Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης σε απάντηση Αναφοράς που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Καρδίτσας και π. Υφουπουργός Παιδείας, κ. Σ. Ταλιαδούρος στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αναφέρει ότι επανεξετάζεται το καθεστώς των διημέρων αποσταγματοποιών με στόχο τον εξορθολογισμό και την εναρμόνιση του με το κοινοτικό δίκαιο
Ειδικότερα η απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης έχει ως εξής:
«Σε απάντηση της με αριθ. Πρωτ 4290/16-5-2013 αναφοράς που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Σπ. Τάλιαδούρος, σας γνωρίζουμε ότι:
Ως γνωστόν, οι (διήμεροι) μικροί αποσταγματοποιοί απολαμβάνουν ιδιαίτερου καθεστώτος, τόσο αναφορικά με τη φορολόγηση του προϊόντος (τσίπουρου/τσικουδιάςς) που παράγουν, η οποία είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με την κανονική φορολογία που εφαρμόζεται – βάσει του ισχύοντος κοινοτικού δικαίου (Οδηγίες 92/83/ΕΟΚ και 92/84/ΕΟΚ) – σε όλα τα άλλα αλκοολούχα προϊόντα, (υπόκειται σε εφάπαξ και κατ’ αποκοπή φορολόγηση πενήντα εννέα λεπτών (0,59) του ευρώ ανά χιλιόγραμμο ετοίμου προϊόντος (άρθρο 82 του ν. 2960/01) συνεπεία δε τούτου και αναφορικά με τους όρους παραγωγής και διάθεσης αυτού και την εν γένει λειτουργία τους – η οποία διέπεται από τις σχετικές διατάξεις (άρθρο 7, παρ. Ε) του ν.2969/2001.
Το καθεστώς αυτό, στο σύνολο του, είναι ένα ιδιαίτερο και ευνοϊκό σε κάθε περίπτωση φορολογικό καθεστώς για το οποίο (σήμερα) το νομικό πλαίσιο είναι το ισχύον σε κοινοτικό επίπεδο σχετικά με τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των αλκοολούχων προϊόντων που προαναφέρθηκε, καθόσον το παραγόμενο προϊόν (τσίπουρο/τσικουδιά) είναι – ανεξαρτήτως της ιδιαιτερότητας του καθεστώτος – αλκοολούχο ποτό.
Το εν λόγω καθεστώς χρονολογείται από μακρού χρόνου (οπότε δεν υφίστατο κοινοτικό δίκαιο και οι όποιες σχετικές ρυθμίσεις ανήκαν στην αποκλειστική ευχέρεια της χώρας μας), σχετίζεται άμεσα με την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του λαού μας – [τουλάχιστον όπως το καθεστώς τούτο ίσχυσε μέχρι το 1997, βάσει των σχετικών διατάξεων του ΚΝΦΟ σύμφωνα με τις οποίες το προϊόν προοριζόταν για ιδία χρήση και τοπική (με τοπικούς και χρονικούς περιορισμούς) κατανάλωση, απαγορευμένης της ελεύθερης εμπορίας] και αποσκοπεί στη στήριξη και ενίσχυση του εισοδήματος των άμπελο καλλιεργητών ενώ δεν μπορεί (λόγω της φύσεως της χρησιμοποιούμενης πρώτης ύλης και των υφισταμένων βάσει των προαναφερθεισών διατάξεων του ν.2969/2001) να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα της διάθεσης της σταφυλικής παραγωγής και στο οικονομικό πρόβλημα των αμπελοκαλλιεργητών.
Το προαναφερθέν ισχύον σήμερα κοινοτικό δίκαιο προβλέπει συγκεκριμένες και υπό καθορισμένους όρους και προϋποθέσεις- περιπτώσεις φορολογικής διαφοροποίησης αλκοολούχων ποτών, στις οποίες όμως δεν εμπίπτει το εν λόγω καθεστώς των (διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι το όλο καθεστώς των (διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών επανεξετάζεται, ύστερα και από την προειδοποιητική επιστολή που απηύθυνε στη χώρα μας η Επιτροπή της Ε.Ε., για παράβαση του κοινοτικού δικαίου αναφορικά με φορολόγηση του προϊόντος, από ευκαιριακή επιτροπή που συστάθηκε με την υπ’ αριθ. Δ6Α 1180481ΕΞ2012/28-12-2012 ΑΥΟ, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την εναρμόνισή του με το κοινοτικό δίκαιο. Το σχετικό πόρισμα της εν λόγω επιτροπής αναμένεται να υποβληθεί.»