Στις 8 Μάρτη του 1857 οι ράφτρες και οι υφάντρες της Νέας Υόρκης κατέβηκαν στους δρόμους απαιτώντας μείωση των εξαντλητικών ωρών εργασίας – από 16 σε 10 ώρες την ημέρα, ωράριο που οι άντρες είχαν ήδη κατακτήσει πριν από 17 χρόνια – και ζητώντας ίσα μεροκάματα με τους άντρες όπως και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Η εξέγερση αυτή πνίγηκε στο αίμα ύστερα από βίαιη επίθεση της αστυνομίας.
Το 1977 ο ΟΗΕ στη Γενική του Συνέλευση καθιέρωσε την Ημέρα της Γυναίκας, ως Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη, δικαιώνοντας αγώνες πολλών ετών για ίσα δικαιώματα στη ζωή, στην εργασία, στην αμοιβή και δίνοντας έτσι ένα φόρο τιμής στις γυναίκες για όλα όσα προσφέρουν.
Η γυναίκα σήμερα δεν είναι μόνο το μισό του πληθυσμού. Είναι η ολοκληρωμένη σύζυγος και μητέρα, η εξειδικευμένη επιστήμονας, η επιτυχημένη επαγγελματίας. Είναι παραπάνω από το μισό της δύναμης, των ικανοτήτων, της δημιουργικότητας των στόχων και των δυνατοτήτων αυτού του τόπου και του κόσμου ολόκληρου.
Απαιτείται η εφαρμογή όλων των θεσμοθετημένων μέτρων, ή θεσμοθέτηση νέων ώστε να υπάρξει ισότητα στις αμοιβές, μείωση της ανεργίας, συνδυασμός της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
Απαιτείται να υπάρξει επάρκεια δομών κοινωνικής φροντίδας για παιδιά και ηλικιωμένους.
Απαιτείται η πολιτεία και οι μηχανισμοί της να μην επιτρέπουν την καταστρατήγηση της νομοθεσίας για την ισότητα στην εργασία, στην ίση αμοιβή, στις απολύσεις γυναικών και μάλιστα εγκύων, στις περιπτώσεις βίας, στην σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, αλλά και να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των διακρίσεων.
Οι γυναίκες σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Η πολιτική έχει ανάγκη από την ευαίσθητη συνολική γυναικεία πολιτική θεώρηση που θα οδηγήσει σε μια πραγματικά νέα εποχή. Το οφείλουν στην κοινωνία και ειδικά στη νέα γενιά. Στη νέα γενιά που απαιτεί το αυτονόητο, το δικαίωμα στη ζωή, τη μόρφωση την εργασία. Η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή τους στα κέντρα λήψεως αποφάσεων σηματοδοτεί την εξέλιξη, την ελπίδα και την προοπτική.
Η ουσιαστική όμως ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι το ζητούμενο. Το μήνυμα «Είμαστε διαφορετικοί αλλά ίσοι ως προς τα δικαιώματα», η αρχή του ΟΗΕ ότι «τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα», οφείλουν να είναι οι κατευθυντήριες γραμμές όλων των δράσεων και πολιτικών για την επίτευξη πλήρους Ισότητας στη ζωή και την κοινωνία
ΚΑΤΣΑΟΥΝΗ- ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΚΓΚ