Η Καρδίτσα γιορτάζει την επέτειο της αγροτικής εξέγερσης


Με την εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Καρδίτσας την Κυριακή 1 Μαρτίου 2009 στο μνημείο του Αγρότη (Λαϊκές πολυκατοικίες – Σιδ/κός Σταθμός) θα γιορταστεί φέτος η επέτειος της Αγροτικής Εξέγερσης του 1910.

Τι γιορτάζουμε

Είναι η εξέγερση που συνηθίζουμε να λέμε «Η εξέγερση του Κιλελέρ», ενώ θα έπρεπε να λέγεται «Αγροτική εξέγερση της Θεσσαλίας» ή καλύτερα «Η αγροτική εξέγερση της Καρδίτσας», αφού οι πρώτοι μεγάλης κλίμακας προγραμματισμοί και κινητοποιήσεις για την προώθηση του αγροτικού ζητήματος ξεκίνησαν από την Καρδίτσα και τον Γεωργικό Πεδινό Σύνδεσμο.

Πρωταγωνιστής ήταν ο Πρόεδρος του Γεωργικού Πεδινού Συνδέσμου και Πρόεδρος αργότερα της Πανθεσσαλικής, Δ. Μπούσδρας, ενώ ενεργή συμμετοχή είχαν και ο βουλευτής Καρδίτσας Απ. Αλεξανδρής, ο γιατρός Βας. Γρίβας, ο δικηγόρος Κ. Σταμούλης, ο δικηγόρος Δ. Κουκουλέτσος και ο Γεώργιος Καραϊσκάκης (εγγονός του ήρωα του ’21) βουλευτής Καρδίτσας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από το επεισόδιο του Κιλελέρ και πριν ακόμα συσταθεί στη Λάρισα αναγνωρισμένος αγροτικός σύνδεσμος, στην Καρδίτσα έγιναν το πρώτο δυναμικό συλλαλητήριο (16 Σεπτεμβρίου 1909) η πρώτη σύσκεψη εκπροσώπων του αγώνα και φορέων ( στις Καμινάδες, στην εκκλησία Ζωοδόχου Πηγής, στις 29 Νοεμβρίου 1909) και πολλές άλλες εκδηλώσεις, όπως η συγκέντρωση στο Γυμναστήριο Καρδίτσας (4 Ιανουαρίου 1910) και τα με μεγάλα συλλαλητήρια στις 20 Ιανουαρίου 1910, στις 7 Φεβρουαρίου 1910 και στις 27 Φεβρουαρίου 1910).

Καρδιτσιώτης ήταν ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής (Δ. Μπούσδρας), Καρδιτσιώτης  ο πρώτος νεκρός (Χρήστος Σάλτης από το Ανώγειο), που σκοτώθηκε στην οδό Στρατώνων στις 27 Φεβρουαρίου 1910) και Καρδιτσιώτης (ο βουλευτής Απ. Αλεξανδρής) συνέταξε το αγροτικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που θα λάβει χώρα την Κυριακή στις 11 π.μ. στο Μνημείο του Αγρότη στην Καρδίτσα έχει ως εξής:

-Επιμνημόσυνη δέηση

-Χαιρετισμοί

-Κατάθεση στεφάνων

-1 λεπτού σιγή

-Εθνικός ύμνος

Προηγούμενο άρθρο Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση για τους ενεργούς μικροοργανισμούς
Επόμενο άρθρο Συνεργασία με τους αγροφύλακες προωθεί ο Δήμος Μουζακίου