Μπορεί η Λάρισα να έχει κερδίσει τα σκήπτρα στην κατανάλωση καφέ, όμως και μία ακόμα πόλη μπορεί να διεκδικήσει επάξια την πρωτιά. Αυτή δεν είναι άλλη από την Καρδίτσα, όπου το επιχειρείν το τελευταίο διάστημα είναι συνυφασμένο με τις λέξεις καφετέρια – καφενείο. Οι αριθμοί από το Επιμελητήριο Καρδίτσας προσδίδουν τις αληθινές διαστάσεις σε ένα πραγματικό φαινόμενο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας στην πόλη μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 από τις συνολικά 440 νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν σε όλο το νομό οι 50 αφορούσαν καφέ – καφενείο και μέχρι τον έβδομο μήνα του 2013 από τις συνολικά 230 επιχειρήσεις που άνοιξαν οι 32 είναι καφέ – καφενείο. Η κεντρική πλατεία είχε τα πρωτεία στη δραστηριοποίηση καφέ – καφενείων, όμως εν έτη 2013 η νέα αγορά διαμορφώνεται στους εμπορικούς πεζόδρομους, σε νεοκλασικά διατηρητέα κτίσματα, σε μικρές πλατείες και στενά σοκάκια. Η πελατεία μπορεί να προέρχεται από όλες τις γειτονιές, τις τάξεις και τις ηλικίες, αφού τα προϊόντα απευθύνονται σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ανεξαρτήτου ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και οικονομικής κατάστασης. Το επιχειρείν με καφετέρια είναι σίγουρα της μόδας, η βιωσιμότητας της οποίας θα κριθεί με τον καιρό στην Καρδίτσα της κρίσης.
Κλείνουν περισσότερες επιχειρήσεις απ’ ότι ανοίγουν
Παρ’οτι λοιπόν το επιχειρείν με καφετέριες στην πόλη μας βρίσκει μεγάλη άνθηση, η επιχειρηματικότητα στην Καρδίτσα φθίνει καθημερινά με το ισοζύγιο διαγραφών – εγγραφών να έχει αρνητικό πρόσημο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Τα στοιχεία λοιπόν του ΕΒΕ για το 2012 κατέγραψαν -όπως αναφέραμε πιο πάνω- 440 νέες εγγραφές, ωστόσο οι διαγραφές ήταν πολύ περισσότερες, φτάνοντας τις 467. Πολλά περισσότερα λουκέτα μπήκαν τη χρονιά που διανύουμε, παρ’ότι αυτή δεν έχει τελειώσει ακόμη, με τις νέες εγγραφές να αγγίζουν τις 230 και τις διαγραφές τις 299.
Πιθανότατα πολύ περισσότερες
Πιθανότατα όμως τα παραπάνω νούμερα των λουκέτων να είναι πολύ περισσότερα απ’ότι εμφανίζονται…και φυσικά όχι από λάθος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας. Διότι τα Επιμελητήρια της χώρας δίνουν τον αριθμό των διαγραφών που δηλώνονται. Πώς όμως γίνεται η οριστική διαγραφή μιας επιχείρησης από το επιμελητήριο και πότε; Μια επιχείρηση κλείνει οριστικά όταν έχει κάνει παύση εργασιών στη ΔΟΥ, τη βεβαίωση της οποίας καταθέτει στο επιμελητήριο και τότε γίνεται η διαγραφή. Τη βεβαίωση διαγραφής όμως την παίρνει ο επιχειρηματίας στα χέρια του όταν είναι τακτοποιημένος στον ΟΑΕΕ, την εφορία και το ΙΚΑ. Επειδή λοιπόν δεν μπορούν να πληρώσουν τις παραπάνω οφειλές, πολλοί επιχειρηματίες κλείνουν τα μαγαζιά τους για να μην πληρώνουν τα πάγια (ενοίκιο, ΔΕΗ, υπαλλήλους κλπ) έως ότου κάνουν διακανονισμό με τον ΟΑΕΕ, αποπληρώσουν τα χρέη τους και πάρουν την πολυπόθητη οριστική διακοπή.
Το Επιμελητήριο Καρδίτσας
Το Επιμελητήριο Καρδίτσας από την αρχή της κρίσης είχε επισημάνει ότι με τις αποφάσεις για περισσότερη φορολογία και με τις πρακτικές του στραγγαλισμού της ρευστότητας η περιοχή μας, όπως και η χώρα, οδηγούνταν σε ακόμα χειρότερο επιχειρηματικό περιβάλλον τη στιγμή που η Ελλάδα δεν είναι ελκυστική σε κανενός είδους επένδυση. Δυστυχώς οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών των Επιμελητηρίων, καλούνται να υποστούν αυτή την κατάσταση λόγω των ιδεοληψιών που επικρατούν καθώς και της ατολμίας για πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές με επίκεντρο όχι την υπερφορολόγηση αλλά την μείωση της σπατάλης και την περιστολή των δαπανών που αποτελούν βαρίδια για την ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως και στη δύσκολη αυτή συγκυρία το Επιμελητήριο Καρδίτσας έχει επισημάνει οτι θα επιτελέσει στο ακέραιο τον ρόλο του και θα είναι κοντά σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις αλλά και σε όσους θέλουν να κάνουν τη δική τους προσπάθεια δημιουργώντας απασχόληση και συνθήκες πραγματικής οικονομίας. Το Επιμελητήριο Καρδίτσας θεωρεί ότι αν υπάρχει μια ελπίδα ανάπτυξης αυτή θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος σήμερα υπερφορολογείται και διώκεται παντοιοτρόπως. Αν η πολιτεία δεν φροντίσει έγκαιρα να λάβει ουσιαστικά μέτρα που θα βοηθήσουν στην επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης (ρευστότητα, πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα, μείωση της φορολόγησης), σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν ούτε επιχειρήσεις για να φορολογηθούν ούτε οι θέσεις εργασίας που αυτές συντηρούσαν, με ολέθρια για τον τόπο αποτελέσματα.