Τιμητικό αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα


Το γνωστό μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα τιμάει το βράδυ της Τρίτης 17 Μαρτίου η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού στο πλαίσιο του 25ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που συνεχίζεται δυναμικά.

Αναφορά στη ζωή και το έργο του Μίμη Πλέσσα θα κάνει ο ποιητής Δημήτρης Μπρούχος.

Ο Μίμης Πλέσσας από τα μαθητικά του χρόνια υπήρξε ο πρώτος σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.

Με το κουαρτέτο και τις ορχήστρες του συνεργάστηκε με όλους τους τότε διάσημους τραγουδιστές (Δανάη, Μαρούδας, Μόλυ, Παναγόπουλος, Νινή Ζαχά, Τζίμυ Μακούλη κλπ).

Νεαρός πιανίστας ακόμα τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου Minnesota το 1951 και την επόμενη χρονιά ανεδείχθη πέμπτος κατά σειρά πιανίστας στις ΗΠΑ.

Από το 1952 ασχολήθηκε με τη σύνθεση κα διακρίθηκε έξι φορές στη χώρας μας, και επτά φορές διεθνών ( Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Βέλγιο, Παρίσι, ΗΠΑ, Τόκιο, και Αλτο Μόντε της Ιταλίας).

Ανακάλυψε ή καθιέρωσε με τα τραγούδια του πολλούς σήμερα διάσημους τραγουδιστές και ηθοποιούς (Ζωή Κουρούκλη, Νανά Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιοβάννα, Μαρινέλα, Κουμιώτη, Γιάννη Βογιατζή, Φώτη Δήμα, Γιάννη Πουλόπουλο, Τόλη Βοσκόπουλο, Στράτο Διονυσίου κλπ).

Δούλεψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο στον ψυχαγωγικό τον κλασσικό αλλά και στον προοδευτικό τομέα κάθε είδους και έλαβε Ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις (Παρίσι, Εδιμβούργο, Αλτο Μόντε, Ουάσινγκτον, Κάρλοβι Βάρι ).

‘Έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις.
Διεύθυνε με έργα του τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο.
Τιμήθηκε επανειλημμένα με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους ενώ το έργο του ” Ο Δρόμος” (στίχοι Λ. Παπαδόπουλου) κατέχει αναμφισβήτητα την πρώτη θέση στην Ελληνική Δισκογραφία

Αυτό θα είναι το τέταρτο κατά σειρά τιμητικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης, μιας διοργάνωσης που γίνεται σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, το Δήμο Καρδίτσας – Δ.Η.Κ.Ε.Κ. και με την υποστήριξη της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων που δίνει το δικό της βραβείο για την καλύτερη παράσταση καθώς και των χορηγών που είναι το ξενοδοχείο ΄΄Μητρόπολις΄΄, τα βιβλιοπωλεία ΄΄Παιδεία΄΄ και η Interamerican.

Η Τρίτη 17 Μαρτίου είναι η πέμπτη κατά σειρά ημέρα της φετινής διοργάνωσης και το πέμπτο ερασιτεχνικό σχήμα που θα διαγωνιστεί και θα διεκδικήσει κάποιο από τα βραβεία του Φεστιβάλ είναι το Δημοτικό Θέατρο Λειβαδιάς “Όμιλος Φίλων Θεάτρου” που θα παρουσιάσει στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας το έργο του  Μπέρτολτ Μπρεχτ ΄΄Ο αφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί.”

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και την Δευτέρα, το κοινό παρακολούθησε κατά σειρά τον Εκπολιτιστικό και Επιμορφωτικό Σύλλογο Κασσάνδρας ΄΄Η Κασσάνδρα΄΄ που παρουσίασε το έργο ΄΄Η σιωπή΄΄, τη Θεατρική Ομάδα Εξωραιστικού Συλλόγου Λιβαδίου Λάρισας που συμμετείχε στο Φεστιβάλ με το έργο της Βάσως Ξανθάκη ΄΄Ο γάμος΄΄ και το Κορινθιακό Θέατρο ΄΄Βασίλης Ρώτας΄΄ που  διαγωνίστηκε παρουσιάζοντας τη ΄΄Μήδεια΄΄ του Ευριπίδη΄΄.

Επίσης, έγιναν και δύο ακόμη τιμητικά αφιερώματα, ένα για τον ηθοποιό κ. Δημήτρη Καταλειφό το βράδυ του Σαββάτου και ένα για την ηθοποιό Κατερίνα Χέλμη.

Το αφιέρωμα στον Δημήτρη Καταλειφό

Αναφορά στη ζωή και το έργο του πολυβραβευμένου ηθοποιού Δημήτρη Καταλειφού έγινε από το σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη o  οποίος  χαρακτήρισε τον κ. Καταλειφό ΄΄εθνικό κεφάλαιο για το θέατρο και τον κινηματογράφο΄΄. Σεμνός και ευγενικός ο κ. Καταλειφός ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή για την τιμή που του έκανε και ευχήθηκε στο Φεστιβάλ να συνεχίσει ακόμα πιο δυναμικά και να έχει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Την τιμητική πλακέτα στον κ. Καταλειφό και το αναμνηστικό στον κ. Παπαστάθη απένειμε η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων και Υπεύθυνη της Επιτροπής Θεάτρου κ. Βάσω Κοζιού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Δημήτρης Καταλειφός αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη το 1975. Από τότε εργάζεται ως ηθοποιός. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος στις θεατρικές ομάδες «ΣΚΗΝΗ» και «ΕΜΠΡΟΣ». Έχει σκηνοθετήσει τρεις παραστάσεις. Διδάσκει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στο Ωδείο Αθηνών. Έχει παίξει σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Στην τηλεόραση ξεχώρισε η συμμετοχή στο σίριαλ ΄΄Δέκα΄΄ (του Καραγάτση) που προβλήθηκε πέρυσι αποσπώντας το Α΄ Βραβείο Ανδρικού Ρόλου για τη συγκλονιστική του ερμηνεία.

Είχαν προηγηθεί στη διάρκεια της σπουδαίας του καριέρας οι εξής διακρίσεις :

  • Ø Τιμήθηκε με το Βραβείο Α ΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία ΄΄Θεόφιλος΄΄ από τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητος και από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1987
  • Ø Με το έπαθλο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ για τη διετία 2002 – 2004, στον ΄΄Ξεριζωμό΄΄ και τα ΄΄Τρία βήματα πριν΄΄
  • Ø Με το Βραβείο Β ΄ Ανδρικού Ρόλου για τον ΄΄Ξεριζωμό΄΄ το 2003 και το Βραβείο Α ΄ Ανδρικού Ρόλου για τους ΄΄Βρικόλακες΄΄ το 2005 από το περιοδικό ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ.

Σήμερα διδάσκει στις δραματικές σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Ωδείου Αθηνών.

Το αφιέρωμα στην Κατερίνα Χέλμη

Για  την ηθοποιό Κατερίνα Χέλμη και το έργο της μίλησε ο Καθηγητής Θεατρολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ.

 Η Κατερίνα Χέλμη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου 1939. Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο πραγματοποιήθηκε το 1957. Διαμένει μόνιμα στην Αθήνα.

Φιλμογραφία

Τηλεόραση

Αναφορά στη μνήμη του συνθέτη Γιώργου Τσαγγάρη

Το βράδυ της Κυριακής έγινε αναφορά και στη μνήμη του συνθέτη Γιώργου Τσαγγάρη. Για το έργο του μίλησε η Γραμματέας της Δ.Η.Κ.Ε.Κ. και μέλος της Επιτροπής Θεάτρου κ. Μαρία Τσουρή –  Καραμπινά τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής :

«Η προσφορά του σε θέματα πολιτισμού υπήρξε εξαιρετική στην πόλη, ιδιαίτερα στο θεσμό του Πανελλήνιου Ερασιτεχνικού Φεστιβάλ Θεάτρου.

Συμμετείχε δυο φορές στην Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, υπήρξε τιμώμενο πρόσωπο στο 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου στις 26 Μαρτίου 1999.

Βοήθησε καλλιτεχνικά αρκετούς φορείς της Καρδίτσας. Συνεργάστηκε και ήταν αρωγός στο Θεατρικό τότε Εργαστήρι του Δήμου Καρδίτσας. Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας ΄΄Ο ΑΠΟΛΛΩΝ΄΄ παρουσίασε το έργο του και τα βιβλία που έγραψε πάνω στη μουσική, σε εκδήλωση συνεργασίας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας.

Ας ακολουθήσουμε το στίγμα που έδωσε ο ίδιος όταν ανέλαβε το Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας και τα λόγια του ας αποτελέσουν πυξίδα για όσους ασχολούνται με το θέατρο και τον πολιτισμό.

Δήλωσε: «Θέλω ένα θέατρο, που εκτός από αισθητική να διαμορφώνει κοινωνική και ηθική συνείδηση στους ανθρώπους. Στόχος είναι η ανθρωπιστική αξία».

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ :

Η Κριτική Επιτροπή του 25ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας  στελεχώνεται από τα εξής σημαντικά πρόσωπα :

  1. ΜΠΕΤΥ ΒΑΛΑΣΗ (ΗΘΟΠΟΙΟ) 
  2. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΣΕΝΗ (ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟ)
  3. ΣΑΚΗ ΤΣΙΛΙΚΗ (ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗ)
  4. ΓΙΩΡΓΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΑΚΗ (ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ)
  5. ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΔΕΡΑΤΟ (ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ) 

Τρίτη 17 Μαρτίου, ώρα 8.30 μ.μ.

  • Τιμητικό αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα.
  • Αναφορά στη ζωή και το έργο του από τον ποιητή Δ. Μπρούχο.
  • Απονομή τιμητικής πλακέτας.
  • ΄΄Ο αφέντης Πουντίλα και ο υπηρέτης του Ματί” του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το Δημοτικό Θέατρο Λειβαδιάς “Όμιλος Φίλων Θεάτρου”

Τετάρτη 18 Μαρτίου, ώρα 8.30 μ.μ.

  • Τιμητικό αφιέρωμα στο θεατρικό συγγραφέα Γιώργη Χριστοφιλάκη.
  • Αναφορά στη ζωή και το έργο του από τον ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλο.
  • Απονομή τιμητικής πλακέτας
  • “Γέρμα” του Λόρκα από την Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας “Αναστάσιος Μιχαήλ ο Λόγιος”.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι και την επόμενη Κυριακή 22 Μαρτίου και οι παραστάσεις ξεκινάνε στις 8.30 κάθε βράδυ στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο.

Το πρόγραμμα παρουσιάζουν οι ηθοποιοί Βάσω Μακρή και Παύλος Βησσαρίου και το εισιτήριο είναι 5 ευρώ για μικρούς και μεγάλους.

Το έργο της αφίσας και του προγράμματος φιλοτέχνησε ο εικαστικός καλλιτέχνης Θανάσης Άγγελος.

Προηγούμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι μαθητικοί αγώνες ζωγραφικής
Επόμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση για τα έργα στον Αχελώο