Μόνοι τους συνεχίζουν την προσπάθεια οι καθηγητές του Τμήματος Δασοπονίας Καρδίτσας. Επιδιώκουν και πιέζουν το Υπουργείο να διατηρήσει το τμήμα ή τουλάχιστον να το θέσει σε καθεστώς μεταβατικότητας.
Για το λόγο αυτό την Τρίτη 11 Ιουνίου πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση του Τμήματος στην οποία , μεταξύ των άλλων αποφάσισαν ότι:
« Στο διάστημα συνέχισης της λειτουργίας του μέχρι την 31η Αυγουστου 2013, το Τμήμα θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την έγκαιρη αλλαγή της άδικης απόφασης κατάργησης του. Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστεί στενά με τη Διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας για την εξεύρεση λύσεων που θα διασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φοιτητές, το προσωπικό, τις σημαντικότατες υποδομές, αλλά και το μέλλον της δασοπονικής τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στην προσπάθεια του αυτή το Τμήμα θεωρεί απαραίτητη τη συνδρομή των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Καρδίτσας».
Αλλά στον αγώνα αυτό η Καρδίτσα είναι απούσα .
Ιδιαίτερα οι αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες.
Παρόλο ότι γνωρίζουν πως το Τμήμα Δασοπονίας Καρδίτσας κλείνει και μεταφέρεται στο Καρπενήσι μόνον και μόνον γιατί έχει έδρα την Καρδίτσα.
Αν λειτουργούσε σε οποιαδήποτε άλλη πόλη κανένας δεν θα τολμούσε να το κλείσει και να το ενσωματώσει σε ένα τμήμα χωρίς καμία απολύτως προοπτική.
Επί πλέον απαράδεκτη είναι και η διαδικασία, η μεθόδευση, που ακολούθησαν το Υπουργείο και οι τοπικοί παράγοντες.
Δεν διασφαλίζει το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές και αφετέρου μεταφέρονται βασικές υποδομές που δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο και μεγάλο χρηματικό κόστος τα τελευταία 30 χρόνια στην Καρδίτσα.
ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Παράλληλα η τελική απόφαση της κυβέρνησης, δεν είναι μόνον άδικη, αλλά είναι και παράλογη για τρείς λόγους :
- Δεν τηρεί κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο.
- Απειλεί το μέλλον της δασοπονικής τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ιδρύεται Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και
Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας με έδρα την
Καρδίτσα και ταυτόχρονα απομακρύνει το Τμήμα Δασοπονίας και
Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος εντάσσοντάς το σε μονοτμηματική
Σχολή με τον ίδιο τίτλο στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Καρπενήσι.
Ο αποκλεισμός δε των όρων «Δασοπονία» και «Φυσικό Περιβάλλον» από
την ονομασία της νέας Σχολής αποτελεί σοβαρότατη ακαδημαϊκή παράληψη και
- Αποκλείει την περιφέρεια Θεσσαλίας από τη δασική και περιβαλλοντική
έρευνα και εκπαίδευση για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του 1920 (βλέπε Δασική Σχολή Αγιάς Λάρισας, Δασοπονία ΚΑΤΕΕ και Τμήμα Δασοπονίας ΤΕΙ Λάρισας).
Γενικότερα οι τοπικοί παράγοντες έχουν βαρύτατες ευθύνες γιατί ενώ γνωρίζουν πώς λειτουργούν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν αντέδρασαν στο άδικο, τις μεθοδεύσεις και τα παρασκήνια
Πάνω από όλα όμως ευθύνεται και η κυβέρνηση ,η πολιτεία, το κράτος τον Αθηνών.
Σε μία περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και θα έπρεπε όλα να λειτουργούν αξιοκρατικά συνεχίζει να λειτουργεί με παρασκήνια και αδιαφανή κριτήρια
Αξιοσημείωτο είναι ότι αρχικά, πριν λίγα χρόνια, συζητείτο η μεταφορά του ΤΕΙ Καρπενησίου και ομόφωνα η Συνέλευση του εκεί τμήματος ζήτησε να φύγει το τμήμα από το Καρπενήσι.
Αντί για αυτό αποφασίσθηκε το κλείσιμο του Τμήματος Καρδίτσας και η ένταξή του σε ΤΕΙ της Θεσσαλίας.
Αλλά και αυτό άλλαξε προς το χειρότερο. Ανακοινώθηκε η μεταφορά στο Καρπενήσι με μια περίοδο μεταβατικότητας η οποία και αυτή δεν τηρήθηκε και θα πρέπει όλα να μεταφερθούν μέχρι 31 Αυγούστου 2013.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανένας κυβερνητικός η υπηρεσιακός παράγοντας δεν βγήκε να επιχειρηματολογήσει για τη μεταφορά στο Καρπενήσι.
Δεν υπήρξε, έστω και ένα ακαδημαϊκό επιχείρημα, μία ανακοίνωση ,μία δικαιολογία.
Πλήρης ασυνέπεια της Πολιτείας, διαρκής αδράνεια των παραγόντων στις συνεχείς αρνητικές αποφάσεις για την Καρδίτσα.
Τώρα έστω και την τελευταία στιγμή πρέπει να πρυτανεύσει η λογική.
Να κάνουν κάτι ο δήμαρχος Καρδίτσας, οι βουλευτές του νομού, τα κομματικά στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης και οι μαζικοί φορείς…
Να παρέμβει και το ΤΕΙ Θεσσαλίας και κάθε έντιμο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Έστω, σε πρώτη φάση, να μη μεταφερθεί ο εξοπλισμός και να αναβληθεί για ένα χρόνο η μετακίνηση του επιστημονικού προσωπικού και των φοιτητών.
Τέλος θα πρέπει να πάρουν θέση και όλα τα πολιτικά κόμματα και για τη στάση που θα ακολουθήσουν, για το ζήτημα αυτό, μετά από ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις.
.