Ερώτηση Ρόβλια για την διακοπή λειτουργίας του υποκ. Εθν. Ασφαλιστικής


Με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ο Βουλευτής του Νομού μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας φέρνει στη Βουλή το θέμα της πρόθεσης διακοπής λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Καρδίτσα. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

«ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

2. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

3. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Θέμα: Κλείσιμο Περιφερειακών υποκαταστημάτων Εθνικής Ασφαλιστικής

Κύριοι Υπουργοί,

Η Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, εθεωρείτο ανέκαθεν μια από τις πλέον φερέγγυες Ασφαλιστικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο.

Δυστυχώς η διαρκής αλλαγή στρατηγικής και πολιτικής των Υποκαταστημάτων που επιβλήθηκε από την διορισμένη από την Κυβέρνησή σας Διοίκηση της Εταιρείας την τελευταία πενταετία, απαξίωσε κατά πολύ τα Υποκαταστήματα αλλά και την Εταιρεία στο σύνολό της. Όπως καταγγέλλεται, αυτό έγινε με σκοπό να μεθοδευθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, πώληση που προεβλέπετο από Business Plan, το οποίο δεν ευοδώθηκε και εγκαταλείφθηκε οριστικά και επίσημα τον Νοέμβριο του 2008.

Οι αποφάσεις της Διοίκησης τώρα προβλέπουν το κλείσιμο των 37 από τα 41 υποκαταστήματα της Περιφέρειας, γεγονός που προφανώς εντάσσεται και ταυτόχρονα επιτείνει το σχέδιο απαξίωσης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η δικαιολογία ότι αυτό γίνεται για τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους της εταιρείας δεν είναι πειστική αφού το ύψος του λειτουργικού κόστους των υποκαταστημάτων αυτών κρίνεται πολύ μικρό για τα μεγέθη της Εταιρείας.

Το κλείσιμο των 37 υποκαταστημάτων αφορά άμεσα 179 εργαζόμενους σε αυτά, αλλά βέβαια και δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που μέχρι σήμερα η Εταιρεία εξυπηρετούσε πανελλαδικά.

Στον Νομό Καρδίτσας οι ασφαλισμένοι ανέρχονται σε περίπου 15.000, ενώ βεβαίως και οι δικαιούχοι αποζημιώσεων αυξάνουν τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών. Είναι προφανές ότι το κλείσιμο του υποκαταστήματος θα επιδράσει αρνητικά στην εξυπηρέτηση ενός μεγάλου αριθμού πολιτών του Νομού μας. Το συγκεκριμένο υποκατάστημα απασχολεί 5 εργαζόμενους και η παραγωγή του (εξυπηρετούμενα συμβόλαια) ανέρχεται σε 1,8 εκ ευρώ.

Οι προβλέψεις για το προσωπικό, το οποίο ουσιαστικά δανείζεται στην Εθνική Τράπεζα για 2 χρόνια, επιτείνουν κατακόρυφα την αγωνία και την ανασφάλεια των εργαζομένων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη που να τους εξασφαλίζει.

Ο Σύλλογος εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας και ο Σύλλογος εργαζομένων Εθνικής Ασφαλιστικής εκφράζουν την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των περιφερειακών υποκαταστημάτων της εταιρείας θεωρώντας το σαν «μεθόδευση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από την πίσω πόρτα».

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • Τι προτίθενται να κάνουν για να αποτρέψουν τα σχέδια της Διοίκησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, για την διακοπή της λειτουργίας του υποκαταστήματος Καρδίτσας, αδιαφορώντας τόσο για την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, όσο και για τους εργαζόμενους;
  • Με ποια μέτρα θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων εάν τελικά καταργήσουν τα υποκαταστήματα της Περιφέρειας;»
Προηγούμενο άρθρο Ώριμες οι συνθήκες για αλλαγές στην παιδεία
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη του Νίκου Παππά στα χωριά του Δήμου Μουζακίου