Οι παγκόσμιες ημέρες έχουν καθιερωθεί για να μας θυμίζουν γιορτές και ευχάριστα ή θλιβερά γεγονότα. Είναι μια ευκαιρία για προβληματισμό και την ανάπτυξη δράσης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους» στις 7 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τους τελευταίους 12 μήνες 210 εκατομμύρια άνθρωποι, ηλικίας 15 – 64 ετών ή το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, έκανε χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών, τουλάχιστον μία φορά. Οι θάνατοι από τα ναρκωτικά ξεπέρασαν τις 200.000. Το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών στο ίδιο διάστημα ξεπέρασε τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση του ποσοστού των μαθητών που έχει κάνει χρήση κάποιας εξαρτησιογόνας ουσίας, κυρίως κάνναβης, σε 15,2% από 12% που ήταν το προηγούμενο έτος, με παράλληλη μείωση της ηλικίας έναρξης της χρήσης. Το ποσοστό αυτό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας και η αύξηση αυτή συμβαδίζει με το αυξητικό ποσοστό των νέων που θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση της κάνναβης.
Τι είναι τα ναρκωτικά
Με τον όρο ναρκωτικά εννοούμε διάφορες χημικές ουσίες (φυσικές ή συνθετικές), που η συχνή λήψη τους από τον άνθρωπο οδηγεί σε εξάρτηση και πολλές φορές σε σοβαρά ψυχοτοξικά αποτελέσματα.. Οι ουσίες αυτές έχουν εξειδικευμένη φαρμακολογική δράση σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Από την επίδρασή τους στο κεντρικό νευρικό σύστημα, άλλα έχουν παραλυτική δράση ( π.χ. τα ηρεμιστικά, τα βαρβιτουρικά, τα οπιούχα κ.ά.) κι άλλα διεγερτική ( π.χ. η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες κ.ά). Στα ναρκωτικά δεν υπάγονται ο καφές, ο καπνός και το οινόπνευμα. Με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, το άτομο αποζητά ευχάριστες αλλαγές στον ψυχικό του κόσμο και διεξόδους από τα ατομικά προβλήματα (μικρά ή μεγάλα), που τις περισσότερες φορές προκαλούνται από τις δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες.
Τα αίτια του προβλήματος
Τα αίτια του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος θα πρέπει να αναζητηθούν στη γενικότερη κρίση και πιο συγκεκριμένα στις συνθήκες ζωής που επικρατούν. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και το άγχος για το αύριο, η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ανεπαρκής κοινωνική περίθαλψη, η ελλιπής ή άνιση εκπαίδευση, η υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής, η αποθέωση της βίας και της εγκληματικότητας και η αποξένωση των ανθρώπων, αποτελούν χαρακτηριστικές εκδηλώσεις αυτής της κρίσης.
Παράλληλα, η καταναλωτική κοινωνία, με τα μέσα που διαθέτει, συνεχίζει, και μάλιστα όλο και σε πιο έντονο ρυθμό, να υπαγορεύει στη νεολαία καινούριες ανάγκες και καινούρια πρότυπα ζωής. Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική για την πλειοψηφία της νεολαίας. Αυτό το διαπιστώνουν όταν επιθυμώντας να σπουδάσουν βρίσκουν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες. Το διαπιστώνουν όταν θέλοντας να εργαστούν, έρχονται αντιμέτωποι με το κύμα της ανεργίας. Έτσι, αυξάνεται η οργή, μεγαλώνει η πίκρα και η απογοήτευσή τους για το άπιαστο όνειρο, και πολλοί, οι πιο αδύνατοι, λυγίζουν και, για να ξεφύγουν από την οδυνηρή πραγματικότητα, στρέφονται στους τεχνητούς παραδείσους των ναρκωτικών.
Τι πρέπει να γίνει
Το πρόβλημα στη χώρα μας μπορεί να μην έχει τις διαστάσεις που έχει σε άλλες χώρες, όμως η κύρια ευθύνη έχει σχέση με την πρόληψη της επέκτασης του προβλήματος. Η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση, η ουσιαστική απάντηση της πολιτείας στα θέματα της απασχόλησης, μόρφωσης, άθλησης και ψυχαγωγίας, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών κέντρων και άλλων δομών που να καλύπτουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών και των νέων για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, αποτελούν ουσιαστικά προληπτικά μέτρα.
Οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να στηρίξουν πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες και να αναπτύξουν συλλογική ζωή και δράση. Η συλλογική δράση είναι ο βασικός παράγοντας που καλλιεργεί μια ενεργητική, αισιόδοξη στάση απέναντι στη ζωή και θωρακίζει απέναντι στην απογοήτευση, τη φθορά και τις αντικοινωνικές εκδηλώσεις.
Η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το Περιβάλλον, τον Άνθρωπο και την Ποιότητα ζωής) δίνει τη δυνατότητα για ουσιαστική συμμετοχή σε συλλογικές δράσεις, προωθώντας αξίες που βελτιώνουν τον άνθρωπο και τη ζωή του. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα : http://www.oikosfaira.gr
Για την ΟικόΣφαιρα
Ο υπεύθυνος τύπου
Κώστας Ζαγανάς