Τον στυλοβάτη της αγροτικής οικογένειας, την αγρότισσα μάνα, απεικονίζει στο άγαλμά του, που οσονούπω θα στολίζει την πλατεία Πλαστήρα, ο γνωστός Έλληνας γλύπτης Χρήστος Καπράλος. Το άγαλμα που μέχρι πρότινος ήταν στην κατοχή της Βουλής των Ελλήνων, δωρίθηκε στην Καρδίτσα και η παραπάνω δωρεά αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και αντιπαραθέσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας το οποίο συνεδρίασε αποκλειστικά γι’αυτό το θέμα. Αρχικά, το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας η οποία αποφάσισε ομόφωνα -έπειτα και από πρόταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων- την τοποθέτησή του στο ψηλότερο σημείο του ανθώνα που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά της Πλατείας Πλαστήρα. Με την πρόταση που κατατέθηκε συμφώνησαν τα μέλη της επιτροπής και επιχειρηματολόγησαν ότι κατά την άποψη τους η τοποθέτηση του αγάλματος στο συγκεκριμένο σημείο θα αναδείξει και θα καλλωπίσει την περιοχή χωρίς να εμποδίσει στο παραμικρό τις υπόλοιπες δραστηριότητες της.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο
Την εισήγηση του θέματος στο Δ.Σ. Καρδίτσας έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Σουφλάκος, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του έργου και τη συμβολή της μάνας στην αγροτική οικογένεια. Δέχθηκε ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά η Δημοτική Αρχή την επίθεση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τέγου, ο οποίος έκανε λόγο για μεθόδευση, προχειρότητα και επιπολαιότητα στο όλο θέμα. Τόνισε ότι η κάθε δωρεά είναι καλοδεχούμενη και μάλιστα όταν το έργο που δωρίζετε είναι ενός τόσο μεγάλου γλύπτη, από την άλλη πλευρά όμως, η απόφαση για την χωροθέτησή του είναι αποκλειστικά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας και όχι της επιτροπής της Βουλής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αυτοδιοίκηση δεν είναι εντολοδόχος κανενός. Η χωροθέτηση δεν είναι υπόθεση κανενός πολιτικού προσώπου, ούτε υπηρεσίας της Βουλής». Στάθηκε επίσης στο ότι, τόσο ο Δήμαρχος κ. Βερίλλης όσο και ο κ. Σουφλάκος δεν έκαναν καμία μνεία στον γλύπτη στη σύντομη εισήγησή τους, καθώς επίσης, καμία ευχαριστία (τόσο λεκτική όσο και έγγραφη) δεν απηύθυναν προς τη Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρό της κ. Σιούφα για την ευγενική αυτή δωρεά. Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως για τη χωροθέτηση του αγάλματος υπάρχουν αρμόδιοι άνθρωποι – επιστήμονες να αποφασίσουν και ειδικότερα για την πλατεία Πλαστήρα, για την οποία είχε προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το που θα τοποθετούνται τα πράγματα. Κλείνοντας ο κ. Τέγος εξέφρασε την αντίδρασή του ως προς τη χωροθέτηση και όχι ως προς τη δωρεά, ενώ κατέθεσε τις προτάσεις του ως προς την όλη διαδικασία: α. Να γίνει η αποδοχή της δωρεάς από το Δ.Σ., β. να αποσταλεί κείμενο ευχαριστιών στη Βουλή των Ελλήνων, γ. να χωροθετηθεί το άγαλμα μετά από αρχιτεκτονική μελέτη (και να αναζητηθεί η παλαιά μελέτη για την πλ. Πλαστήρα) και τέλος δ. η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του αγάλματος να γίνει έπειτα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα.
Ο κ. Παλαμιώτης
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Παλαμιώτης είπε ότι για τη χωροθέτηση του αγάλματος θα πρέπει να έχει άποψη και ο εμπνευστής της ιδέας της δωρεάς (δηλαδή ο κ. Σιούφας) και τόνισε ότι για το παραπάνω θέμα δεν πρέπει να αναπτυχθούν οι συνηθισμένες αντιπαλότητες, αλλά πρέπει ομόφωνα να ληφθεί μια απόφαση.
Ο κ. Χατζοπλάκης
Πλην όλων των άλλων, ο κ. Χατζοπλάκης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι τυπικά έφερε το θέμα προς συζήτηση στο συμβούλιο, αφού ήδη οι προσκλήσεις για τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έχουν τυπωθεί, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει η χωροθέτηση. «Δυστυχώς η Δημοτική Αρχή δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως ορισμένες πράξεις ανθρώπων υποβαθμίζουν κάποιες σημαντικές δράσεις. Καταλήγοντας, πρότεινε να αρθεί η ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων που είναι η 11η Απριλίου, προκειμένου να εκφραστούν οι αρχιτέκτονες της Καρδίτσας και οι αρμόδιες υπηρεσίες για τη χωροθέτηση του αγάλματος και χωρίς βιασύνη να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.
Η πρόταση
Εν τέλει, η πρόταση της Επιτροπής Σχεδίου του Δήμου Καρδίτσας για την τοποθέτηση του αγάλματος στο ψηλότερο σημείο του ανθώνα που βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά της Πλατείας Πλαστήρα, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (θετικά ψήφισε και ο κ. Φαλάρας), ενώ λευκή ψήφο έδωσαν οι κ.κ. Χατζοπλάκης, Τέγος, Λάμπρου και Παπαδημητρίου. Επίσης ομόφωνα αποδεκτή έγινε η δωρεά και η αποστολή ευχαριστηρίου μηνύματος στον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ εγκρίθηκε και το ποσό των 1000 ευρώ ως έξοδα για την εκδήλωση.