Μήνυμα αλληλεγγύης του Μάρτιν Σουλτς από την κοιλάδα του Αχελώου


Αισιόδοξος ότι οι σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα αποδίδουν καρπούς για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια και ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο μήνυμά του για την ημερίδα που διοργανώθηκε, το Σάββατο, για δεύτερη συνεχή χρονιά στην κοιλάδα του Αχελώου με αντικείμενο την αγροτική οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο κ. Σουλτς ανέφερε ότι ο ελληνικό λαός άντεξε απίστευτες προκλήσεις και πως «ο δρόμος για την επιστροφή στην κοινωνική ειρήνη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς θα είναι μακρύς και απαιτητικός».

Κλείνοντας το μήνυμά του μου μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε πως «οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας σας».

Αναλυτικά το μήνυμα του Μάρτιν Σουλτς:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες έχουν καταβάλει μία Ηράκλειο προσπάθεια. Αντέξατε απίστευτες προκλήσεις.

»Ο κατάλογος είναι μακρύς: αγωνιστήκατε κατά της ύφεσης, της αυξανόμενης ανεργίας και των μειωμένων μισθών.

»Παρακολουθήσατε οικονομολόγους και αναλυτές να συζητούν για την τύχη της Ελλάδας σαν να μιλούσαν για την τροχιά μιας μπάλας ποδοσφαίρου αντί για ένα περήφανο έθνος με ιστορία χιλιάδων ετών και έναν πολιτισμό που έχει προσδιορίσει τα ίδια τα θεμέλια της σημερινής Ευρώπης.
»Οι οικογένειες έχουν υποφέρει. Υπήρξε δυστυχία και υπήρξε απελπισία. Οι πολίτες έχουν γίνει περισσότερο σκεπτικοί σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πολιτική και το κοινό μας νόμισμα.

»Ο δρόμος για την επιστροφή στην κοινωνική ειρήνη και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς θα είναι μακρύς και απαιτητικός, αλλά ο σωστός δρόμος έχει τελικά παρθεί. Οι Έλληνες έχουν ανακαλύψει μια νέα αίσθηση αλληλεγγύης και ζητούν μεγαλύτερη υπευθυνότητα από την πολιτική τάξη τους ως ανταπόδοση των προσπαθειών τους.

»Οι σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχετε δρομολογήσει φαίνεται τελικά να αποδίδουν καρπούς, και για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, το 2014 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

»Το μεγάλο και περήφανο έθνος σας επέζησε τη ναζιστική κατοχή και τις θηριωδίες που τη χαρακτήρισαν. Το μεγάλο και περήφανο έθνος σας επιβίωσε έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο. Το 1974, το μεγάλο και περήφανο έθνος σας έριξε μια στρατιωτική δικτατορία και έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία του εκδημοκρατισμού της νότιας Ευρώπης.

»Η χώρα σας έχει κάνει μια σημαντική συμβολή στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, όχι μόνο στην αρχαιότητα, αλλά και στον 20ο αιώνα.

»Η Ευρώπη σας οφείλει χρέος ευγνωμοσύνης. Και για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν να πιστεύουν στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας σας».

Την ημερίδα με θέμα, «ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ», διοργάνωσαν το Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε συνεργασία με τους Δήμους Αργιθέας, Γ.Καραϊσκάκη, Αγράφων και Αμφιλοχίας.

Η ημερίδα έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βραγκιανών, στην Παναγία Επισκοπής, στο Δήμο Αργιθέας Καρδίτσας.

Σε αυτήν συμμετείχαν:

  • Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Γιώργος Παπανικολάου, ευρωβουλευτής ΝΔ
  • Σπύρος Δανέλλης, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ
  • Σοφοκλής Σοφοκλέους, ευρωβουλευτής Κύπρου, ΕΔΕΚ
  • Τάσος Χανιώτης, διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Κώστας Αργυρός και Μάκης Μάκκας.

Οι ομιλητές

Ο Γιώργος Παπανικολάου επισήμανε ότι «έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα αφού τα ελληνικά προϊόντα ιδίως σε περιοχές όπως ο Αχελώος είναι ποιοτικά και μοναδικά στην ΕΕ» παρουσιάζοντας παράλληλα συγκεκριμένες δράσεις που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της περιφέρειας».

Ο  Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκε στη διαδικασία και τη σημασία της επίτευξης πολιτικού συμβιβασμού μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής(ΚΓΠ) που θα ισχύσει στο διάστημα 2014-2020.

Τόνισε ότι παρά τις αποκλίσεις από τις αρχικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που λάμβαναν πιο δυναμική στάση έναντι των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας με τρόπο συμβατό προς το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, η νέα ΚΓΠ εξακολουθεί να κρύβει μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία.

 

Ο Σοφοκλής Σοφοκλέους άσκησε κριτική στις ασκούμενες πολιτικές, ζητώντας να αλλάξει πολιτική η Ευρώπη. Η πολιτική της  ασύδοτης και φιλελεύθερης πρότασης έκλεισε τον κύκλο της. Και έχει όνομα. Εκφράζεται η πιο σωστά επιβάλλεται από την Μέρκελ και τους εταίρους της». Αναφερόμενος δε στον πρωτογενή τομέα σημείωσε ότι αυτός αποτελεί την μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία για την Κύπρο και για την Ευρώπη γενικότερα. «Πρέπει να εμπιστευτούμε και να επενδύσουμε στην αγροτική οικονομία» ανέφερε.

 

 

Ο Τάσος Χανιώτης τόνισε: «Η πρόσφατη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ επιβεβαιώνει τόσο τη σημαντική δημοσιονομική στήριξη που ο κοινοτικός προϋπολογισμός προσφέρει στον γεωργικό τομέα της Ένωσης, όσο και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διανομής της. Βασικό χαρακτηριστικό της μεταρρύθμισης αποτελεί η αλλαγή στον τρόπο ενίσχυσης των παραγωγών με έμφαση στην ενίσχυση της ορθολογικότερης  χρήσης γης. Η σταδιακή σύγκλιση ανάμεσα στα κράτη μέλη στοχεύει στη μείωση των σημαντικών ανισοτήτων στην στρεμματική ενίσχυση. Στο εσωτερικό των κρατών μελών η επιλογή σύγκλισης θα στηριχθεί είτε στην προσέγγιση των στρεμματικών ενισχύσεων σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο μέχρι το 2019, είτε στην σταδιακή αύξηση των ενισχύσεων κάτω του 90% του εθνικού ή περιφερειακού μέσου όρου , με απόφαση των ίδιων των κρατών. Το 30% των ενισχύσεων θα δίδεται με την τήρηση οικολογικών κριτηρίων, ενώ ένα αντίστοιχο ποσοστό μέτρων ανάπτυξης της υπαίθρου θα είναι υποχρεωτικά περιβαλλοντικής φύσης».

Κάτοικοι: Να ξαναγίνει η περιοχή ελκυστικός τόπος διαβίωσης

Κάτοικοι του ορεινού Βάλτου, των Αγράφων και της πανέμορφης Κοιλάδας του Αχελώου παίρνοντας τον λόγο ζήτησαν να αναμορφωθεί ο κτηνοτροφικός -αγροτικός τομέας αλλά, κυρίως, να δοθεί μεγάλη ώθηση στους υπάρχοντες φυσικούς, περιβαλλοντικούς τουριστικούς και πολιτιστικούς πόρους που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή και αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα για να μπορεί να εξασφαλίσει μία σταθερή ανάπτυξη και να μπορέσει να ξεφύγει από τη θέση που είναι.

 

Η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισµός δεν έχουν εξαλειφθεί από πολλές περιοχές του ορεινού Βάλτου, των Αγράφων και της Κοιλάδας του Αχελώου , ενώ οι προσφερόµενες υπηρεσίες -δηµόσιες και ιδιωτικές- δεν είναι οι προσδοκώµενες και σε ορισµένες περιπτώσεις αποµακρυσµένων περιοχών απουσιάζουν παντελώς

 

Χωρίς αλλαγή στην υφιστάµενη πολιτική, τα προβλήµατα αυτά θα οξυνθούν ακόµα περισσότερο, µε σοβαρές επιπτώσεις σε ορισµένες περιοχές.

 

Απαιτούμε τόνισαν έργα και παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής μας, ενώ με τις κατάλληλες υποδομές που επιβάλλεται να δημιουργηθούν, να δοθεί η ευκαιρία αξιοποίησης της με την δημιουργία οικονομικά βιώσιμων και ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

 

Ειδικότερα, το κράτος πρέπει να συµβάλει στη διατήρηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τον πληθυσµό της κοιλάδας του Αχελώου, δηµιουργώντας οικονοµικές ευκαιρίες για τους κατοίκους της υπαίθρου και διαµορφώνοντας τον χαρακτήρα και την εικόνα της ευρύτερης περιοχής.

 

Η προσπάθεια όλων των κοινωνικών και θεσμικών δυνάμεων πρέπει να επικεντρωθεί στο στόχο να γίνει και πάλι η ευρύτερη περιοχή ένας ελκυστικός τόπος διαβίωσης και απασχόλησης.

Στον παρακάτω σύνδεσμο στο διαδίκτυο μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση: http://www.filothea.com/acheloosvalley/vragkiana

 

Προηγούμενο άρθρο Α. Τσόγκας: Χαμένοι... στο Αθλητικό Στάδιο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό και η 4η εβδομάδα στις παιδικές βιβλιοθήκες