Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ» της 28-2-2009, ο Βουλευτής του Νομού μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας αναφέρθηκε στο θέμα της απόδρασης του Παλαιοκώστα και του Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο για δεύτερη φορά, αλλά και σε άλλα θέματα επικαιρότητας. Συγκεκριμένα ο κ. Ρόβλιας ανέφερε τα εξής:
- – Κύριε Ρόβλια, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από την υπόθεση prison break αλά ελληνικά, καθώς είστε και ο καθ ύλην αρμόδιος από το ΠΑΣΟΚ για θέματα δικαιοσύνης. Εσείς στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης θα είχατε παραιτηθεί. Το ρωτώ αυτό, καθώς ο κ. Δένδιας βρίσκεται λιγότερο από δύο μήνες στη θέση του…
Το ΠΑΣΟΚ δεν ζήτησε παραιτήσεις Υπουργών διότι δεν έχει πια κανένα νόημα. Ζητούμενο για τον τόπο είναι η αλλαγή κυβέρνησης. Η μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές. Πάρα ταύτα, διερωτώμαι: εξέλειπε παντελώς η πολιτική ευθιξία από τους Υπουργούς της κυβέρνησης Καραμανλή; Ουδείς αισθάνεται την ανάγκη να παραιτηθεί; Σε ποια άλλη πολιτισμένη χώρα του κόσμου θα αντιμετώπιζαν το θέμα με την ίδια πολιτική απάθεια, με παρόμοια έλλειψη πολιτικής ευθύνης και σοβαρότητας; Βεβαίως δεν είναι δυνατόν να καταλογιστούν οι ευθύνες στον κ. Δένδια διότι ανέλαβε πρόσφατα το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Υπάρχουν όμως οι προηγούμενοι Υπουργοί Δικαιοσύνης, όπως και ο Υπουργός Εσωτερικών, που επέδειξαν ανύπαρκτα αισθητήρια πολιτικής ευθιξίας. Ο Ελληνικός λαός μπορεί να κρίνει.
- – Σας άκουσα να δηλώνετε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεδομένου ότι και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατήγγειλαν ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση στη δικαιοσύνη για την κράτηση των συναδέλφων τους, θεωρείτε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και τέτοιες υπόγειες διαδρομές, προκειμένου να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος της ΝΔ;
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρεμβαίνει κατά σύστημα στη δικαιοσύνη, προκειμένου να επηρεάσει και να κατευθύνει υποθέσεις που την αφορούν, υποθέσεις που έχουν επικοινωνιακό ενδιαφέρον. Από αυτόν τον κανόνα πιστεύω ότι δεν ξέφυγε και η συγκεκριμένη υπόθεση. Από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι οι παρεμβάσεις του παραδικαστικού κυκλώματος της Ν.Δ. ήσαν ανεπιτυχείς. Σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. προσπάθησε να περιορίσει την υπόθεση στο θέμα των ενεργειών των υπαλλήλων, αρνούμενη παντελώς να αναλάβει τις βαρύτατες πολιτικές της ευθύνες.
- – Η κυβέρνηση φαίνεται να μην τα πηγαίνει και τόσο καλά στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας. Ωστόσο, με τέτοιο κρατικό μηχανισμό που διαθέτει η χώρα, γιατί το ΠΑΣΟΚ να τα πάει καλύτερα ως κυβέρνηση;
Ο κρατικός μηχανισμός που διαθέτει σήμερα η χώρα δεν έχει καμία σχέση με τον κρατικό μηχανισμό που παρέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ. από την τελευταία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σαφώς καταγράφονταν προβλήματα, αλλά υπήρχε κράτος. Ένα κράτος που έκανε μικρά αλλά σταθερά βήματα βελτίωσης και ανάδειξής του σε κράτος Ευρωπαϊκού επιπέδου. Μετά από πέντε χρόνια σκληρού κομματισμού, ρουσφετολογίας και αναξιοκρατίας, η δημόσια διοίκηση πραγματικά διελύθη, σε σημείο τέτοιο που να λέμε ότι σήμερα δεν υπάρχει κράτος. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση λογικά δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα μέσα σε μια μέρα, αλλά μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες ότι κάθε μέρα τα πράγματα θα γίνονται και λίγο καλύτερα. Η ζημιά που έχει γίνει είναι τεράστια αλλά πιστεύουμε και φιλοδοξούμε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα την αποκαταστήσει.
- – Μια παράπλευρη «απώλεια» της απόδρασης είναι και άρση του απορρήτου των καρτοκινητών: Περιορισμός της ελευθερίας στο όνομα της ασφάλειας;
Η ισορροπία της δημόσιας ασφάλειας και των ατομικών ελευθεριών είναι λεπτή και δύσκολη. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί τα Ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και κάθε κράτος – μέλος χωριστά. Η Οδηγία 2006/24/ΕΚ αναφέρεται στο θέμα της ονομαστικοποίησης των κατόχων καρτών κινητής τηλεφωνίας. Άλλο θέμα όμως είναι η διαφύλαξη του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και άλλο η διατήρηση των στοιχείων των χρηστών καρτοκινητών. Θα περιμένουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και θα τοποθετηθούμε, με δεδομένη την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ: ναι στη δημόσια ασφάλεια, ναι στα ατομικά δικαιώματα.
- – Εκτός όμως από τη δημόσια ασφάλεια ή την απουσία της αν προτιμάτε, υπάρχει και η οικονομία. Ποια κατά την άποψή σας θα είναι η βασική διαφορά της οικονομικής πολιτικής που θα ασκήσει μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από αυτή της ΝΔ;
Η βασική διαφορά της οικονομικής πολιτικής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αντιστοιχεί στη βασική ιδεολογική διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Η Ν.Δ. είναι ένα συντηρητικό κόμμα με συγκεκριμένη πολιτική και οικονομική αντίληψη «Θατσερικής» έμπνευσης, που καθιστά ισχνή μειοψηφία τις φωνές της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς». Το ΠΑΣΟΚ κινείται πολιτικά και ως οικονομική αντίληψη στο δημοκρατικό – σοσιαλιστικό χώρο. Αυτό σημαίνει, από πλευράς ΠΑΣΟΚ, μέριμνα για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που επί πέντε χρόνια, με τις πολιτικές της και τις πρακτικές της ενίσχυσε το μεγάλο κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές διαφόρων μορφών.
- – Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, που θα βρείτε τα χρήματα για την επέκταση, για παράδειγμα, του κοινωνικού κράτους που έχετε εξαγγείλει;
Τόσο ο Πρόεδρός μας, Γιώργος Παπανδρέου, όσο και η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας η Λούκα Κατσέλη, καθώς επίσης και ο Τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, έχουν παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του Κινήματος, τόσο για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και για την μετέπειτα πορεία της χώρας στον τομέα της οικονομίας. Επίσης έχουμε παρουσιάσει το μοντέλο – όραμα της «πράσινης ανάπτυξης», ως ένα από τους βασικούς εθνικούς στόχους της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Στα κείμενα αυτά έχουν προσδιοριστεί και οι πηγές χρηματοδότησης του κοινωνικού προγράμματος του Κινήματος. Σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα θα βρεθούν από τη φορολόγηση του πλούτου, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η πολιτική ηθική.
- – Διάβασα προ ημερών ένα άρθρο του Κ. Σημίτη που υποστήριζε ότι η κατάσταση για την ελληνική οικονομία το Σεπτέμβριο μετά την πιθανή κάμψη της τουριστικής κίνηση θα είναι πολύ αρνητική. Είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει τις τύχες της χώρας σε μια τέτοια συγκυρία;
Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές σχετίζονται με την ανάγκη ανόρθωσης της χώρας. Σας θυμίζω ότι και το 1993 το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια κατάσταση περίπου δραματική – όχι βέβαια τόσο, όσο τώρα – και όμως σιγά – σιγά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, την ανέστρεψε απολύτως, με αποτέλεσμα μετά από μερικά χρόνια η Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες της Ευρώπης.
- – Με τέτοια διεθνή οικονομική συγκυρία αλλά και τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας, αντέχει η Ελλάδα μια εκλογική αναμέτρηση η χρειάζεται συνένωση των δυνάμεων όλων των πολιτικών κομμάτων; Σας το ρωτώ γιατί το κόμμα σας ζητά «εκλογές εδώ και τώρα» αλλά και γιατί με τα σημερινά δεδομένα η αυτοδυναμία φαντάζει πολύ δύσκολη….
Η παραμονή της κυβέρνησης της Ν.Δ. στην εξουσία είναι χειρότερη από οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την αυτοδυναμία και είναι πολύ κοντά σ’ αυτήν. Αυτό δεν αποκλείει τη συνεργασία του με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς. Τα τεράστια προβλήματα που αφήνει πίσω της η κυβέρνηση της Ν.Δ. απαιτούν ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες για την επίλυσή τους.
Το βέβαιο είναι ότι μπροστά του το ΠΑΣΟΚ έχει μια δύσκολη μάχη αυτή των ευρωεκλογών. Και λέω δύσκολη, καθώς παραδοσιακά υπάρχει αποχή και μετακίνηση σε μικρότερα κόμματα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείτε ότι μια μικρή διαφορά από τη ΝΔ θα επηρεάσει αρνητικά μια νικηφόρα πορεία του κόμματός σας στις εθνικές εκλογές;
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι Ευρωεκλογές θα προηγηθούν των Βουλευτικών εκλογών. Αμφιβάλλω αν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει μέχρι τον Ιούνιο. Πάντως, σε περίπτωση που προηγηθούν οι Ευρωεκλογές, θα πρέπει να έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παραμονή της Ν.Δ. στην εξουσία. Η πορεία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανακοπεί. Κάθε μήνα η διαφορά θα μεγαλώνει. Η Ν.Δ. δεν έχει ελπίδα διάσωσης. Έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του Ελληνικού λαού γιατί απέτυχε σε τρεις καίριους τομείς: οικονομική πολιτική, αντιμετώπιση της διαφθοράς και δημόσια ασφάλεια. Όσο παραμένουν στην εξουσία, τόσο αυξάνει η ζημιά για τον τόπο.