Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξε ο Πρέσβης του Βιετνάμ κ. VU BINH κατά τη διάρκεια της τεχνικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Πρεσβείας στην Αθήνα μεταξύ του Δημάρχου Μουζακίου στελεχών του Δήμου, καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φορέων του Δήμου.
Η τεχνική σύσκεψη ήταν αποτέλεσμα της μέχρι τώρα συνεργασίας μεταξύ του Δημάρχου κ. Κωτσού και του πρέσβη του Βιετνάμ κ. VU BINH με στόχο τη διερεύνηση των τομέων συνεργασίας της περιοχής του Μουζακίου αλλά και ευρύτερα της Καρδίτσας με την Ασιατική Χώρα.
Μέσα από τη δίωρη συζήτηση, προέκυψε το έντονο ενδιαφέρον του Βιετνάμ για το Καρδιτσιώτικο βαμβάκι, καθώς οι ετήσιες εισαγωγές του Βιετνάμ σε βαμβάκι ανέρχονται στους 500.000 τόνους!!!, αφού εκεί έχουν την έδρα τους πολλές μεγάλες βιομηχανίες του κλωστοϋφαντουργικού τομέα αλλά και επώνυμοι κατασκευαστές ρούχων.
Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον επέδειξαν οι βιετμαμέζοι για τη μεταφορά τεχνογνωσίας πάνω στην βιομηχανοποιημένη καλλιέργεια του βαμβακιού από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Θεσσαλία προς τη χώρα τους, καθώς η παρουσίαση που τους έκανε ο Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, Διευθυντής του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος ήταν πληρέστατη και τους άφησε άριστες εντυπώσεις.
Στη συνέχεια ο Δρ. Αβραάμ Χα, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Γενετικής και Βελτίωσης Φυτών παρουσίασε τη δουλειά που γίνεται στο τμήμα Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο κ. Πρέσβης του ζήτησε να υπάρξει ανταλλαγή φοιτητών κυρίως Βιετναμέζων που θα μπορούσαν να έρθουν στη χώρα μας για να παρακολουθήσουν καλοκαιρινά προγράμματα εκπαίδευσης (summer schools) προκειμένου να ενσωματώσουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές και εν συνεχεία να τις μεταφέρουν στη χώρα τους.
Ο κ. Γκαραβέλας Ηλίας, Βιοτέχνης Επίπλων και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μουζακίου παρουσίασε τις δυνατότητες που έχουν οι επιχειρήσεις επίπλου και ξύλου της περιοχής του Μουζακίου και ανέλυσε τις ευκαιρίες συνεργασίας με αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ασιατικής χώρας.
Ο Δρ. Αθανάσιος Σκαρβέλης, Αναπλ. Καθηγητής στο Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, του ΤΕΙ Θεσσαλίας, έκανε παρουσίαση του τμήματός του και ανέφερε ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί συνεργασία με αντίστοιχα τμήματα των πανεπιστημίων του Βιετνάμ.
Ο κ. Μπέλλης Βασίλειος, Χημικός Μηχανικός, Διευθυντής Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ) ΑΕ ΟΤΑ, παρουσίασε τη δουλειά που γίνεται από την πλευρά της ΑΝΚΑ ως τεχνικού συμβούλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Τοπικών Φορέων της Καρδίτσας και κέρδισε το ενδιαφέρον του κ. VU BINH ο οποίος ζήτησε συνεργασία σε θέματα τοπικής ανάπτυξης.
Ο κ Τορτοπίδης Παναγιώτης, Μηχανικός στέλεχος του Δήμου Μουζακίου παρουσίασε τη δουλεία που γίνεται στο Δήμο Μουζακίου στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς επίσης και στον τομέα της διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Τέλος ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στέβιας κ. Κολοσούσας παρουσίασε τις δράσεις και τη λειτουργία του συνεταιρισμού όπως και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η νέα καλλιέργεια για το Ν. Καρδίτσας.
Στη σύσκεψη πέραν του Πρέσβη VU BINH και των συνεργατών του συμμετείχαν από Ελληνικής πλευράς οι κ.κ.
-
Κωτσός Γεώργιος, Δήμαρχος Μουζακίου
-
Φραγκόπουλος Δημήτριος, Γραφείο προγραμματισμού Δήμου Μουζακίου
-
Τορτοπίδης Παναγιώτης, Μηχανικός στέλεχος του Δήμου Μουζακίου,
-
Δρ. Αβραάμ Χα, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Γενετική και Βελτίωση Φυτών, Παν. Θεσσαλίας
-
Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε, Διευθυντής Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος
-
Δρ. Αθανάσιος Σκαρβέλης, Αναπλ. Καθηγητής Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, Τεχνολόγος Ξύλου, ΤΕΙ Θεσσαλίας
-
Μπέλλης Βασίλειος, Χημικός Μηχανικός, Διευθυντής Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ) ΑΕ ΟΤΑ,
-
Κουλοσούσας Γεώργιος, Πρόεδρος Τοπ. Κοινότητας Φαναρίου, Πρόεδρος Συνεταιρισμού Στέβιας Ν. Καρδίτσας
-
Γκαραβέλας Ηλίας, Βιοτέχνης Επίπλων, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μουζακίου.
Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης αποφασίστηκε η οργάνωση επίσημης επίσκεψης, εντός του πρώτου δεκαήμερο του Οκτωβρίου κατά την οποία ο κ. VU BINH συνοδευόμενος από επιχειρηματίες και στελέχη της Πρεσβείας του Βιετνάμ, θα επισκεφθούν το Μουζάκι και την Καρδίτσα προκειμένου να έρθουν σε επαφή με παραγωγούς βαμβακιού και εκκοκκιστές για την διερεύνηση πιθανής συνεργασίας, καθώς επίσης και να γνωρίσουν από κοντά τη λειτουργία του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος του Τμήματος Γεωπονίας και του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου καθόσον εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.