Συζήτηση στη Βουλή για την κερκίδα του Σταδίου Καρδίτσας


Συζητήθηκε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής Ερώτηση του Βουλευτή του Νομού μας και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια σχετικά με την κερκίδα του Σταδίου Καρδίτσας που χρήζει επισκευής ή αντικατάστασης. Συγκεκριμένα, το σύνολο της συζήτησης στην Ολομέλεια του Σώματος έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τελευταία είναι η με αριθμό 2306/23.7.2008 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Ρόβλια προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με την επισκευή της κερκίδας στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας.

Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:

«Σχετικά με το θέμα της επισκευής ή αντικατάστασης της ανατολικής κερκίδας, χωρητικότητας 2.200 θεατών, στο Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, η οποία παραμένει κλειστή από διετίας περίπου, υπέβαλα την με αριθμ. πρωτ. 12471/20.5.2008 ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με την πρόθεση ένταξης του έργου επισκευής της κερκίδας ή κατασκευής νέας στο πρόγραμμα έργων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Η απάντηση που έλαβα ήταν αρνητική. Στη συνέχεια, η ποδοσφαιρική ομάδα στο νομό μας «Αναγέννηση Καρδίτσας» προβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική Κατηγορία, σημειωτέον δε ότι κατατάσσεται μεταξύ των πρώτων ομάδων πανελλαδικά σε αριθμό εισιτηρίων. Άρα, η ανάγκη επισκευής ή αντικατάστασης της ως άνω κερκίδας έχει μετατραπεί πλέον σε υποχρέωση που σαφέστατα ανήκει στην πολιτεία, δεδομένου ότι τα οικονομικά του Δήμου Καρδίτσας αποκλείουν την οποιαδήποτε δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από το Δήμο. Η Κυβέρνηση οφείλει να εντάξει το έργο της επισκευής ή αντικατάστασης της ως άνω κερκίδας σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και να το χρηματοδοτήσει άμεσα. Πιστεύουμε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα, από οικονομικής πλευράς στο να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι Υπουργοί;

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την ικανοποίηση του αιτήματος των Καρδιτσιωτών για την επισκευή ή αντικατάσταση της ανατολικής κερκίδας του Δημοτικού Σταδίου Καρδίτσας, δεδομένης και της συμμετοχής πλέον της «Αναγέννησης Καρδίτσας» στο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας;».

Στην ερώτηση του κ. Ρόβλια θα απαντήσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος επί του αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης.

Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, κατ’ αρχάς προκύπτει και από τον ίδιο τον τίτλο της ερώτησης ότι το Στάδιο της Καρδίτσας, στο οποίο αγωνίζεται η τοπική ομάδα της Αναγέννησης, είναι δημοτικό και έχει παραδοθεί στο Δήμο με το νόμο «Πολιτεία», από το 2001, από τη δική σας κυβέρνηση και πράξατε σοφά, γιατί αυτήν τη στιγμή η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει είκοσι επτά στάδια σε όλη την Ελλάδα.

Σκεφτείτε ότι οι Δήμοι είναι χίλιοι τριάντα τέσσερις. Δηλαδή πρέπει να υπάρχουν δύο – τρεις χιλιάδες στάδια σε όλη την Ελλάδα με τα είκοσι οκτώ και τριάντα ένα εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί το 2007 και το 2008 από τις δημόσιες επενδύσεις του Υπουργείου Αθλητισμού. Όπως καταλαβαίνετε, ήταν φύσει αδύνατο να μπορέσουμε ένα τόσο μεγάλο εύρος σταδίων μόνο να το εξετάσουμε και όχι να βοηθήσουμε.

Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων αυτών. Είναι περιουσιακά τους στοιχεία. Γνωρίζετε, επίσης, ότι όταν παρέδωσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα πρώην εθνικά στάδια και μάλιστα με πρόσθετους πόρους μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν ανέλαβε η Γενική Γραμματεία και στο διηνεκές την υποχρέωση να μεριμνά για έργα συντήρησης κ.ο.κ.

Ως προς την επισκευή αντικατάστασης της ανατολικής κερκίδας, στην οποία αναφέρεται ο κύριος συνάδελφος -η οποία σημειωτόν δεν έχει κατασκευαστεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού- θέλω να πω ότι φτιάχτηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια και παρουσιάζει προβλήματα σε ό,τι αφορά τη στατική της επάρκεια, τα οποία απαιτούν για την άρση τους είτε εκτεταμένες παρεμβάσεις-ενισχύσεις που κρίνονται αντιοικονομικές, είτε την κατεδάφιση της, κάτι που πράγματι δεν έχουμε αυτή την περίοδο τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε, ειδικά για έργα που ανήκουν στην κυριότητα και αρμοδιότητα των δήμων.

Μιλάτε, λοιπόν, για ένα κόστος 2.300 με 2.500 εκατομμύρια και εάν το βάλουμε επί χίλια τόσα, είναι 2 δισεκατομμύρια. Θα χρειαστούν πολλές γενιές Ελλήνων με τα χρήματα τα οποία έχουμε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κάθε δήμο στα προβλήματα που έχει με τα στάδιά του.

Στη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε, θα πω κι άλλα μετά τη ομιλία του κυρίου συναδέλφου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ, και επειδή τηρήσατε το χρόνο σας.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, για δύο λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν πρόκειται για ένα απλό πρόβλημα ή για μια συντήρηση του σταδίου. Σας μεταφέρω, κύριε Υφυπουργέ, ένα αίτημα του Νομού Καρδίτσας διότι το μισό στάδιο είναι σε αχρηστία. Είναι μια κερκίδα 2.300 θέσεων. Δεν έρχομαι να κάνω αντιπολίτευση, το αντιλαμβάνεστε. Έρχομαι να μεταφέρω το πρόβλημα στην πολιτική ηγεσία, ας το πούμε έτσι, ή αν θέλετε να το επαναλάβω για μια ακόμα φορά.

Είναι τριτοκοσμικές οι συνθήκες: Στάδιο πρωτεύουσας Νομού το μισό να μην λειτουργεί κι αυτό να το δείχνουν και οι τηλεοράσεις κάθε φορά που η «Αναγέννηση» αγωνίζεται και η τηλεόραση μεταδίδει ζωντανά τους αγώνες. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο είναι πρόβλημα τριετίας πλέον.

Αυτό, λοιπόν, το κόστος ο Δήμος αδυνατεί να το αντιμετωπίσει -το καταλαβαίνετε- όπως ίσως και οι περισσότεροι δήμοι. Αλλά εσείς, σαν Γενική Γραμματεία έχετε δώσει λεφτά για κερκίδες και στην Κομοτηνή που ανέβηκε ο Πανθρακικός -και καλά κάνατε- και στην Καλλιθέα -και καλά κάνατε- και στο Περιστέρι, στον Ατρόμητο -και επίσης καλά κάνατε- όπως δίνετε και χρήματα για χλοοτάπητες στην Παναχαϊκή στην Πάτρα και στον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

Θέλουμε, λοιπόν, να αντιληφθείτε ότι μια φτωχή πόλη της περιφέρειας, όπως είναι η Καρδίτσα, ένας Δήμος που δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες ζητάει τη βοήθεια της Γενικής Γραμματείας, έτσι ώστε από τα χρήματα του ΟΠΑΠ, τα οποία είναι αρκετά μπορώ να πω, υπάρχει δυνατότητα να φτιαχτεί η κερκίδα – να προσέξετε αυτό το θέμα.

Και παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να δεσμευτείτε ότι θα βοηθήσετε το Δημοτικό Στάδιο Καρδίτσας, ότι θα βοηθήσετε την πόλη της Καρδίτσας.

Σας παρακαλούμε δείτε το ξανά. Κόψτε από κάπου αλλού και βάλτε κάπου αλλού. Έχετε τον τρόπο να σταματήσει πια αυτή η -επαναλαμβάνω- τριτοκοσμική κατάσταση. Και ξέρετε κάτω από αυτή την κερκίδα είναι τα αποδυτήρια. Αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να τεθούν κι άλλα θέματα ασφάλειας των αθλητών που δεν θα ήθελα να τα ανοίξουμε τώρα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ κι εγώ τον κ. Ρόβλια.

Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για να δευτερολογήσετε, για δύο λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Συμμερίζομαι την αγωνία τη δική σας και των κατοίκων και επειδή έχω κάνει προπονητής και τρία χρόνια βοηθούσα στην Κεντρική Ελλάδα, θέλω να πω ότι έχω ιδιαίτερη ευαισθησία για τα μέρη εκείνα.

Ως προς αυτά τα οποία αναφέρατε ότι δώσαμε στην Κομοτηνή ή στη Φυλή, θέλω να σας πω ότι η Φυλή είναι ένα από τα είκοσι επτά γήπεδα τα οποία είχαμε εμείς. Πράγματι ο ΟΠΑΠ είναι πλέον μια ανώνυμος εταιρεία. Στη συμφωνία που έκανε με την ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ παρακαλέσαμε να μπουν ορισμένα στάδια σωματείων τα οποία ανέβηκαν στην Α’ και στη Β’ Εθνική και υπήρχαν προβλήματα ως προς τη στατικότητα των κερκίδων, π.χ. του Πανσερραϊκού. Έτσι μπορεί να είναι και αυτή η κερκίδα που λέτε. Γι’ αυτό που είπατε, για τα αποδυτήρια που είναι από κάτω, θα σας απαντήσω αμέσως μετά.

Στο καινούργιο πρόγραμμα το οποίο θα γίνει για τη νέα τη χρονιά, εμείς πάλι θα ζητήσουμε από τον ΟΠΑΠ μέσα στα προγράμματα που έχει και δίνει χρήματα στις ανώνυμες εταιρείες, να κοιτάξει να βελτιώσει και τις γηπεδικές συνθήκες ορισμένων ομάδων που ανεβαίνουν κατηγορία. Πράγματι είναι πολύ καλό να υπάρχουν σωστές αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε να μπορεί να πηγαίνει η οικογένεια στο γήπεδο γιατί όσο καλύτερο είναι ένα θέατρο τόσο πιο εύκολα πηγαίνει ο κόσμος και ειδικά οι γυναίκες και τα παιδιά.

Επομένως, συμφωνώ με αυτό. Ό,τι είναι να κάνουμε, θα το κάνουμε παρόλο που σας λέω ότι τόσοι πολλοί που είναι οι δήμοι, με το που θα μπλέξουμε με τους δήμους όποιος κι να είναι στο Υπουργείο, αυτό θα έχει πρόβλημα.

Θα ήθελα να σας πω ότι παρόλο που δεν είμαστε αρμόδιοι ανταποκριθήκαμε στο αίτημα του Δήμου τον περασμένο Αύγουστο, γιατί μας είχατε ξανακάνει την ερώτηση. Σε σχετικό αίτημα του Δήμου στείλαμε μηχανικούς της υπηρεσίας για διενέργεια αυτοψίας. Η διαπίστωση των μηχανικών της υπηρεσίας μας ήταν ότι οι επισκευές είναι αναγκαίες, χωρίς όμως να κρίνεται στο σύνολο η κερκίδα ακατάλληλη, δεδομένου ότι οι χώροι -αυτό που αναφέρατε κάτω από την κερκίδα π.χ. τα αποδυτήρια- μπορούν να χρησιμοποιούνται, όχι όμως η κερκίδα. Δηλαδή, για το αποδυτήριο αυτό που είπατε, δεν υπάρχει κίνδυνος. Έχουμε δώσει τα αποτελέσματα της μελέτης για να τα γνωρίζει και ο Δήμος.

Για να δείτε πόσο κοιτάζουμε εκτεταμένα την Ελλάδα και όχι μόνο ειδικές περιοχές, θα σας πω ότι στη δική σας περιφέρεια ειδικά στο Νομό Καρδίτσας τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει πάνω από 3.500 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα περισσότερα ποσά αφορούν έργα στο Μουζάκι, στο Δήμο Παλαμά και στους Σοφάδες.

Εάν τυχόν εισακουστούμε, εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να προχωρήσουμε γιατί πράγματι η Κεντρική Ελλάδα έχει μια παράδοση στον αθλητισμό. Έχει βγάλει αθλητές που έχουν κοσμήσει το στίβο, το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, τις εθνικές ομάδες και έχουμε ότι τη διάθεση πράγματι να βοηθήσουμε. Να είστε σίγουρος γι’ αυτό.

Προηγούμενο άρθρο Πολιτισμική Σύγκλιση και Ψηφιακή Τεχνολογία
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Νίκου Παππά στο Νομάρχη Καρδίτσας