Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρης απαντώντας σε Αναφορές που είχε καταθέσει στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφυπουργός Παιδείας, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, ζητώντας τη διατήρηση των πέντε Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης Ζώων (Κ.Γ.Β.Ζ.) που λειτουργούν στη χώρα, ένα εκ των οποίων εδρεύει και στην Καρδίτσα. των Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου καθώς και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ προς όφελος του αγροτικού τομέα και της ανάπτυξης της περιφέρειας αναφέρει ότι τόσο τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, όσο και τα Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου καθώς και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν καταργούνται αλλά αναδιοργανώνονται, προκειμένου ο πρωτογενής τομέας να καταστεί πυλώνας ανάπτυξης της χώρας μας.
Ειδικότερα, οι απαντήσεις του Υπουργού ΥΠΑΑΤ έχουν ως εξής:
Α. «Απάντηση στην ΠΑΒ 4286/16.5.2013 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπ. Ταλιαδούρος για τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου και τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων σας ενημερώνουμε τα εξής:
Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση των δομών της δημόσιας διοίκησης, με στόχο να εκσυγχρονιστεί, να καταστεί απλούστερη, αποτελεσματικότερη και λειτουργικότερη για τον πολίτη και, γενικότερα, να συμβάλλει στην ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ να καταστεί ο αγροτικός τομέας πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, με στόχο την επάρκεια των τροφίμων, την απασχόληση, την ανάπτυξη της περιφέρειας και γενικότερα της εθνικής οικονομίας, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους και τις δυνατότητες που παρέχονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αναφορικά με τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και τα Κέντρα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω υπηρεσίες αναδιοργανώνονται και δεν καταργούνται. Όλες οι περιφερειακές υπηρεσίες ίου ΥΠΑΑΤ πρόκειται να συντονιστούν κάτω από επτά Περιφερειακές Διευθύνσεις, οι οποίες, αντίστοιχα, θα συντονίζονται από την κεντρική Γενική Διεύθυνση Περιφερειακών Υπηρεσιών, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση συνεργασία, η διάχυση πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης.
Παράλληλα, με τη διάρθρωση αυτή, είναι δυνατόν να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός τόσο μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ όσο και με τις υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, για θέματα που άπτονται των αγροτικών ζητημάτων. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την προτεινόμενη απλουστευμένη κεντρική δομή του Υπουργείου, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των νέων τεχνολογιών, το ΥΠΑΑΤ θα μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στην αποστολή του και στον στρατηγικό του στόχο για μια ποιοτική γεωργία.»
Β. «Απάντηση στην ΠΑΒ 4279/16.5.2013 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπ. Ταλιαδούρος για την αναδιάρθρωση υπηρεσιών ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σας πληροφορούμε τα εξής:
Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) αλλά και των εποπτευόμενων φορέων του εντάσσεται στον κεντρικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό των δομών της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να καταστεί απλούστερη, αποτελεσματικότερη και λειτουργικότερη για τον πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευομένων φορέων του, όπως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ουσιαστικά αναδιοργανώνονται, με γνώμονα να ανταποκριθούν με επιτυχία στην αποστολή τους, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ανθρώπινο δυναμικό, τις νέες τεχνολογίες αλλά και τους πόρους και τις δυνατότητες που παρέχονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Κοινή Αλιευτική Πολιτική.»