Σπ. Ταλιαδούρος: «Πέντε προτεραιότητες για την Εθνική Ανασυγκρότηση»


Στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Τακτικού Εθνικού Συνεδρίου της Ν.Δ. που άρχισαν χθες Παρασκευή 28 Ιουνίου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, τοποθετείται προβάλλοντας τις κύριες εθνικοπολιτικές προτεραιότητες, που πρέπει να υλοποιηθούν για να επιτευχθεί η Εθνική Ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής κοινωνίας.

«Το υπόβαθρο για τη χάραξη των εθνικοπολιτικών μας προτεραιοτήτων, δεν μπορεί παρά να είναι η ιστορικά δικαιωμένη και επιβεβαιωμένη από τη δοκιμασία της πράξης σε παγκόσμια κλίμακα ιδεολογία μας, ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός. Από αυτήν οφείλουμε να αντλήσουμε τις ιδεολογικές αρχές και τις αξίες που θα καθορίσουν τη δράση μας, θα προσδιορίσουν τις επιμέρους επιδιώξεις μας και θα οριοθετήσουν το ηθικοπολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθούν οι επιλογές μας.

Φίλες και Φίλοι,

Το δικό μας σχέδιο για την Εθνική Ανασυγκρότηση, η δική μας μεταρρυθμιστική πρόταση για τον ολόπλευρο εκσυγχρονισμό της Ελληνικής κοινωνίας, που θα αποτελέσει τον «Χάρτη Πορείας», πρέπει να αρθρωθεί πάνω σε τρεις ισότιμους και αλληλένδετους βασικούς άξονες:

Α. Τον επανεκδημοκρατισμό του πολιτικού μας συστήματος και της λειτουργίας του κράτους.

Β. Τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

Γ. Την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτό το τρίπτυχο των βασικών αξόνων πολιτικής για το Αύριο, απαντά με πειστικότητα και επάρκεια στα μείζονα ζητούμενα της Ελληνικής κοινωνίας μετά την οδυνηρή για όλους εμπειρία των μνημονίων. Ανταποκρίνεται στην απαίτηση να αντιμετωπιστούν ριζικά και μόνιμα τα συστημικά χαρακτηριστικά και τα δομικά αίτια της κρίσης, ώστε να αποφευχθούν παλινδρομήσεις και υποτροπές. Και προσδιορίζει με ακρίβεια τις κύριες εθνικοπολιτικές προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για την υλοποίησή του, οι οποίες κωδικοποιούμενες μπορούν να συνοψιστούν στα εξής σημεία:

Πρώτη προτεραιότητα, είναι να επανακαθορίσουμε τον κώδικα των αξιών μας ως κοινωνία. Τριάντα και πλέον χρόνια κυριαρχίας ενός αριστερόστροφου λαϊκισμού σε ιδεολογικό και αξιακό επίπεδο λειτούργησαν διαβρωτικά και αποδομητικά. Επικράτησαν αντιλήψεις που θεοποιούσαν την ήσσονα προσπάθεια, προωθούσαν την αναξιοκρατία, επιβράβευαν τη διαφθορά. Ήρθε η ώρα να ξαναδώσουμε ηθικά τη θέση που της αξίζει στη σκληρή δουλειά. Να αναγνωρίσουμε τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Να ενισχύσουμε την αξιοκρατία. Να καταξιώσουμε την εντιμότητα.

Δεύτερη προτεραιότητα, είναι να προωθήσουμε μέτρα για την τολμηρή θεσμική αναζωογόνηση του πολιτικού μας συστήματος και της λειτουργίας του κράτους. Δημοκρατία παντού, διαφάνεια σε όλα, πρέπει να είναι το πρόταγμά μας. Κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας, εισαγωγή της διαβούλευσης και της λογοδοσίας σε κάθε επίπεδο πολιτικής λειτουργίας, εξυγίανση των οικονομικών των κομμάτων, διασφάλιση του πλουραλισμού στην ενημέρωση, είναι κρίσιμα στοιχεία για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού μας συστήματος και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες του. Συνολικός ανασχεδιασμός του ρόλου και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, αξιοκρατία στις προσλήψεις και τις προαγωγές, μηχανισμοί διαρκούς πολυμερούς ελέγχου των διάφορων διοικητικών αποφάσεων, είναι καίρια προαπαιτούμενα για την εμπέδωση της διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους.

Τρίτη προτεραιότητα, είναι να υιοθετήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό ιδανικό. Να αφήσουμε πίσω αντιλήψεις που κύρια επιδίωξη είχαν το μοίρασμα και όχι την παραγωγή πλούτου, που στήριζαν κρατικοδίαιτες πρακτικές και ενθάρρυναν τη δημοσιοϋπαλληλοποίηση ως υποκατάστατο της πλήρους απασχόλησης. Ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε την υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία από βάρη και καταναγκασμούς. Να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την απασχόληση. Να θωρακίσουμε τον ανταγωνισμό από ολιγοπωλιακά και μονοπωλιακά φαινόμενα. Να αξιοποιήσουμε με κίνητρα και μέτρα φορολογικής πολιτικής τους τομείς που διαθέτουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και να αποδώσουμε στο κράτος το ρυθμιστικό του ρόλο στην οικονομία και στην υποστήριξη της ανάπτυξης, αντί να σπαταλούμε πολύτιμους πόρους σε ανορθόλογες κρατικές παρεμβάσεις.

Τέταρτη προτεραιότητα, είναι να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τους θεσμούς και τις δομές κοινωνικής προστασίας. Το μέχρι πρότινος εφαρμοζόμενο μοντέλο ενός «α-λά Ελληνικά» κοινωνικού κράτους που βασιζόταν σε πελατειακά κριτήρια και λογικές συντεχνιακών εκβιασμών για την εκμαίευση πολυδάπανων και αμφίβολης ποιότητας παροχών από το κράτος, εξάντλησε τα όριά του. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, με ορθολογικά κριτήρια παροχών και στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα προσφέρει σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και διασφάλιση παροχών κοινωνικής προστασίας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τους. Και που σε συνδυασμό με μια ορθολογική αναδιανεμητική πολιτική, θα ενισχύσει αποτελεσματικά την κοινωνική συνοχή και θα ουσιαστικοποιήσει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Πέμπτη προτεραιότητα, είναι να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε μια νέα στρατηγική παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Που θα αξιοποιεί την οργανική και ισότιμη συμμετοχή μας στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για την ανάληψη πρωτοβουλιών και ενεργών παρεμβάσεων για μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο δημοκρατική στη λειτουργία της, αποτελεσματικότερα αλληλέγγυα στα μέλη της, κοινωνικά δικαιότερη για τους λαούς της. Και που ταυτόχρονα, θα αξιοποιεί τη γεωπολιτική θέση και τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να μπορέσει η πατρίδα μας να αναδειχθεί σε πόλο σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και να καταστεί κόμβος των ροών ενέργειας και διαμετακομιστικού εμπορίου επ’ ωφελεία της εθνικής μας οικονομίας και της θωράκισης της εθνικής μας ασφάλειας.»

Προηγούμενο άρθρο 77 ετών ο μεγαλύτερος δρομέας του Καραϊσκάκειου δρόμου
Επόμενο άρθρο Προϊόντα και υπηρεσίες του Δικτύου Ανταλλαγών και αλληλεγγύης