Συνάντηση Αγοραστού με Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Θεσσαλίας για τη νέα προγραμματική περίοδο


Τεχνική συνάντηση με αντικείμενο τον προγραμματισμό για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 με την Ομάδα Σχεδιασμού Προγράμματος Θεσσαλίας και τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν α) την ενημέρωση για την πρόοδο των ενεργειών για τον σχεδιασμό προγράμματος 2014-2020, β) τη στρατηγική καινοτομίας και έξυπνης εξειδίκευσης στη Θεσσαλία, γ) το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας, δ) τη συνεργασία της Περιφέρειας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Η ευρεία διαβούλευση και η συνεργασία με όλους, αποτελούν προϋποθέσεις για τον επιτυχή σχεδιασμό του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης Σ.Ε.Σ. και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του, ειδικότερα δε των Περιφερειακών. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησε και λειτουργεί με λογική της από κάτω προς τα πάνω προσέγγισης. Με βάση και εξετάζοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας, στοχεύουμε να επικεντρώσουμε σε επενδύσεις συγκεκριμένων θεματικών προτεραιοτήτων, σε συντονισμό με τις εθνικές στρατηγικές και προγράμματα. Το Όραμα που τέθηκε στη Θεσσαλία και που πρέπει να πετύχουμε είναι: «Μια Θεσσαλία ισχυρή και καινοτόμος στην Ευρώπη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θετική δύναμη αλλαγής και δημιουργικής ανατροπής, έξυπνη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς».

Στη Θεσσαλία δραστηριοποιούνται ερευνητικοί φορείς με αξιόλογο και μετρήσιμο έργο αλλά και δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης, όπως: το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Θεσσαλίας, το Ινστιτούτο Έρευνας Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ως μέρος πλέον του ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης), το ΕΘΙΑΓΕ ως μέρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , η Ε.Β.Ε.Τ.Α.Μ. Α.Ε. με διευρυμένη πλέον δραστηριότητα με τμήματα του ΕΛΟΤ που ενσωματώθηκαν. Επίσης, το ανθρώπινο δυναμικό του ιδιωτικού αλλά και δημόσιου τομέα στη Θεσσαλία, επιτρέπει να πούμε με βεβαιότητα ότι μπορεί να στηρίξει πλήρως την ανάπτυξή της υπό το πρίσμα των νέων κανονισμών, παρ’ όλες τις δυσμενείς οικονομικές και κατ΄ επέκταση κοινωνικές συνθήκες τρέχουσας περιόδου. Από πλευράς πόρων, η Θεσσαλία διαθέτει πλούτο μερικώς αξιοποιημένο αλλά με δυνατότητες περαιτέρω αξιοποίησης και εξωστρέφειας, κινούμενη κυρίως στους παραδοσιακούς παραγωγικούς τομείς και προϊόντα. Διερευνάται η δυνατότητα και ωφέλεια επέκτασης σε νέες δραστηριότητες προς ωφέλεια της τοπικής οικονομίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι μια κεντροβαρής στη χώρα Περιφέρεια και με πύλες εξόδου προς όμορες Περιφέρειες αλλά και άλλες χώρες, χωρίς ιδιαίτερα εσωτερικά εμπόδια μετακίνησης. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ότι υπάρχει πλεονέκτημα που μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί».

«Στα πλαίσια αυτά, η συνεργασία της Περιφέρειας και των οργάνων της με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας, είναι κομβικής σημασίας. Και για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται η συνάντησή μας , όπως και κάθε επόμενη συνεργασία που έχει ήδη δρομολογηθεί ή και θα συμφωνηθεί μεταξύ μας» δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ως προς την Πρόοδο των Ενεργειών για το σχεδιασμό του Νέου Προγράμματος 2014-2020, αναφέρθηκαν οι έως σήμερα ενέργειες και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν από πλευράς Περιφέρειας. Ειδικότερα, μέχρι σήμερα :

Προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της εταιρικής σχέσης κατά τον σχεδιασμό των πολιτικών και προτεραιοτήτων ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την περίοδο 2014-2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάστηκε έγκαιρα με όλους τους δημόσιους, αυτοδιοικητικούς και κοινωνικοοικονομικούς φορείς. Η Συνεργασία συνεχίζεται στενότερα στην τρέχουσα περίοδο. Συνοπτικά αναφέρονται :

  • Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για τους στόχους και το σχεδιασμό της Νέας Προγραμματικής Περιόδου (Ιούλιος 2012).

  • Δημιουργία Θεματικής Κατηγορίας στην ιστοσελίδα της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας για την «Προγραμματική Περίοδο 2014-2020» και λειτουργία της ηλεκτρονικής διεύθυνσής της ως κόμβος επικοινωνίας με κάθε ενδιαφερόμενο (www.thessaliaespa.gr και thessalia@mou.gr ).
  • Συγκρότηση Ομάδας Σχεδιασμού Προγράμματος (Ο.Σ.Π.), για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, αποτελούμενη από στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας (Σεπτέμβριος 2012)
  • Συγκρότηση έντεκα (11) «Θεματικών Ομάδων Εργασίας» για την υποστήριξη του σχεδιασμού του Προγράμματος της Περιφέρειας, από αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη (Σεπτέμβριος 2012).
  • Πραγματοποίηση Ημερίδας Ενημέρωσης για το «Σχεδιασμό Περιφερειακής Ανάπτυξης Θεσσαλίας περιόδου 2014-2020», τον Σεπτέμβριο 2012
  • Σύνταξη και αποστολή «Ερωτηματολογίου» σε όλους τους κρατικούς, αυτοδιοικητικούς, επιστημονικούς , οικονομικούς , κοινωνικούς κλπ. φορείς της Περιφέρειας, προκειμένου να αποτυπώσουν τις θέσεις τους για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Θεσσαλίας κατά την Α΄ φάση σχεδιασμού / 1η Εγκύκλιος Υπουργείου Ανάπτυξης. Ακολούθησε πλήρης επεξεργασία των θέσεων και προτάσεων των φορέων από την Ο.Σ.Π. και τις Θ.Ο.Ε., θεματικές συνεργασίες, εξέταση όλων των διαθέσιμων μελετών, Σχεδίων, κειμένων κ.α. και της προόδου του ΕΣΠΑ.

  • Σύνταξη και αποστολή στο Υπουργείο Ανάπτυξης μετά από διαβούλευση, του 1ου Κειμένου Προτάσεων για την Αναπτυξιακή Στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με την 1η Εγκύκλιο Σχεδιασμού και Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού περιόδου 2014-2020 (Οκτώβριος 2012), μετά από ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
  • Πραγματοποίηση Τεχνικής Συνάντησης για τη «Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης (Smart Specialization Strategy – RIS3)», με συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. , στην οποία κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι δημόσιων, αυτοδιοικητικών, κοινωνικοοικονομικών και επιστημονικών φορέων της Περιφέρειας (Οκτώβριος 2012)
  • Συμμετοχή της Περιφέρειας δια αρμοδίων Διευθύνσεων και στελεχών στις Θεματικές Ομάδες Εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συνεργασίες με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιφέρειας και Υπουργείων (Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2012).
  • Πραγματοποίηση Ημερίδας Ενημέρωσης για το «Σχεδιασμό Περιφερειακής Ανάπτυξης Θεσσαλίας περιόδου 2014-2020», τον Δεκέμβριο 2012.
  • Συμμετοχή στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο (Απρίλιος 2013)
  • Σύσταση Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Απρίλιος 2013), ορισμός εκπροσώπων μελών του (ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων, επιστημονικών και επιχειρηματικών φορέων και αγροτικών ενώσεων, περιφερειακού συμβουλίου περιφέρειας) και συγκρότηση σε σώμα στην 1η συνεδρίαση όπου συζητήθηκαν και θέματα σχεδιασμού Νέας Π.Π. για τη Θεσσαλία (Μάιος 2013) και έναρξη εργασιών του.
  • Διεξαγωγή Ημερίδας – Συνάντηση Εργασίας για την Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας και την «έξυπνη» εξειδίκευση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Γ.Γ.Ε.Τ., αυτοδιοικητικών, επιστημονικών και ερευνητικών φορέων της Περιφέρειας, κοινωνικοοικονομικών εταίρων, και εκπρόσωπων του επιχειρηματικού κόσμου της Περιφέρειας (Απρίλιος 2013 ) με παράλληλη κοινοποίηση σχετικού Ερωτηματολογίου.
  • Διοργάνωση Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 (Απρίλιος 2013) σε συνέχεια της 2ης Εγκυκλίου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
  • Αποστολή του «Ερωτηματολογίου» του Υπουργείου Ανάπτυξης σε όλους τους φορείς της Περιφέρειας, προκειμένου να αποτυπώσουν τις θέσεις τους και να προτείνουν ενδεικτικές δράσεις για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Θεσσαλίας κατά την Β΄ φάση σχεδιασμού ( 2η Εγκύκλιος). Οι προτεινόμενες από τους φορείς δράσεις, κατηγοριοποιήθηκαν ανά Θεματικό Στόχο και Επενδυτική Προτεραιότητα και ελήφθησαν υπόψη κατά την εκπόνηση της πρότασης της Περιφέρειας στο πλαίσιο της 2ης Εγκυκλίου.
  • Διοργάνωση Θεματικής Συνάντησης για Θέματα Περιβάλλοντος, με συμμετοχή εκπροσώπων (Ε.Υ.) του ΥΠΕΚΑ, όλων των αρμόδιων αυτοδιοικητικών, επιστημονικών, ερευνητικών, οικονομικών κ.α. φορέων και υπηρεσιών περιφερειακού επιπέδου, διαβούλευση – εξειδίκευση σχεδιασμού για τη Νέα Π.Π. (Μάιος 2013).
  • Συμμετοχή της Περιφέρειας στην Ημερίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, παρουσίασης της Μελέτης Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Μάιος 2013). Η μελέτη τέθηκε σε διαβούλευση, περιλαμβάνει δε συμπεράσματα και προτάσεις που αξιολογούνται στο πλαίσιο του όλου σχεδιασμού.

  • Συμμετοχή της Περιφέρειας στην Ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας με θέμα «Ο τομέας της ύδρευσης στις Θεσσαλικές πόλεις και οικισμούς – Προβλήματα και προοπτικές» ( Μάιος 2013).
  • Συμμετοχή Περιφέρειας στα Συνέδρια των κεντρικών φορέων πολιτικής (Μάιος 2013)

  • Πραγματοποίηση Τεχνικών Συναντήσεων Εργασίας ανά θεματικό άξονα αναπτυξιακής στρατηγικής, με τη συμμετοχή των αρμόδιων στελεχών των εμπλεκόμενων φορέων και των μελών των αντίστοιχων Θεματικών Ομάδων Εργασίας Περιφέρειας (Μάιος-Ιούλιος).

  • Συνεργασία με ΕΥΣΕΚΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του Περιφερειακού Σχεδίου Κοινωνικής Ένταξης ΡΟΜΑ Θεσσαλίας, ως ένα από τα πιλοτικά στη χώρα και περαιτέρω εφαρμογή του με δράσεις ΕΚΤ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ σε πρώτη φάση (Μάιος-Ιούλιος)

  • Σύνταξη του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης Θεσσαλίας για την περίοδο 2014 – 2020 – προτάσεις για το Σ.Ε.Σ., στο πλαίσιο της 2ης Εγκυκλίου, ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου και αποστολή στο Υπ.Ανάπτυξης (Ιούνιος 2013). Το σχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση στην ιστοσελίδα της ΕΔΑ. Κρίνεται σκόπιμη η μελέτη του , καθόσον αποτελεί βάση εργασίας για τον περαιτέρω σχεδιασμό.
  • Έναρξη συνεργασιών Ο.Σ.Π. με Φορείς της Θεσσαλίας (ενδεικτικά αναφέροντας τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας, το Ι.Ε.ΤΕ.Θ. κ.α.) (Ιούνιος-Ιούλιος 2013)

  • Αποστολή εγγράφου σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την ανάπτυξη της Θεσσαλίας, για ορισμό εκπροσώπων τους στις υπό διεύρυνση Θεματικές Ομάδες Εργασίας της (Ιούλιος 2013).

Ακολουθούν οι ενέργειες :

  • Ορισμός των Διευρυμένων Θεματικών Ομάδων Εργασίας με απόφαση περιφερειάρχη (αμέσως μετά την ανταπόκριση των φορέων που κλήθηκαν να συμμετάσχουν) και 1η διευρυμένη Συνάντηση Θ.Ο.Ε. : Αύγουστος 2013.

  • Επιμέρους συναντήσεις των Θ.Ο.Ε. Αύγουστος – Σεπτέμβριος, οπότε και θα παραδοθούν τα πρώτα κείμενα για σύνταξη 1ου «σχεδίου» RIS3 Περιφέρειας.

  • Τέλος Αυγούστου – Σεπτέμβριος αναμένεται να υποβληθεί το 1ο Σχέδιο Σ.Ε.Σ. από τη χώρα στην Ε.Ε. Παράλληλα θα καθοριστούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματά του, οι προϋπολογισμοί τους και τα Ταμεία που τα συγχρηματοδοτούν, καθώς και οι Θεματικοί Στόχοι που θα περιλαμβάνει έκαστο εξ αυτών.
  • Εν συνεχεία η εργασία των (διευρυμένων) Θ.Ο.Ε. , της Ο.Σ.Π. και της Περιφέρειας, επιμερίζεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα και στη συνδρομή στα Εθνικά (για το μέρος που θα αφορούν στη Θεσσαλία).

  • Επικέντρωση – εξειδίκευση Περιφερειακού Προγράμματος : Θ.Ο.Ε. από 15 Σεπτεμβρίου και έως τέλη έτους / σύνταξη Περιφερειακού Προγράμματος.

  • ανοικτές στο κοινό διαβουλεύσεις των Θ.Ο.Ε. ή και της Ο.Σ.Π. κατά τόπους στη Θεσσαλία, με στόχο την προσέγγιση και συνεργασία με την επιχειρηματική βάση και τους πολίτες με ενεργό συμμετοχή τους σε αυτές, καθόσον διαπιστώθηκε ότι η μετακίνησή τους στην έδρα της περιφέρειας δεν είναι η πλέον φιλική. (Αύγουστος –Νοέμβριος 2013)

  • συσκέψεις Ο.Σ.Π. με κοινωνικοοικονομικούς, επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς Θεσσαλίας, με στόχο την ειδικότερη ενημέρωση, τη λήψη εξειδικευμένων στοιχείων βάσης και τον προσδιορισμό των αναγκαίων μελετών / εμπειρογνωμοσυνών κ.α. όπου απαιτούνται να εκπονηθούν, ώστε να γίνουν έγκαιρα ενέργειες (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2013).

  • συναντήσεις Ο.Σ.Π. με αρμόδια Υπουργεία, τόσο για εξέταση της πορείας τομέων στη Θεσσαλία μέσω του ΕΣΠΑ (με αρμοδιότητα σε Υπουργείο) όσο και για συντονισμό για σχεδιασμό στη Νέα Π.Π. Ενδεικτικά αναφέρουμε το ΥΠΕΚΑ (με όλες τις επιμέρους εμπλεκόμενες Διευθύνσεις του), τη Γ.Γ.Ε.Τ., το Υπ.Μεταφορών, Υπ.Παιδείας κ.α. (Ιούλιος – Σεπτέμβριος)

  • συγκέντρωση και ειδικότερη επεξεργασία του συνόλου των διαθέσιμων μελετών, ερευνών, κειμένων που υπάρχουν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, των παραδοτέων του (παλαιότερου) έργου Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλίας και των σχεδίων δράσης που είχαν εκπονηθεί για τρόφιμα-ποτά, κλωστοϋφαντουργία, βιοκαύσιμα (Ιούνιος-Σεπτέμβριος)
  • τεχνική συνάντηση με Δήμους αστικών περιοχών για εξέταση θεμάτων αστικής / χωρικής ανάπτυξης (Σεπτέμβριος) και σύμβουλος Χωρικών.

  • Σύνταξη 1ου σχεδίου Περιφερειακού RIS3 (Σεπτέμβριος)
  • Ημερίδα παρουσίασης πρώτων αποτελεσμάτων εργασιών (Σεπτέμβριος)

  • Σύνταξη Περιφερειακού Προγράμματος και RIS3 Περιφέρειας : εντός 2013.
  • Τέλος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτίθεται με συνεργατικό σχήμα να εγγραφεί στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Έξυπνης Εξειδίκευσης (Σεπτέμβριος)

 

Ως προς τη ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ και ΕΞΥΠΝΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ, αναφέρθηκαν :

 

Η έξυπνη εξειδίκευση αποτελεί μια στρατηγική προσέγγιση για την οικονομική ανάπτυξη – επανεκκίνηση της οικονομίας με βιώσιμες βάσεις, μέσω ολοκληρωμένης και bottom up προσέγγισης, ενίσχυση στοχευμένης Έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και Καινοτομίας, ως βάση για τις επενδύσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων περιόδου 2014-2020 και ως μέρος της συμβολής της πολιτικής συνοχής για την Ευρώπη 2020.

Αναφέρουμε ότι η «Περιφέρεια», τόσο η Αιρετή όσο και με την προηγούμενη διοικητική μορφή της, δεν έχει μέχρι σήμερα θεσμικές αρμοδιότητες στον τομέα της Ε & Κ, με αποτέλεσμα να μην έχει αναπτύξει συστήματα και διαδικασίες υλοποίησης ή/και παρακολούθησης ή/και αξιολόγησης δράσεων του τομέα. Στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης της Νέας Π.Π., o υπό εξέλιξη σχεδιασμός Περιφερειακής RIS3, κρίνουμε ότι πρέπει να λάβει αντίστοιχη νομοθετική αρμοδιότητα σε εθνικό επίπεδο. Το συσταθέν προσφάτως «Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας» αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο της Περιφέρειας και των οργάνων που αποφασίζουν σε περιφερειακό επίπεδο τον σχεδιασμό των Προγραμμάτων και δράσεων. Ωστόσο, κρίνουμε ότι απαιτείται και νομοθετικά η σύσταση Οργάνου σε επίπεδο Περιφέρειας με αποφασιστική αρμοδιότητα επί των θεμάτων αυτών.

Τέλος, και σε ότι αφορά στα χρηματοδοτικά δεδομένα για τη Νέα Π.Π., αναφέρουμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με μέσο ποσοστό κατ΄κεφαλήν Α.Ε.Π. (έτη 2007, 2008 και 2009) 71%, κατατάσσεται στις «λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες».

ΤΑ ΕΞΙ (6) ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ, είναι :

1. Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στην Περιφέρεια και της δυναμικής της για ανάπτυξη Καινοτομίας

2. Δημιουργία ευρέως σχήματος διοίκησης που θα διασφαλίζει την συμμετοχή και την συνευθύνη

3. Δημιουργία Οράματος για το μέλλον της Περιφέρειας

4. Επιλογή περιορισμένου αριθμού προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη της Περιφέρειας

5. Προσδιορισμός του κατάλληλου μείγματος πολιτικών , χάρτη ενεργειών και σχεδίου δράσης

6. Ολοκλήρωση των μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης

(Πηγή: Guide to Research and Innovation Strategies for Smart Specialization (RIS3), European Union, March 2012)

Ως προς το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, αναφέρθηκαν τα ακόλουθα :

Συστάθηκε με Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (22/4/2013) και έγινε ορισμός εκπροσώπων φορέων σε αυτό. Μέλη του Π.Σ.Κ.Θ. είναι εκπρόσωποι φορέων των επιχειρηματιών, των αγροτικών ενώσεων, της επιστήμης και έρευνας, και φορέων σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, μέλη του είναι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, των Επιστημονικών Επιμελητηρίων στη Θεσσαλία (Τ.Ε.Ε.-2 τμήματα, Οικονομικό Επιμελητήριο, ΓΕΩΤΕΕ), Εμποροβιοτεχνικών και Ξενοδοχειακών Επιμελητηρίων, Συνδέσμων Βιομηχανιών (2), Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ερευνητικών Ιδρυμάτων ( Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΤΕΙ Θεσσαλίας, Ι.Ε.ΤΕ.Θ., ΕΒΕΤΑΜ) , Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Ε.ΣΥ.Ν.Ε.

Η 1η συνεδρίαση και συγκρότηση σε σώμα του Συμβουλίου έγινε στις 14/5/2013, καθώς υπήρξαν και επόμενες συνεδριάσεις, ενημέρωση μελών για εξέλιξη κανονισμών – εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για την περίοδο 2014-2020, εξέταση θεμάτων έρευνας , τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στη Θεσσαλία.

Ορίστηκε ο τρόπος λειτουργίας του Συμβουλίου, σε σχέση με τις Ομάδες του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας προς το οποίο και γνωμοδοτεί, αλλά και την Ομάδα Σχεδιασμού Προγράμματος για τη Νέα Π.Π. όπως έχει συσταθεί στην Περιφέρεια.

Συγκροτήθηκαν Ομάδες Εργασίας, ειδικότερα για : 1) πρωτογενή τομέα, 2) τρόφιμα και ποτά, 3) ενέργεια και μη μεταλλικά υλικά, 4) υποδομές και υπηρεσίες υγείας, 5) πληροφορική και επικοινωνίες, 6) πολιτισμό, 7) τουρισμό, 8) μέταλλο, 9) Logistics, 10) υποδομές έρευνας και εκπαίδευση. Οι Ομάδες εργάζονται με διεύρυνση μελών τους – ένταξη σε αυτές εκπροσώπων όλων των αρμοδίων φορέων, συναντήσεις και συνεργασία με επιχειρήσεις και γενικότερα τη «βάση» του εκάστοτε τομέα. Ως προθεσμία για παράδοση 1ου παραδοτέου Ομάδων στο Συμβούλιο, τέθηκε το τέλος Ιουλίου 2013. Αναμένεται να απαντηθούν μια σειρά συγκεκριμένων ερωτημάτων που σχεδιάστηκαν, αφορούν στην υφιστάμενη κατάσταση ανά τομέα, δυνατά και αδύνατα σημεία, προτάσεις που μπορούν να συνεισφέρουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας κ.α.

Σημειώνουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Θεσσαλίας, έχει διευρυμένο ρόλο σε σχέση με την Ομάδα Σχεδιασμού του Σ.Ε.Σ. και Περιφερειακού Προγράμματος 2014-2020, καθόσον έχει αρμοδιότητα σε θέματα έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας εν γένει στη Θεσσαλία, ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησής τους.

Ενώ, η αρμοδιότητα της Ομάδας Σχεδιασμού 2014-2020 Θεσσαλίας, αφορά αποκλειστικά στο Σ.Ε.Σ. και επικεντρώνεται σε αυτό.

Το «σχέδιο» συνεργασίας του Συμβουλίου σε σχέση με τις Ομάδες του, την Ομάδα Σχεδιασμού Προγράμματος Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αρμόδιο όργανο πολιτικών αποφάσεων, έχει καταρτιστεί και επιτρέπει την εύρυθμη και κυρίως αποτελεσματική λειτουργία του.

Ως προς τη ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ :

Καταγράφονται ορισμένες διαπιστώσεις που προέκυψαν από την εργασία της Ο.Σ.Π. , των Ομάδων , παρατηρήσεις Φορέων και μελέτες/κείμενα που εκπονήθηκαν :

    • υπάρχει εν γένει δυσπιστία των επιχειρήσεων και πολιτών επί της προσπάθειας συνεργασίας για τη διαμόρφωση του περιφερειακού σχεδίου ανάπτυξης με από κάτω προς τα πάνω προσέγγιση, αλλά κυρίως διαφαίνεται ότι τα άμεσα οικονομικής φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις δεν τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία του «μέλλοντος».

    • Δεν υπάρχει διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα ερευνητικά κέντρα, ούτε και άμεση στόχευση της έρευνας στην αγορά.

Πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική συνεργασία της Περιφέρειας και των ερευνητικών / πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με οργανωμένη και συστηματική προσέγγιση αυτών προς την επιχειρηματική βάση και όχι να περιμένουμε τις επιχειρήσεις να μας προσεγγίσουν.

    • Ο αγροτικός τομέας συνεχίζει να αποτελεί κύριο κλάδο οικονομικής δραστηριότητας στην Περιφέρεια, χωρίς ωστόσο να καταγράφεται καινοτομία ούτε και εξωστρέφεια / εξαγωγικός προσανατολισμός

Η ενσωμάτωση της καινοτομίας στα αγροτικά προϊόντα, η σύνδεσή τους με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα και η εξαγωγή τους, καθώς και ο εμπλουτισμός τους, αποτελούν στοίχημα για την οικονομία της Περιφέρειας. Η αγροτοδιατροφή αποτελεί κλάδο που μπορεί να αναπτυχθεί προς όφελος της οικονομίας.

    • Ο τουρισμός εμφανίζεται ως ανερχόμενη δύναμη στην Περιφέρεια, σε ζώνες κυρίως αυτής, χωρίς ωστόσο να καταγράφει διακριτά χαρακτηριστικά στοιχεία προσέλκυσης. Η καινοτομία και συνεργασία στον κλάδο είναι σε αρχικά στάδια εμφάνισης.

Η ενίσχυση του τουρισμού, σύνδεσή του με τον πολιτισμό και πλούτο προϊόντων Θεσσαλίας και η περιφερειακή διάσταση σε αυτόν, με ενσωμάτωση καινοτομίας, εκτιμάται ότι μπορούν να επιφέρουν προστιθέμενη αξία στην περιφέρεια.

    • Συνεργατικά σχήματα μπορούν να δημιουργηθούν και λειτουργήσουν σε αρκετούς τομείς της οικονομίας.

    • Η περιφερειακή εξειδίκευση του ερευνητικού δυναμικού της Θεσσαλίας είναι διαχρονικά υψηλή σε επιστημονικά πεδία που είναι άμεσα συσχετισμένα με τον πρωτογενή τομέα (Κτηνιατρική, Γεωπονία και Επιστήμη των Τροφίμων) ενώ εμφανίζεται ως ανερχόμενο πεδίο η Βιοχημεία & Μοριακή Βιολογία, ενώ κλάδοι Ιατρικής επιστήμης εμφανίζονται στη Θεσσαλία διαχρονικά υψηλοί στην παραγωγή γνώσης, άρα μπορούμε να εξετάσουμε επένδυση σε αυτούς. Αντίθετα, η Θεσσαλία υστερεί διαχρονικά σε σχέση με τη χώρα στις τεχνολογικές επιστήμες και την επιστήμη υπολογιστών, αν και έχει μεγάλη παραγωγή.

    • Η έρευνα που διεξήχθη στα κέντρα της περιφέρειας έως σήμερα, σε πολύ μικρό βαθμό έχει ενσωματωθεί σε επιχειρήσεις.

Απαιτείται συντονισμένη προβολή και άνοιγμα των ερευνητικών επιτευγμάτων στην αγορά, αλλά και στοχευμένη πλέον έρευνα με βάση τις ανάγκες της αγοράς της Θεσσαλίας.

Αυτά που αφορούν άμεσα στα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – συσχετιζόμενα με το ερευνητικό μέρος, πρέπει να εξεταστούν και αντιμετωπιστούν, ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα για τη Θεσσαλία.

Αναμένεται συνεργασία της Περιφέρειας και των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μέσα από τις Ομάδες : 1) Συμβουλίου Καινοτομίας , 2) Σχεδιασμού Προγράμματος (Ο.Σ.Π.) 3) Θεματικών Ομάδων Εργασίας της Ο.Σ.Π.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι ανοικτή σε κάθε πρόταση των Ιδρυμάτων για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Ακόμα, συνεργασία του Συμβουλίου Καινοτομίας, των μελών του και των μελών των Ομάδων του, με την Ομάδα Σχεδιασμού Προγράμματος 2014-2020 Θεσσαλίας, είναι απαραίτητη για τον ορθό σχεδιασμό.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι η σύνδεση όλων των ερευνητικών προγραμμάτων σε επίπεδο χώρας γίνεται / θα γίνει από Γ.Γ.Ε.Τ. (έτσι προβλέπεται), ενδεικτικά αναφέροντας το HORIZON, το Σ.Ε.Σ. κ.α. Αυτά πρέπει να είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους, αυτό ζητείται από την Ε.Ε. και με τον τρόπο αυτό σχεδιάζει η χώρα. Προσπαθούμε να το κάνουμε σε επίπεδο Περιφέρειας, μέσω του Συμβουλίου Καινοτομίας (χωρίς ωστόσο νομοθετική αρμοδιότητα).

Προσπαθήσαμε και χρηματοδοτήσαμε έργα και προμήθειες για την αναβάθμιση των Ιδρυμάτων Πανεπιστημίου και ΤΕΙ από το ΕΣΠΑ και παράλληλα στηρίζουμε ως Περιφέρεια

κάθε ερευνητική προσπάθεια.

Προτάθηκε και συζητήθηκαν και άλλοι τρόποι που πιθανά συμβάλλουν με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο στην σύνδεση όλων των Προγραμμάτων , στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται από κάθε πηγή , για όφελος της Θεσσαλίας , των Ιδρυμάτων, του ανθρώπινου – επιστημονικού δυναμικού.

Ωστόσο, επισημάνθηκε ότι το Σ.Ε.Σ. αναφέρεται σε εφαρμοσμένη έρευνα με ενίσχυση / στήριξη των προτεραιοτήτων που θα τεθούν από και σε κάθε Περιφέρεια, μέσω της διαδικασίας RIS3.

Προτάθηκε και συμφωνήθηκε να εξεταστεί η προβολή όλου του ερευνητικού έργου των ερευνητικών ιδρυμάτων / κέντρων που χωροθετούνται στη Θεσσαλία, μέσω δημιουργίας ενός ανοικτού Κόμβου / Ιστοσελίδα Περιφέρειας, με στόχο : 1. την προβολή στην κοινωνία, 2. παρουσίαση στην επιστημονική κοινότητα, 3. προβολή και σύνδεση με την αγορά , τους επιχειρηματίες. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μια καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, ενιαία προβολή και σύνδεση με αγορά, ως Θεσσαλία, και όχι μεμονωμένα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και προβολή του όλου ερευνητικού έργου και των δυνατοτήτων της Θεσσαλίας (και εν αναμονή του σχετικού εθνικού κόμβου της ΓΓΕΤ που προβλέπεται να καθυστερήσει).

Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει συνεργασία με το Ι.Ε.ΤΕ.Θ. που στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΡΗΠΙΣ από τη Γ.Γ.Ε.Τ εκπονεί Μελέτη RIS3 για τη Θεσσαλία. Η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το Περιφερειακό Σχέδιο Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπως αυτό θα διαβουλευτεί, επεξεργαστεί και συμφωνηθεί τελικά από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Θεσσαλία, ώστε να συνταχθεί το 1ο Σχέδιό του στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013. Επίσης, εξετάζεται η πρόταση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με πολλούς ερευνητικούς και δημόσιους φορείς της χώρας αλλά και το CERN, για την εγκατάσταση Πρότυπου Κέντρου Αδρονικής Θεραπείας και Διάγνωσης του Καρκίνου στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο του τομέα «Υγεία» για την Περίοδο 2014-2020. Εντάχθηκε και Χρηματοδοτείται η Μελέτη Σκοπιμότητας από το ΕΣΠΑ, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν οι επιμέρους μελέτες που απαιτούνται και δρομολογηθεί η ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Στη συνάντηση υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, συμμετείχαν από πλευράς Πανεπιστημίου ο κ.Μεσσήνης Ιωάννης – Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι Αναπληρωτές Πρυτάνεις κ.κ. Κουρέτας Δημήτρης, Κουστέλιος Αθανάσιος, Κούγκολος Αθανάσιος, Σταματέλλος Αναστάσιος, από πλευράς ΤΕΙ Θεσσαλίας ο Πρόεδρος κ.Γούλας Παναγιώτης, οι Αναπληρωτές Πρόεδροι και Δ/ντές Σχολών κ.κ. Βελισσαρίου Ευστάθιος, Χαρτώνας Χρυσάφης, Βλαχογιάννης Μιχάλης , Πατέρας Δημήτρης, καθώς και μέλη της Ομάδας Σχεδιασμού Προγράμματος Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Προηγούμενο άρθρο Ανανεώσεων συνέχεια...
Επόμενο άρθρο Μεγάλη άσκηση αεραπόβασης δυνάμεων στο μικρό αεροδρόμιο Μυρίνης