Την 21η Μαρτίου 1878, στη μάχη της Ματαράγκας, λίγες εκατοντάδες Έλληνες, διεσπαρμένοι σε ένα μέτωπο τεραστίας εκτάσεως και καθόλου ή ελάχιστα οχυρό, αντιμετώπισαν νικηφόρα περισσότερες από 5000 τακτικό τουρκικό στρατό. Σε μερικά μάλιστα σημεία της μάχης λίγες δεκάδες Ελλήνων επαναστατών ήρθαν αντιμέτωποι με χιλιάδες Τούρκων καλά εκπαιδευμένων και οργανωμένων.
Η νίκη που μετά από ολοήμερη σκληρή μάχη έστεψε τα ελληνικά όπλα δεν ήταν καθόλου εύκολη. Δεν πρέπει άλλωστε να υποτιμούμε ένα αντίπαλο που λίγα χρόνια μετά (1897) κατανίκησε τον τακτικό ελληνικό στρατό. Η μάχη της Ματαράγκας και οι άλλες νικηφόρες μάχες του 1878, προετοίμασαν το έδαφος για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Άρτας, 3 χρόνια μετά, το 1881.
Το μήνυμα της νικηφόρας επανάστασης του 1878 είναι διπλό:
- 1) Δεν υπάρχει ιστορικός υπερκαθορισμός και προκαθορισμός αλλά αρκεί πολλές φορές μία δράκα γενναίων και αφοσιωμένων στο σκοπό τους ανθρώπων για να μεταβάλλουν τη ροή της ιστορίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ηρωισμός 150 «στασιαστών» υπαξιωματικών και των ντόπιων επαναστατών που τους πλαισίωσαν, περιφρονώντας το «πολιτικά ορθό» της εποχής, δημιούργησε την επανάσταση του 1878 και θεμελίωσε την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Άρτας.
- 2) Η αγάπη για την πατρίδα και ο αγώνας για την εθνική ολοκλήρωση, ξεπερνά το ατομικό συμφέρον και τα υλιστικά ελατήρια. Το πάθος για την απελευθέρωση των υποδούλων ελληνικών εδαφών έκανε τους «ξενομερίτες» υπαξιωματικούς να στασιάσουν, να εγκαταλείψουν την υπηρεσία τους και να θυσιάσουν την ζωή τους μαζί με τους ντόπιους επαναστάτες, για την ελευθερία του τόπου αυτού. Το ίδιο πάθος λίγα χρόνια μετά, το 1912, έκανε τα παιδιά των κολλήγων να πολεμήσουν ηρωικά για την ελευθερία της Μακεδονίας, ενώ στους ίδιους το ελλαδικό κράτος που υπηρετούσαν ηρνείτο το δικαίωμα να κατέχουν τη γη τους.
Ένας μεγάλος διανοητής του περασμένου αιώνα ο Άρθουρ Καίσλερ, έγραψε: «Ο άνθρωπος δεν είναι ένα νησί. Είναι ένα ολόνιο» (από το όλον= σύνολο και -όνιο= μέρος συνόλου).
Εκτός από άτομα είμαστε και μέρη ενός ευρύτερου συνόλου.
- Ενός συνόλου διαχρονικού που εκτείνεται σε παρελθόν, παρόν και μέλλον, πέραν χωρικών περιορισμών.
- Ενός συνόλου, που οι δεσμοί μας με αυτό είναι βιολογικοί, πνευματικοί, πολιτιστικοί, ηθικοί και ιστορικοί.
- Ενός συνόλου που περιέχει μέσα του τις γενεές των προγόνων μας και εν δυνάμει τις στρατιές των απογόνων μας.
Αυτό το σύνολο είναι ο λαός μας στην ιστορική του πορεία, είναι το έθνος μας. Μόνο υπάρχοντας και δρώντας εκτός από άτομα και σαν μέλη του συνόλου αυτού, ολοκληρωνόμαστε σαν ανθρώπινες υπάρξεις και προσδιοριζόμαστε επί της γης. Οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό είναι κάτι λιγότερο από αυτό.
Το μήνυμα λοιπόν της ημέρας είναι ξεκάθαρο και απλό: όσο και αν οι κατά καιρούς «μεγάλοι» της γης δομούν το εκάστοτε «πολιτικά ορθό» σύμφωνα με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς τους και προσπαθούν να το υλοποιήσουν με τους εκάστοτε πραιτωριανούς και τα μισθωτά τους παπαγαλάκια, άλλο τόσο οι πανάρχαιες δυνάμεις που οδηγούν τα έθνη στη χάραξη της ιστορίας τους, θα αναδύονται μέσα από τις ηρωικές πράξεις των ξεχωριστών ανθρώπων, που ακούγοντας βαθειά στην ύπαρξή τους τη φωνή του έθνους τους είναι εκείνοι που τελικά δημιουργούν την ιστορία, σε πείσμα κάθε γραφειοκράτη.
Καρδίτσα 20 Μαρτίου 2009
Νομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσης
Κώστας Καρδαράς
Πρόεδρος