να μην κουράζω περισσότερο. Ήδη εδώ και τρεις μήνες, περάσαμε το μισό της θητείας της ‘’νέας” δημοτικής αρχής. Μάλλον λοιπόν πάλιωσε αρκετά. Πλην όμως μυαλό δεν έβαλε. Τον τελευταίο μήνα (όχι ότι παλιότερα ήταν καλύτερα) δεχόμαστε έναν γκεμπελικό βομβαρδισμό δημοσιευμάτων του δήμου στις τοπικές εφημερίδες, με τα οποία προσπαθεί ο κ. Βερίλλης να μας πείσει ότι παραμένει άγρυπνος, μάχιμος, δυναμικός. Διαβάσαμε: «στην μίζερη κριτική απαντάμε με έργα» (5-3-09), «άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση σημαντικών έργων στον Δήμο Καρδίτσας» (5-3-09), «προχωρούμε τα έργα και επιλύουμε προβλήματα του περιφερειακού δακτυλίου της Καρδίτσας» (18-3-09), «μελέτη εργαλείο για το σχεδιασμό της Καρδίτσας του μέλλοντος» (21-3-09), «με συνεχή προσπάθεια θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ» (24-3-09). Ίσως να μου ξέφυγαν και κάποια. Που να προλάβεις τέτοιο ορυμαγδό. Ορυμαγδό ψεμάτων όμως, ή στην καλύτερη περίπτωση για τον κ. Βερίλλη, οραμάτων που όμως είναι ακατάλληλος και ανίκανος να υλοποιήσει. Και δεν φθάνει αυτό. Με την ανικανότητά του τελικά στέκεται εμπόδιο και σε προσπάθειες άλλων φορέων να προχωρήσουν κάποια πράγματα.

Η απόδειξη των όσων ισχυρίζομαι: Πρόσφατα το νομαρχιακό συμβούλιο ενέκρινε των υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για εκπόνηση δύο επιχειρηματικών σχεδίων, την ανάδειξη του ποδηλάτου σαν στοιχείο ταυτότητας του νομού και τη δημιουργία βιοκλιματικών έξυπνων σχολείων. Μάλιστα χρηματοδότησε το κάθε σχέδιο με 30.000 ευρώ. Στην προγραμματική σύμβαση συμμετέχει η ΑΝΚΑ και ο Δήμος Καρδίτσας. Ο τελευταίος υποτίθεται για να βοηθήσει, αφού το μεγαλύτερο αντικείμενο των επιχειρηματικών σχεδίων (πρέπει να) τον αφορά. Ας δούμε όμως πως «βοήθησε» μέχρι τώρα ο κ. Βερίλλης.

Είναι γνωστό σε όλους τους Καρδιτσιώτες ότι στην θητεία μας πρωτοπορώντας κατασκευάσαμε ένα σημαντικό δίκτυο κεντρικών, και περιαστικών ποδηλατοδρόμων στην πόλη ξοδεύοντας συνολικά σε τρεις εργολαβίες όχι περισσότερα από 1,00 εκ. ευρώ. Αναδείξαμε και πετύχαμε να καθιερώσουμε το ποδήλατο σαν βασικό μέσο μετακίνησης για μια σειρά ανθρώπους, κύρια όμως για τις γυναίκες και τα παιδιά. Αυτή μας η προσπάθεια αναγνωρίστηκε πανελλαδικά. Η Καρδίτσα χαρακτηρίστηκε η πόλη του ποδηλάτου. Αναρίθμητα δημοσιεύματα στον αθηναϊκό και επαρχιακό τύπο, αναφορές της Καρδίτσας σε συνέδρια και ομιλίες μας υποδείκνυαν σαν παράδειγμα προς μίμηση, η Καρδίτσα πέρασε για τον λόγο αυτό ακόμα και στα σχολικά βιβλία. Σήμερα; Οι ποδηλατοδρόμοι εγκαταλείφθηκαν, καταλείφθηκαν πάλι από τα αυτοκίνητα, τμήματά τους καταστράφηκαν, κολωνάκια ξηλώθηκαν, εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα τοποθετήθηκαν σε αρκετά σημεία τους. Αποτέλεσμα; Οι χρήστες αποθαρρύνθηκαν, τα αυτοκίνητα ειδικά για την μεταφορά παιδιών στα φροντιστήρια ξαναεμφανίστηκαν. Είναι νόμος της φύσης, της ζωής, κάθε πράγμα να φθίνει όσο δεν το φροντίζεις, όσο δεν το συντηρείς.

Ζητήσαμε πολλές φορές σαν αντιπολίτευση τη συντήρηση και την προστασία των ποδηλατοδρόμων. Και κυρίως την επέκτασή τους με νέα έργα. Η απάντηση κάθε φορά ήταν του στυλ «μην ανησυχείτε, έχουν γνώση οι φύλακες». Δυστυχώς όμως οι φύλακες όχι μόνον δεν έχουν γνώση, αλλά κοιμούνται μακάρια τον ύπνο του δικαίου. Απόδειξη: Πριν λίγους μήνες (στα τέλη του 2008) το Υπουργείο Μεταφορών μοίρασε 15 εκ. ευρώ από τα υπόλοιπα του Γ’ Κ.Π.Σ. σε δέκα έξη δήμους αποκλειστικά για ποδηλατοδρόμους. Πλην όμως στον Δήμο Καρδίτσας με το οργανωμένο (;) γραφείο προγραμματισμού, την διακήρυξη δεν την πήραν είδηση. Και βέβαια δεν κατέθεσαν καν αίτηση. Θα ρωτήσει κάποιος, ακόμα και αν την έβλεπαν, είχαν μελέτη να καταθέσουν; Γιατί βέβαια τα χρήματα αυτά λόγω τέλος προγράμματος πρέπει να απορροφηθούν άμεσα (σύμβαση έως Απρίλιο ’09, πληρωμή έως το τέλος του ‘09). Σημασία πάντως έχει πως η Καρδίτσα, η πόλη του ποδηλάτου έμεινε απ’ έξω. Και πόλεις όπως ο Βόλος, το Ηράκλειο, το Ναύπλιο, η Κηφισιά, η Ερυθραία, η Εκάλη, η ημιορεινή Λαμία (!!, άραγε για ποδηλατοδρόμους ποδηλάτων βουνού χρηματοδοτηθήκανε;) πήραν από 800.000 μέχρι 1.600.000 ευρώ η κάθε μία για κατασκευή ποδηλατοδρόμων. Και μεις μείναμε να τους κοιτάζουμε και να τους καμαρώνουμε, συμμετέχοντας απλώς σε προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη του ποδηλάτου που ένας θεός ξέρει αν και πότε και από πού θα βρεθούν χρήματα να μετατραπεί σε έργο.

Για το δεύτερο επιχειρησιακό σχέδιο της δημιουργίας βιοκλιματικών έξυπνων σχολείων τώρα. Ο κ. Βερίλλης πριν λίγους μήνες εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παραχωρηθούν όλες οι στέγες και τα δώματα των σχολικών κτιρίων σε εταιρία η οποία θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά, εκμεταλλευόμενη την παραγόμενη ενέργεια για 20 έως 30 χρόνια. Πώς όμως θα μετατραπούν τα σχολικά κτίρια της Καρδίτσας σε έξυπνα βιοκλιματικά, όταν υπάρχει μια τέτοια δέσμευση; Προφανώς αν ποτέ υλοποιηθεί η μελέτη, θα αφορά κτίρια άλλων περιοχών, αλλά όχι της Καρδίτσας.

Αυτές λοιπόν είναι οι ενέργειες και τα έργα του ‘’οραματιστή” κ. Βερίλλη που όχι μόνον δεν καταλαβαίνει πότε φάσκει και αντιφάσκει, όχι μόνον δεν είναι ικανός να κουμαντάρει απλή κοινότητα πόσο μάλλον να διοικήσει έναν δήμο σαν της Καρδίτσας, αλλά δεν έχει την ικανότητα να καταλάβει ότι τις συνέπειες των πράξεών του δεν θα τις υποστούν μόνον οι διάδοχοί του, αλλά και αυτός ο ίδιος, προτού καν λήξει η θητεία του.

Δυστυχώς για την Καρδίτσα, όλα τα παραπάνω δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα.

                                                            Χρήστος Τέγος  

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση 15 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την απόσπαση Αστυνομικού Υποδ/ντή στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Οι επαναληπτικές εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας