«Η αλληλεξάρτηση της ασφάλειας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ίσως ένα από τα βασικά διδάγματα που αντλήθηκαν από την κοινή ιστορική εμπειρία μας», επεσήμανε από το Σπλιτ της Κροατίας, ο Βουλευτής Καρδίτσας της Ν.Δ., κ. Κώστας Τσιάρας, όπου βρίσκεται για την συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Ασφάλειας και Άμυνας των Κοινοβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου υπήρξε ένας από τους βασικούς ομιλητές στην στρογγυλή τράπεζα της συνόδου. Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε, πως η επιδίωξη της ειρήνης και της ασφάλειας δεν ήταν ποτέ εύκολη υπόθεση για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, διάφορες περιοχές της έχουν αποσταθεροποιηθεί, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Σε μια εποχή γεωπολιτικών ανακατατάξεων η ανταλλαγή ευαίσθητων πληροφοριών, στα πλαίσια μιας διακρατικής συνεργασίας, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τη διατήρηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και των καλών σχέσεων μεταξύ όλων των περιφερειακών παραγόντων.
Ο Βουλευτής Καρδίτσας σημείωσε, ότι η ΕΕ θεωρεί την ασφάλεια ως αναμφισβήτητη προϋπόθεση για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, η τρομοκρατία, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το οργανωμένο έγκλημα, ιδίως μεσω του διασυνοριακού λαθρεμπορίου ναρκωτικών, ανθρωπίνων οργάνων, γυναικών, λαθρομεταναστών και όπλων, στέκονται ως οι πιο σοβαρές απειλές. Κρίνεται αναγκαία, επομένως, η ενίσχυση του περιφερειακού διαλόγου και των μηχανισμών συνεργασίας των χωρών της περιοχής για θέματα ασφάλειας και άμυνας με την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών. Αυτό ενδεχομένως περιλαμβάνει την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών, το σχεδιασμό και το συντονισμό των διαδικασιών και τη διευκόλυνση και την υποστήριξη της δημιουργίας περιφερειακών μηχανισμών ασφάλειας.
Ο κ. Τσιάρας έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας, πως τα εθνικά κοινοβούλια έχουν ένα συγκεκριμένο ρόλο στην όλη διαδικασία. Μπορούν να καθορήσουν τις αναγκαίες πολιτικές στοχεύσεις και, μέσα από τις εθνικές νομοθεσίες τους, το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για την συνεργασία μεταξύ των εθνικών μονάδων πληροφοριών και των αρχών επιβολής του νόμου. Ταυτόχρονα όμως οφείλουν να αποτελέσουν τον θεσμικό εγγυητή προκειμένου να διασφαλιστεί η σωστή εποπτεία στην εφαρμογή του νόμου για την καταπολέμηση των απειλών κατά της ασφάλειας της περιοχής.