Ερώτηση Τσιάρα για το πρόγραμμα νέων αγροτών & κτηνοτρόφων


Την στήριξη όλων των νέων αγροτών και κτηνοτροφών, που έκαναν έναρξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης από το 2007 και μετά, χωρίς εξαιρέσεις ζήτησε με ερώτηση του προς το αρμόδιο Υπουργείο, ο Βουλευτής του νομού της Ν.Δ., κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας.

 Πιο συγκεκριμένα, με ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, ζήτησε να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης νέων Αγροτών του Μέτρου 112 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013, και όσοι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκίνησαν την αγροτική τους ενασχόλησης κατά τους πρώτους μήνες του 2007 και που προς το παρόν εξαιρούνται από το πρόγραμμα ενίσχυσης, λόγω του χρονικού ορίου των 14 μηνών.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

      κ. ΣΩΤΗΡΙΟ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ.

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Μια από τις κυριότερες στοχεύσεις της αγροτικής πολιτικής, είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων γεωργών, οι οποίοι με νέες ιδέες και πρωτοβουλίες μπορούν να αναπτύξουν μια ανταγωνιστική αγροτική οικονομία.

Προς επίτευξη των παραπάνω επιδιώξεων, η Ελληνική Πολιτεία δίνει την δυνατότητα σε νέους αγρότες να επωφεληθούν μέσω του Μέτρου 112 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 του Κανονισμού (ΕΚ) 1698/2005 του Συμβουλίου για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.), η εφαρμογή του οποίου αποσκοπεί στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της γεωργίας. Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται η παροχή οικονομικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της εγκατάστασης νέων γεωργών ηλικίας κάτω των 40 ετών, οι οποίοι διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα, εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης και υποβάλουν επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Η νέα προκήρυξη του προγράμματος επιχορήγησης νέων αγροτών για το έτος 2009, αφορά μόνο σε όσους εξ’ αυτών έκαναν έναρξη αγροτικής εκμετάλλευσης έως και 14 μήνες πριν. Με δεδομένο ότι η προηγουμένη εφαρμογή του προγράμματος ίσχυσε έως τα τέλη του 2006, με τον τρόπο αυτό αποκλείονται κατηγορηματικά από την δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα, όσοι νέοι αγρότες προέβησαν σε έναρξη πριν τους 14 μήνες, ήτοι κατά τους πρώτους μήνες του 2007.

Ο ως άνω χρονικός περιορισμός δημιουργεί νέους αγρότες 2 ταχυτήτων και αποτελεί μια άδικη, κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της οικονομικής ισότητας, συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι τους.

Καθώς γνώμονας της αγροτικής πολιτικής μας παραμένει η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και η παραμονή των αγροτών μας στην ύπαιθρο, είναι επιβεβλημένο οι νέοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να στηρίζονται με περισσότερο απλοποιημένα και αποκεντρωμένα προγράμματα, τα οποία δίνουν σημαντικό κίνητρο για την παραμονή τους στην ύπαιθρο και την είσοδο τους στο αγροτικό επάγγελμα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Αν είναι δυνατή η τροποποίηση των χρονικών προϋποθέσεων, ώστε να είναι δυνατόν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών, όλοι όσοι έχουν κάνει έναρξη της γεωργική τους εκμετάλλευσης, από την 02.01.2007 και μετά;
  2. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η απάλειψη του χρονικού περιορισμού των 14 μηνών, αν προτίθεται το υπουργείο να λάβει ειδικά μέτρα στήριξης για όσους νέους αγρότες, δεν μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενίσχυσης λόγω του δεκατετραμήνου και εφόσον πληρούν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις ένταξης;»
Προηγούμενο άρθρο Eπιτυχίες των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο ΛΕ.Φ.Κ.Κ – Έκθεση μαθητών φωτογραφίας από 20 έως 27 Μαρτίου