Προτάσεις για παρεμβάσεις στις παρόχθιες περιοχές ποταμών


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΤΕΔΚ με αρκετά ενδιαφέροντα θέματα. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στους Δήμους και συγκεκριμένα αποφασίσθηκε ο σχεδιασμός των δράσεων για την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων σε τομείς όπως, ο εντοπισμός και ανάπλαση παρόχθιων περιοχών του Νομού Καρδίτσας. Οι περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερο φυσικό ενδιαφέρον θα καταγραφούν και στη συνέχεια θα εκπονηθούν επιχειρησιακά σχέδια ανάδειξης και αξιοποίησης. Επίσης τους αιρετούς απασχόλησε η εφαρμογή βιοκλιματικών και «έξυπνων» τεχνολογιών σε επιλεγμένα σχολεία του Νομού, καθώς και η κατασκευή  ποδηλατοδρόμων αφού γίνει η απαραίτητη περιγραφή των υποδομών του Νομού στον τομέα αυτό.

Άλλωστε για το θέμα των ποδηλατοδρόμων εστάλη επιστολή από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Κωτσό στο Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο να συμπεριλάβει στις υπό εκπόνηση μελέτες κατασκευής δρόμων και τους  ποδηλατοδρόμους. Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και η προετοιμασία για την υποβολή φακέλων Ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης» και «Σχεδίων Υλοποίησης για το πρόγραμμα  ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

Οι δράσεις του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν από το επιχειρησιακό  Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση των όρων της ενεργειακής αποδοτικότητας σε τοπικό επίπεδο, στην προώθηση δράσεων με άμεσα εφαρμόσιμα αποτελέσματα και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και των στελεχών της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας. Επιλέξιμοι ΟΤΑ για την υποβολή Φακέλων στο Νομό μας είναι οι Δήμοι Καρδίτσας, Μουζακίου, Παλαμά & Σοφάδων. Οι τέσσερις Δήμοι πληρούν το πληθυσμιακό κριτήριο (πληθυσμό μεγαλύτερο από 10.000 κατοίκους) που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι για έργα Τύπων Α και Β, κατά τα προβλεπόμενα στις κατευθύνσεις περί της διαχειριστικής επάρκειας των Δικαιούχων Πράξεων του ΕΣΠΑ 2009-2013, ή να έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα προς την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία.

Στους Δήμους που δεν είναι επιλέξιμοι (δηλαδή με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων), θα δοθεί η δυνατότητα μελλοντικής συμμετοχής σε ειδικό πρόγραμμα με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Ο κ. Κωτσός

«Στις δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού εντάσσονται οι σχεδιαζόμενες δράσεις για τις παρόχθιες περιοχές» ανέφερε στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός Γεώργιος και συνέχισε: «Οι σχεδιαζόμενες δράσεις αφορούν έργα αισθητικής ανάπλασης, ανάδειξης και βελτίωσης ελκυστικότητας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν έργα που κύριος στόχος τους είναι η προώθηση και η προβολή της περιοχής. Αρχικά, κρίνεται σκόπιμο να διερευνηθούν οι υφιστάμενες υποδομές και να αξιολογηθούν κατά πόσο είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν ως έχουν, να βελτιωθούν αλλά και να πλαισιωθούν από νέες ήπιες και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις ενταγμένες στο τοπίο της περιοχής. Τα έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, διαχείρισης, προστασίας, εμπλουτισμού της βιοποικιλότητας,  αειφορίας. Βασικός στόχος της συγκεκριμένης κατηγορίας έργων είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ενίσχυση της αξίας του, έτσι ώστε να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα, η προστασία και η βελτίωση της παρούσας κατάστασης. Τα έργα προσβασιμότητας και διευκόλυνσης της κίνησης επισκεπτών (π.χ. μονοπάτια, ποδηλατόδρομοι, άλογα).Στην κατηγορία αυτή των έργων εμπεριέχονται παρεμβάσεις που στόχο έχουν κυρίως την ενίσχυση της επισκεψιμότητας της περιοχής και τη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πρότυπης περιοχής οικοτουρισμού-αγροτουρισμού. Αποτέλεσμα όλων αυτών θα είναι η ενίσχυση τόσο του μέσου εισοδήματος της περιοχής όσο και η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημαντικές θεωρούνται οι παρεμβάσεις που αφορούν έργα διαχείρισης νερών (π.χ. ταμίευση, διευθέτηση κοίτης, εμπλουτισμός υπόγειου υδροφορέα). Ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα αποτελεί μία από τις κύριες επιδιώξεις των έργων αυτών. Ωστόσο δεν μπορεί να μην αναφερθεί και η διατήρηση της βιοποικιλότητας ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων αυτών. Τέλος, η άρδευση των καλλιεργειών του τοπικού πληθυσμού θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αγροτικού τομέα. Η αξιολόγηση της ποιότητας του περιβάλλοντος (π.χ. παρακολούθηση νερών, χλωρίδα, πανίδα κλπ.). αποτελεί σημαντική παρέμβαση  Στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπλέκονται φορείς, όπως πανεπιστημιακά ιδρύματα, που μπορούν να υποστηρίξουν τη δραστηριότητα αυτή από μια επιστημονική σκοπιά. Τα αποτελέσματα λοιπόν που θα προκύψουν, θα οδηγήσουν, μέσω συγκεκριμένων έργων-παρεμβάσεων στην αναβάθμιση της περιβαλλοντικής πληροφορίας και κατ΄ επέκταση στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού. Άλλες σημαντικές δράσεις είναι  τα έργα προβολής (ψηφιακής, έντυπης, εκδηλώσεις). Τα έργα τεχνικής υποστήριξης και τεκμηρίωσης (τοπογραφικές αποτυπώσεις, κατάρτιση τεχνικών δελτίων, μελέτες ωρίμανσης. Το επιχειρησιακό που θα εκπονηθεί θα χρηματοδοτηθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ».

Προηγούμενο άρθρο Καθήκον και υποχρέωση ο δημόσιος απολογισμός
Επόμενο άρθρο Αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Καρδίτσας