Παραδόθηκε στον Δήμαρχο Μουζακίου η μελέτη για το αρδευτικό Φαναρίου


Μελέτη για το αρδευτικό του αγροκτήματος Φαναρίου παρέδωσε στο Δήμαρχο Μουζακίου και στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαλκίδης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Μουζακίου και της ομάδας Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου και εκ μέρους της Ομάδας η κ. Αρετή Ντουρλιού στην εισήγησή της τόνισε τα παρακάτω:

«Η Ομάδα Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου σας καλωσορίζει στη σημερινή Ημερίδα.

Σήμερα θεωρούμε ότι υλοποιείται ένας από τους βασικούς στόχους που έθεσε η Ομάδα Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου, το αρδευτικό.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ηρακλή Χαλκίδη, Λέκτορα στο ΤμήμαΓεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δέχτηκε να μας βοηθήσει και να αναλάβει την εκπόνηση αυτής της μελέτης.

Σήμερα εκτός από την παρουσίαση της μελέτης με θέμα: «Προοπτικές για τη δημιουργία αρδευτικού δικτύου των αγροκτημάτων του αναδασμού περιοχήςΦαναρίου», θα γίνει και η παράδοσή της στον Δήμαρχο κ. Κωτσό.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή θα μεριμνήσουν για την υλοποίηση και την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι εάν η μελέτη αυτή δοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα στην Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε Καρδίτσας Περιφέρειας Θεσσαλίας θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Είμαστε σίγουροι ότι η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός θα ανταποκριθούν και θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση αυτού του έργου για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Αυτή η μελέτη είναι έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προσωπικά του Λέκτορα Ηρακλή Χαλκίδη, ο οποίος κατά τη γνώμη μας επιβάλλεται να μετέχει στην περαιτέρω πορεία υλοποίησης του έργου.

Τέλος θα χρειαστεί να δημιουργηθεί μία επιτροπή για τον συντονισμό και την προώθηση του σημαντικού αυτού έργου για τον τόπο μας.»

Ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την ομάδα Φαναριωτών για την Ανάπτυξη του Θεσσαλικού Κάμπου για την άψογη συνεργασία που έχουν αναπτύξει και επεσήμανε πως ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον πλέον γρήγορο και αξιόπιστο δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Ο Πρόεδρος του Φαναρίου κ. Κολοσούσας από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Καθηγητή κ. Χαλκίδη για την ευγενική του διάθεση να εκπονήσει τη μελέτη της αρδευτικού δικτύου του Αγροκτήματος Φαναρίου που αποτελεί μία σοβαρή εργασία η οποία πλέον μένει να εξελιχθεί σε μελέτη εφαρμογής ώστε να τύχει χρηματοδότησης.

O καθηγητής κ. Χαλκίδης στην εισήγησή του ανέφερε τα παρακάτω:

«Στη χώρα μας οι αρδεύσεις είναι ένας από τους κύριους παράγοντες αύξησης της παραγωγικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αλλά και βασική ανάγκη για τις περισσότερες καλλιέργειες. Ωστόσο το νερό αποτελεί τον σημαντικότερο φυσικό πόρο όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής ζωής. Η αύξηση της κατανάλωσης του νερού καθώς και οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές κάνουν επιτακτική την ανάγκη αειφορικής διαχείρισης αυτού του φυσικού πόρου. Για την οικονομικότερη διασφάλιση των αρδεύσεων αλλά και την ιδανικότερη αξιοποίηση του νερού απαιτείται συλλογική προσπάθεια. Προς αυτή την κατεύθυνση στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται ο σχεδιασμός και η διαστασιολόγηση ενός αρδευτικού δικτύου στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου. Η διαστασιολόγηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη μέθοδο ελεύθερης ζήτησης του Clement. Με τη μέθοδο αυτή επιτυγχάνεται ο σχεδιασμός του οικονομικότερου δυνατόν, δικτύου τόσο από πλευράς κατασκευής όσο και της λειτουργίας του, ενώ παράλληλα η χρήση του είναι ελεύθερη από τους καλλιεργητές ανά πάσα στιγμή.

Η μελέτη αυτή είναι μια πρώτη προσπάθεια ανάδειξης των πλεονεκτημάτων κατασκευής ενός κλειστού δικτύου άρδευσης.

Πλεονεκτήματα αποτελούν:

  1. οι μειωμένες απώλειες νερού περίπου στο 15% όταν τα ανοικτά δίκτυα διανομής νερού της περιοχής καταγράφουν απώλειες πάνω από το 45%.

  2. Η αξιοποίηση αυτών των απωλειών μειώνει την ανάγκη κατασκευής ταμιευτήρων υψηλού κόστους καθώς και άντλησης νερού από τους υπόγειους υδροφορείς.

  3. Η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για τις αρδεύσεις σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου μειώνει το κόστος παραγωγής, οπότε οι παραγωγοί απολαμβάνουν επιπλέων κέρδος ή πιο ανταγωνιστικά προϊόντα.

  4. Επίσης, μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των αγροτικών προϊόντων, κάτι που βοηθά στην προτίμηση των προϊόντων στις αγορές της Βόρειας Ευρώπης.

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους που μας απομένουν, επιβάλλεται να επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής μπορεί να μην γίνουμε πλούσιοι ποτέ, τουλάχιστον όμως δεν θα πεινάσουμε.»

Μετά το πέρας της ημερίδας αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής που θα βοηθήσει την καθηγητή να ολοκληρώσει τη μελέτη και ταυτόχρονα να συμβάλλει σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου στην υλοποίηση του έργου, Την επιτροπή αποτελούν οι:

  1. Ηρακλής Χαλκίδης
  2. Αρετή Ντουρλιού-Τσιούμα
  3. Γεώργιος Κουλοσούσας
  4. Γιάννης Φασιανός
  5. Κωνσταντίνος Πάντος
  6. Βούλα Φασιανού
  7. Σωκράτης Μπακλαβάς

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μαθήματα γυμναστικής για τους νέους του Κέντρου Ορίζοντες
Επόμενο άρθρο Μη φοβηθείτε: Θα δοκιμάσουν τις σειρήνες συναγερμού την Τετάρτη