Δημοπρατήθηκε το Διοικητήριο με κατάθεση 18 προσφορών


Δημοπρατήθηκε στα Γραφεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας το σημαντικό έργο κατασκευής του νέου Διοικητηρίου Καρδίτσας το οποίο έχει προύπολογισμό 16.000.000 ευρώ.
Στην αρμόδια Επιτροπή κατέθεσαν προσφορές συνολικά 18 Κοινοπραξίες Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, με τις εκπτώσεις να ξεκινούν από 3,51% (μικρότερη) και να φτάνουν στο 33,26% (μεγαλύτερη).
Η διαδικασία της αξιολόγησης όλων των προσφορών (βλέπε πίνακα) αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, μέχρι το μεσημέρι.
Το Διοικητήριο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο έκτασης 11.579,61 μ2 και υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη εφαρμογής των αρχιτεκτονικών, εφαρμογής των στατικών και μελέτη εφαρμογής των ηλεκτρομηχανολογικών καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου
Σημειώνεται οτι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη ως εξής:
* Από ΕΑΠΝΑ-ΙΙ 10.896.398 ευρώ.
* Από ΚΑΠ 5.103.602 ευρώ
Οι πιστώσεις από το ΕΑΠΝΑ-ΙΙ είναι ήδη εγγεγραμμένες στο πρόγραμμα, ενώ οι πιστώσεις από ΚΑΠ αφορούν τα έσοδα από τις μεταβιβάσεις των αυτοκινήτων που μέχρι τώρα ανέρχονται στα 2.500.000 ευρώ και βρίσκονται σε ειδικό κωδικό και από τις πιστώσεις των ΚΑΠ για δημόσιες επενδύσεις.
Το Διοικητήριο Καρδίτσας αφορά στην ανέγερση ενός κτηρίου με αυξημένες λειτουργικές, αισθητικές, τεχνικές απαιτήσεις και σύνθετη λειτουργία και με βάση τα στοιχεία και σχέδια τα οποία υποβλήθηκαν στην υπηρεσία κατά το στάδιο της οριστικής μελέτης, παρουσιάζει τα παρακάτω ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά:
Γήπεδο-Περιβάλλον Χώρος
Το γήπεδο έχει έκταση 11.579,61 μ2 και είναι περίπου ορθογώνιου σχήματος. Η νότια πλευρά του συνορεύει με τον χώρο του στρατοπέδου, ενώ οι υπόλοιπες πλευρές με δρόμους.
Η κύρια πρόσβαση στο οικόπεδο γίνεται από την οδό Κουμουνδούρου, όπου δημιουργείται ένας υπαίθριος χώρος στάθμευσης 60 θέσεων.
Η πρόσβαση προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης του κτηρίου γίνεται μέσω ράμπας που διαμορφώνεται στην οδό Ολυμπίας. Η σύνθεση του κτιριακού συγκροτήματος έγινε με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του κτιρίου από τον βασικό δρόμο προσπέλασης της οδού Κουμουνδούρου. Στόχος του κτιρίου είναι η δημιουργία ενός συνόλου ογκοπλαστικά διαφοροποιημένου αλλά συνθετικά και μορφολογικά συνδυασμένο σε λειτουργικές ενότητες.
Το κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από:
τη δυτική πτέρυγα κτίριο Α (ισόγειο, 1ος, 20ς και 3ος όροφοι)
τη βόρεια πτέρυγα κτίριο Β (3ος όροφος)
τους κοινόχρηστους χώρους (αναψυκτήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) ισογείου-υπογείου όπου μέρος τους βρίσκεται κάτω από τον όγκο της βόρειας πτέρυγας αλλά διαφοροποιούνται ως προς τη χάραξη.
Το κτίριο Α ενοποιείται με το κτίριο Β στον 3° όροφο. Ενώ στο ισόγειο υπάρχει σύνδεση του κτιρίου Α με τους κοινόχρηστους χώρους.
Η αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου που μπορεί να λειτουργήσει και σαν αίθουσα πολλαπλών χρήσεων είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της σύνθεσης. Ξεκινάει από τη στάθμη του υπογείου όπου έχει έξοδο σε μία υποβιβασμένη αυλή με φύτευση και αβαθή λίμνη και φτάνει στο επίπεδο του ισογείου. Στο δώμα της διαμορφώνονται επίπεδα με κερκίδες που μπορούν να λειτουργήσουν σαν υπαίθριο θέατρο.

Βιοκλιματικό κτήριο

Η σύνθεση του κτηρίου εμπεριέχει εξ’ αρχής στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού ώστε να είναι εφικτή η εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς ανάγκη προσφυγής σε πολύπλοκες τεχνολογικές λύσεις. Τα βασικά «εργαλεία» αυτού του σχεδιασμού είναι:
* Κτηριακές πτέρυγες μικρού πλάτους ώστε να είναι εφικτός ο φυσικός φωτισμός και ο διαμπερής φυσικός εξαερισμός.
* Χρήση του εσωτερικού χώρου μεγάλου ύψους, ανάμεσα στις πτέρυγες, σαν βασικό εργαλείο δημιουργίας μικροκλίματος με ανοίγματα φυσικού φωτισμού και αερισμού.
* Γραφειακοί χώροι χωρίς ψευδοροφή ώστε η μάζα σκυροδέματος της πλάκας να μπορεί να ψύχεται με τον νυκτερινό εξαερισμό του κτιρίου.
*Χρήση ανεμιστήρων οροφής προς όφελος της θερμικής άνεσης του χρήστη.
* Συνδυασμός τεχνητού φωτισμού επιπέδου εργασίας («fask lighting») με γενικό φωτισμό χαμηλής έντασης.
*Σκίαση των ανοιγμάτων με εξωτερικές κατασκευές όπου χρειάζεται προκειμένου να αποφεύγονται τα θερμικά κέρδη από την άμεση πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας.
* Βελτιστοποίηση του φυσικού φωτισμού μέσα από ειδικά μελετημένα ανοίγματα.
*Στοιχεία φύτευσης και νερού στον ακάλυπτο που εκτός από το αισθητικό αποτέλεσμα συμβάλλει στη μείωση της εξωτερικής θερμοκρασίας μέσω της εξάτμισης.
* Αυξημένη θερμομόνωση του κελύφους από την εξωτερική πλευρά.
* Προηγμένο σύστημα κεντρικής διαχείρισης του κτιρίου (ΒΜ3) που να ελέγχει συνδυασμένα τα συστήματα κλιματισμού, φωτισμού, ανεμιστήρων, ανοιγμάτων εξαερισμού κ.λπ.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη για ανάπλαση ποταμών & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στην ΤΕΔΚ
Επόμενο άρθρο Συνεχής & απρόσκοπτη η επαφή της Α. Σκόνδρα με τους πολίτες του Νομού