Το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ, πρώην ΚΕΤΕΑΘ), που συμμετέχει ως εταίρος στο έργο AGRO–START (Επιστημονικός Υπεύθυνος για το ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου εσσαλίας κος Κωνταντίνος Κίττας), έλαβε μέρος σε 2 Θεματικά Εργαστήρια (Workshops) του έργου στη Ρουμανία και την Ιταλία.
Το πρώτο Εργαστήριο έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι στις 13 και 14 Μαϊου 2013, με θέμα «Διάγνωση και εκτίμηση της καινοτομίας και αποδοτικότητας στην παραγωγική διαδικασία στους τομείς της κτηνοτροφίας και των οπωροκηπευτικών»καιδιοργανώθηκε από την Εθνική Ομοσπονδία Σωματείων Εργασίας στη Γεωργία, τα Τρόφιμα, τονΚαπνό και συναφείς υπηρεσίες- AGRO–STAR, Ρουμανία, που είναι ο επικεφαλής εταίρος του έργου.Το Εργαστήριο παρακολούθησαν 19 συμμετέχοντες από τους οργανισμούς των εταίρων και ο συντονισμός έγινε από εξωτερικό εμπειρογνώμονα. Μετά την εναρκτήρια ομιλία που πραγματοποιήθηκε από τον υπεύθυνο του έργου, το εργαστήριο ξεκίνησε με δύο παρουσιάσεις από την Ελλάδα. Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον Δρ Θωμά Μπαρτζάνα, Κύριο Ερευνητή ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑμε θέμα «Συστάδες Αγροδιατροφής & Περιφερειακή Ανάπτυξη».Η δεύτερη παρουσίαση έγινε από την κα Ελένη Μαλισσιόβα, εκπρόσωπο του Έλληνα εταίρουERFC, με θέμα «Καινοτομία στην Αγροδιατροφή στην Ελλάδα”. Στη συνέχεια, ο κάθε εταίρος παρουσίασε από δύο ΚαλέςΠρακτικές από την περιοχή τους. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες ανέλυσαν από κοινού τις βέλτιστες πρακτικές που παρουσιάστηκαν προκειμένου να εντοπιστούν οι παράγοντες επιτυχίας καθώς επίσης και τα εμπόδια που θα μπορούσε να αναστείλουν τη διάδοση αυτής της προσέγγισης στους συμμετέχοντες οργανισμούς, αντάλλαξαν πληροφορίες και γνώσεις και στο τέλος επέλεξαν 6 παραδείγματα καλής πρακτικής που θεωρούνται τα καλύτερα από αυτά που παρουσιάστηκαν. Τα παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών που επιλέχτηκαν είναι:
-
ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΕ – “Υπηρεσίες διάγνωσης και αξιολόγησης σε Συνεταιρισμούς Ζωοτεχνίας και σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς / Ομάδες Παραγωγών Φρούτων και Λαχανικών», του ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ
-
Foodgrade – “Εφαρμογή του Αειφόρου Κώδικα Γεωργίας της Unilever για τους παραγωγούς βιομηχανικής τομάτας”, του ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ
-
Ismea–BusinessPlanon–line, απότοΠανεπιστήμιοτουMolise.
-
PCG – Ταξινόμηση των σφαγίων χοίρων – Q&D, από το ERFC.
-
IPM-Υπηρεσία διάγνωσης και αξιολόγησης της εφαρμογής ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών (IPM) στον τομέα των κηπευτικών, από το Οικονομικό Φόρουμ της Βουλγαρίας.
-
Ολοκληρωμένη διαχείριση οπωρώνων: καινοτομία πέρα από την παράδοση (μήλα Trentino), από το Πανεπιστήμιο του Molise.
Το δεύτερο Εργαστήριο, με θέμα «Αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης για τις ΜΜΕ σε παλιά, νέα κράτη μέλη και τις υποψήφιες χώρες. Ανάλυση του τρόπου υποστήριξης των ΜΜΕ και ενημέρωση για τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση στα εργαλεία αυτά», διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια Μολίσε της Ιταλίας στην πόλη Καμπομπάσο, στις 22 και 23 Ιουλίου 2013.Στο Εργαστήριο συμμετείχαν 24 εκπρόσωποι των εταίρων και εμπειρογνώμονες, οι οποίοι σε διαβούλευση μετά την παρουσίαση των Καλών πρακτικών από κάθε εταίρο, κατέληξαν σε 6 από τις 24 Πρακτικές που παρουσιάστηκαν, ως εξής:
-
Γ. Δημόκας-Υποστήριξη αγροτών για την πρόσβαση σε χρημαροδοτικά εργαλεία, ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ.
-
TrovaAgevolazioni.it: διαδικτυακό εργαλείο για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, Πανεπιστήμιο Μολίσε, Ιταλία.
-
Χρηματοδοτικά εργαλεία και υπηρεσίες για αγροτικές περιοχές, BSC SME, Βουλγαρία.
-
Πρόγραμμα ανάπτυξης του τομέα της αμπελουργίας και της οινοποιίας της Βουλγαρίας, BEF, Bulgaria
-
SMEs facilitation.it: Περιφέρεια Μολίσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μολίσε.
-
Πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις στον αγροτικό τομέα, FFRM, FYROM.
-
IPARD διαδικτυακό εργαλείο πληροφόρησης, FFRM, FYROM.
Μετά το τέλος του Workshop οι εταίροι επισκέφθηκαν τοπικές επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής και συνεταιρισμούς στην περιφέρεια Μολίσε, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με εκπροσώπους των επιχειρήσεων και να δουν τις εγκαταστάσεις.
Τα επιλεγμένα παραδείγματα Καλών Πρακτικών των Εργαστηρίων θα συμπεριληφθούν στον Οδηγό ΚαλώνΠρακτικών που θα αναπτυχθεί αργότερα στο έργο και με βάση αυτές τις προσεγγίσεις, θα αναπτυχθεί και το Πρωτόκολλο Υποστήριξης ΝΑ Ευρώπης που θα καθοδηγήσει τις επιχειρήσεις στήριξης για το πώς να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υποστήριξηςστις ΜΜΕ που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Το ΙΕΤΕΘ καλεί τους οργανισμούς/φορείς/εταιρείες/δίκτυα υποστήριξης ΜμΕ του αγροδιατροφικού τομέα να έλθουν σε επαφή για να γνωστοποιήσουν τις Καλές Πρακτικές που έχουν εφαρμόσει για να πετύχουν την υποστήριξη των ΜμΕ στον τομέα της καινοτομίας, της εφαρμογής νέων τεχνολογιών, της προώθησης των προϊόντων κλπ. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με την κα Σταυρούλα Διβανέ, Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (πρώην ΚΕΤΕΑΘ),του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ) τηλ. 2421096752, e–mail: sdivane@gmail.com
Το Έργο «Διακρατικό δίκτυο για τη στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην κτηνοτροφία και τον τομέα των οπωροκηπευτικών – AGRO–START» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας της ΝΑ Ευρώπης (South–EastEurope) και θα διαρκέσει δύο έτη από 01/12/2012 μέχρι 30/11/2014.
Καθηγητής Κωνσταντίνος ΚίτταςΕπιστημονικός Υπεύθυνος ΙΕΤΕΘ/ΕΚΕΤΑ για το Έργο AGRO-START