Τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα τίμησε το βράδυ της Τρίτης η Οργανωτική Επιτροπή του 25ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας.
Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης ευχόμενος στον κ. Πλέσσα να συνεχίσει για αρκετά χρόνια ακόμα να μας χαρίζει τέτοιες μοναδικές στιγμές με τη μουσική του.
Εκείνος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή για την τιμή που του έκανε και ευχήθηκε στο Φεστιβάλ ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες. Στους δε ερασιτέχνες ευχήθηκε να ικανοποιήσουν όλα τα όνειρά τους και να εργάζονται πάντα με πάθος και μεράκι.
Το κείμενο με το οποίο θα προσφωνούσε τον κ. Πλέσσα ο ποιητής Δημήτρης Μπρούχος, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί, διάβασε η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κ. Κατερίνα Σταθοπούλου τονίζοντας τα εξής :
«Είναι φορές που η αμηχανία περισσεύει, ιδίως όταν πρόκειται να διαχειριστείς μια προσωπικότητα, που συνδέεται μ ΄ ένα όνομα που κατάφερε να μπει σε κάθε σπίτι, σε κάθε καρδιά, σε κάθε ραδιόφωνο, στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη της ζωής μας.
Που συνδέθηκε με τις ελπίδες και τα όνειρα της νιότης μας και με τις ανεπανάληπτες στιγμές της πρώτης αγάπης.
Η μουσική του μας έκανε να δακρύσουμε, να νιώσουμε, να ανακαλύψουμε μέσα μας αρχές και αξίες που οι ρυθμοί των καιρών μας έκαναν να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν.
Γεννημένος στην Αθήνα, με ζακυνθινή καταγωγή και ρίζα από τη Βασιλεύουσα, από μικρός βγήκε στη βιοπάλη ορφανεμένος από μητέρα, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που τα πέτρινα χρόνια δημιουργούσαν.
Έτσι πορεύτηκε, κρατώντας πάντοτε στα μάτια το όραμα που τον κράτησε και τον στήριξε : την Επιστήμη και τη Μουσική.
Υπήρξε ο πρώτος σολίστας πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.
Ταυτόχρονα σπουδάζει Χημεία και αργότερα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Πανεπιστήμιο CORNELL ανακηρύσσεται διδάκτορας στη Χημεία ενώ την ίδια στιγμή, εντάσσεται στην πρώτη πεντάδα των καλύτερων εκτελεστών πιάνου.
Η αφομοίωση της τζάζ, έκανε τη διαφορά : «Μίμη, παίζεις στ ΄ αλήθεια σαν μαύρος…..», ήταν η συνηθέστερη έκφραση.
Έτσι, μαζί με την παρουσία του και τον πλούτο της ψυχής του, έφερε στην Ελλάδα τον αέρα της τζάζ, διατηρώντας όμως πάντα στην έμπνευσή του τα στοιχεία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και τα αυθεντικά στοιχεία των λαϊκών δρόμων, δίνοντας μερικές από τις μεγαλύτερες και διαχρονικότερες επιτυχίες στη δισκογραφία, στο θέατρο και στον κινηματογράφο.
Έφερε επίσης μοναδικά διεθνή βραβεία. Ίδρυσε μαζί με τότε ομολόγους του, τα Φεστιβάλ Τραγουδιού και Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, στα οποία βραβεύτηκε επανειλημμένα με τα τραγούδια του και διακρίθηκε για τις μέχρι σήμερα αξεπέραστες ενορχηστρώσεις του.
Ανέδειξε τις μεγαλύτερες φωνές του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα :
Γιάννης Πουλόπουλος, Μαρινέλλα, Νάνα Μούσχουρη, Στράτος Διονυσίου, Ζωή Κουρούκλη, Γιοβάννα, Γιάννης Βογιατζής, Τζένη Βάνου, Ρένα Κουμιώτη, Πόπη Αστεριάδη και ο κύκλος των Πλεσσόπουλων εμπλουτίζεται ακόμα.
«Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Όλα δικά σου μάτια μου», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Τι σου΄ κανα και πίνεις» και τι άλλο δεν φέρνει ο νους, όταν μιλάμε για καλό ελληνικό τραγούδι.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, η Εκκλησία της Ελλάδας, Ο Πατριάρχης Πολωνίας, ο Δήμαρχος Αθηναίων και πολλοί άλλοι, απέδωσαν στην συνολική προσφορά του τις ύψιστες των διακρίσεων.
Σ ΄ αυτόν τον εκλεκτό πολίτη, τον διαχρονικότερο Έλληνα συνθέτη, τον υπέροχο άνθρωπο, που το έργο του για τον τόπο μας είναι αληθινή ευλογία.
Στάθηκε πάντα στο ύψος των περιστάσεων, κρατώντας ψηλά τη σημαία του ήθους και μη εξαργυρώνοντας το αντίκρισμα του σε κομματικά οφέλη»
Αυτή ήταν η πέμπτη κατά σειρά ημέρα του Φεστιβάλ που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και με το Δήμο Καρδίτσας – ΔΗ.Κ.Ε.Κ. Τη διοργάνωση υποστηρίζει επίσης η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων που δίνει το δικό της βραβείο για την καλύτερη παράσταση και οι χορηγοί που είναι το ξενοδοχείο ΄΄Μητρόπολις΄΄, τα βιβλιοπωλεία ΄΄Παιδεία΄΄ και η Interamerican.
Στο διαγωνιστικό μέρος, το θεατρόφιλο κοινό της πόλης είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το Δημοτικό Θέατρο Λειβαδιάς ΄΄Όμιλος Φίλων Θεάτρου΄΄ που παρουσίασε το έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ ΄΄Ο αφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί΄΄.
Τετάρτη ακολούθησε το τιμητικό αφιέρωμα στο θεατρικό συγγραφέα Γιώργη Χριστοφιλάκη για τον οποίο μίλησε ο ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος. Η βραδιά συνεχίστηκε με την Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας ΄΄Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος΄΄ που παρουσίασε το έργο του Λόρκα ΄΄Γέρμα΄΄
Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαρτίου.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ :
Σημαντικές, όμως, είναι και οι προσωπικότητες που στελεχώνουν την Κριτική Επιτροπή του 25ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας. Το δύσκολο αυτό έργο έχουν αναλάβει οι εξής :
- ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ (ΗΘΟΠΟΙΟΣ)
- ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΣΕΝΗ (ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ)
- ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΛΙΚΗΣ (ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ)
- ΓΙΩΡΓΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΑΚΗΣ (ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ)
- ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΔΕΡΑΤΟΣ (ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ)
Πέμπτη 19 Μαρτίου, ώρα 8.30 μ.μ.
- “Μπαμπάδες με ρούμι” των Μιχάλη Ρέππα – Θανάση Παπαθανασίου από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Εύοσμου Θεσσαλονίκης
Παρασκευή 20 Μαρτίου, ώρα 8.30 μ.μ.
- Τιμητικό αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Χρήστο Λεοντή.
- Αναφορά στη ζωή και το έργο του από το συνθέτη – μουσικολόγο Νεοκλή Νεοφυτίδη.
- Απονομή τιμητικής πλακέτας
- “Ο Αϊ Βασίλης ήταν σκέτη λέρα” του JosianBalasko, σε μετάφραση – διασκευή Μ. Ρέππα – Θ.Παπαθανασίου από τη Θεατρική Ομάδα “Προσκήνιο” του Δήμου Πραμάντων Ν. Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Βάσω Μακρή και Παύλος Βησσαρίου και το εισιτήριο είναι 5 ευρώ για μικρούς και μεγάλους.
Το έργο της αφίσας και του προγράμματος φιλοτέχνησε ο εικαστικός καλλιτέχνης Θανάσης Άγγελος.