Με παρέμβασή του τη Δευτέρα 16/9/2013 στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Θεσσαλίας ο Δήμαρχος Σοφάδων και μέλος του ΔΣ Μπάμπης Παπαδόπουλος έθεσε το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ζητώντας λήψη απόφασης που θα καταδικάζει την επιχειρούμενη ρύθμιση. Στην παρέμβασή του ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε:
«Το δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο πορεύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα τελευταία χρόνια επιβαρύνεται διαρκώς περισσότερο από την προσφιλή τακτική της κεντρικής εξουσίας να αναγάγει το κουτσομπολιό σε πολιτικό ζήτημα και πολιτική απόφαση για καίρια και σοβαρά ζητήματα. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση του φημολογούμενου εκλογικού νόμου, που κανένας δεν έβαλε επίσημα αλλά όλοι συζητούν στο παρασκήνιο, βρισκόμαστε προ των πυλών ενός ακόμα αιφνιδιασμού και στο γόνατο μελετημένου σχεδίου.
Ποια ανάγκη είναι αυτή που οδηγεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου 8 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Ποιοι ήταν οι λόγοι που δεν μπήκε αυτό το θέμα πολύ νωρίτερα έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για κουβέντα και διαβούλευση;
Γιατί δεν τέθηκε το θέμα έγκαιρα ώστε να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου της ΚΕΔΕ;
Απούσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πλην ελαχίστων εκλεκτών αυτοδιοικητικών στελεχών, χωρίς καμιά προειδοποίηση, χωρίς καμιά συζήτηση και διαβούλευση, προωθείται μια ακόμα ρύθμιση που η σκοπιμότητά της είναι ξένη προς τις επιδιώξεις και την αποστολή των Δήμων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση για μιαν ακόμα φορά επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως δεκανίκι για τη σωτηρία του κεντρικού πολιτικού συστήματος.
Προσωπικά, αν και πιστεύω ότι ο νέος εκλογικός νόμος λειτουργεί προς όφελος των εν ενεργεία δημάρχων, και συνεπώς είναι ευνοϊκός και για μένα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν προτίθεμαι να μείνω βουβός και άλαλος θεατής μεθοδεύσεων που λειτουργούν σε βάρος του θεσμού που υπηρετούμε και εκπροσωπούμε. Αδυνατώ πλέον να γίνομαι αναντίρρητα συμπαίχτης σ’ ένα θέατρο όπου η αυτοδιοίκηση χρησιμοποιείται από το πολιτικό σύστημα άλλοτε ως αποδιοπομπαίος τράγος και εξιλαστήριο θύμα στην απεγνωσμένη προσπάθεια που κάνει το τελευταίο για να μετακυλήσει από πάνω του το βάρος της ευθύνης για την κατάντια της χώρας και άλλες φορές να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων.
Η ΠΕΔ Θεσσαλίας πρέπει να πάρει θέση, έστω κι αν όσα κυκλοφορούν αποτελούν ημιεπίσημες ανακοινώσεις, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή της στην αιφνιδιαστική και απροετοίμαστη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κι αν ως επίφαση χρησιμοποιείται το επιχείρημα της δίκαιης κατανομής των δημοτικών συμβούλων τότε η απλή αναλογική είναι εκείνο το σύστημα που θα απαλλάξει τους πάντες από την εναγώνια αναζήτηση δικαιοσύνης. Κι αν εντέλει εκείνο που αναζητούμε είναι λύσεις που θα ανταποκρίνονται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν έχουμε παρά να ξεκινήσουμε με εκείνους τους κανόνες που είτε κάνουμε πως τους αγνοούμε, είτε τους καταργούμε προς βόλεψη ημετέρων, όπως για παράδειγμα:
-
Τη θέσπιση ανώτατου ορίου θητείας των δημάρχων καθώς και άλλων αιρετών αρχόντων (Βουλευτών, Περιφερειαρχών κλπ)
-
Την εκ νέου θέσπιση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου για τους δημάρχους που πρόσφατα κατάργησε η κυβέρνηση δημιουργώντας δημάρχους δύο ταχυτήτων: τους Πατρίκειους και τους Πληβείους.
Οποιεσδήποτε άλλες επιδιώξεις με τη θέσπιση ενός πρόχειρα σχεδιασμένου νέου εκλογικού νόμου αποτελούν υποκρισία και ένα ακόμα τραύμα στην αυτοδιοίκηση”.
Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου